documentare

Dacia – Ultima frontieră a romanităţii – cea mai mare expoziţie a MNIR din ultimii 20 de ani – a doua parte

Sursa: MNIR

Expoziția „Dacia – Ultima frontieră a romanității” reprezintă cea mai mare colecție de obiecte antice descoperite în zona dintre Arcul Carpatic și Dunărea de Jos în ultimii 20 de ani. Aceasta este rezultatul colaborării între 45 de muzee din România și Republica Moldova, sub coordonarea specialiștilor de la Muzeul Național de Istorie a României. Vizitatorii au oportunitatea de a explora istoria timpurie a acestei regiuni europene, descoperind informații despre cultura și civilizația europeană, precum și despre interacțiunea și influența diferitelor civilizații. Expoziția acoperă o perioadă extinsă, începând de mult înainte de nașterea lui Cristos, și oferă dovezi despre prezența romană în Moesia Inferior (actuala Dobrogea) și despre Provicia Romană Dacia. Vezi mai jos a doua parte a documentarului realizat de Agerpres. Citeste mai mult

Semnificația statuilor de daci pe Arcul lui Constantin cel Mare – impactul trupelor auxiliare de daci asupra creștinismului

Conferința privind „Semnificația statuilor de daci pe Arcul lui Constantin cel Mare – impactul trupelor auxiliare de daci asupra creștinismului” și „Împărați romani de origine traco-geto-dacă – impactul traco-geto-dacilor asupra Romei și Imperiului Roman” a avut loc la Casa de Cultură „Friedrich Schiller” pe data de 9 mai 2023, ora 18:00. Evenimentul a fost prezentat de către Leonard VELESCU, doctor în istoria artei la École Pratique des Hautes Études (Paris-Sorbona) și profesor la Universitatea din Pitești.

Conferința a avut ca scop principal readucerea în atenția publicului a comunicărilor științifice prezentate de-a lungul timpului la Casa de Cultură „Friedrich Schiller” despre subiecte legate de istoria dacilor, arta, sculptura și arhitectura romană. Pe lângă acestea, au fost prezentate și informații istorice și artistice noi.

Printre temele abordate s-au numărat semnificația statuilor de daci de pe Arcul lui Constantin cel Mare și impactul trupelor auxiliare de daci asupra creștinismului. De asemenea, s-a discutat despre împărații romani de origine traco-geto-dacă și influența pe care traco-geto-dacii au avut-o asupra Romei și Imperiului Roman. Citeste mai mult

Cunoastem fragmente de istorie

Sursa foto: Unsplash

Ne-am apucat în luna iunie a anului 2021 sa documentam subiecte din Mileniul Întunecat de istorie a României fiindcă noi cu toții cunoaștem doar fragmente de istorie.

Internetul de limba romana este plin de exagerari istorice. Cel mai sensibil subiect și cel mai exagerat de altfel, este cel legat de civilizația dacilor. Lucrurile nu sunt deloc ușoare cand vorbim despre daci. Atat cat ne-a arătat arheologia cu foarte puține proiecte în teren, ne facem o idee despre cetățile, armele și traiul dacilor. Dar nu știm nimic despre limba lor. Știm doar o mențiune trecătoare ca dacii și geții vorbeau aceeași limbă. Atat. Tablitele de la Sinaia nu sunt acceptate de către specialisti ca fiind artefacte din care putem porni studiul lingvistic asupra lor. Daniel Spanu a aratat recent ca tablitele contin atat litere grecesti cat si chirilice și a indicat ca un potențial autor al lor ar putea fi Bogdan Petriceicu Hasdeu. Restul de cărți care „traduc” sau „descifrează” tablitele fotografiate de Dan Romalo sunt entuziaști ai istoriei, nu experti in lingvistica. Mulți probabil veți citi aceste randuri si veți fi ofensati. Nu asta e intentia. Credeți că arheologii și istoricii care studiaza istoria științific nu si-ar dori sa descopere scrisul dacilor sau sa afle ce limba vorbeau aceștia? Nu credeți ca ar fi o împlinire pentru profesia lor? Citeste mai mult

Sarmizegetusa – legendă și adevăr – documentar History Romania

Sursa: Youtube History Romania

Cetatea din munți, capitala dacilor, ultimul bastion al rezistenței în fața romanilor. Sarmizegetusa a fost de-a lungul timpului caracterizată în multe feluri. Poporul dacic este învăluit în multiple mituri, legende, basme și… speculații, iar Cetatea dacică Sarmizegetusa nu este o excepție – de la vestitele tuneluri dacice care ar duce către aceasta, până la cantități mari de aur care s-ar fi aflat aici sau energii care vindecă boli precum cancerul.

Cetatea romană şi romană târzie Ibida – una dintre cetățile refăcute de Iustinian în secolul VI d.Hr.

Cetatea de pe Valea Slavei, identificată de V. Pârvan cu polis Ibida, pomenită de Procopius din Caesarea între cetățile refăcute de Justinian (De Aedificiis IV 7), menționată și de Theophylactus Simocatta în forma Libidinon polin, este cea mai mare din Dobrogea-cu o suprafață de 24 de ha, o centură de fortificații desfășurată pe o lungime de 2000 m, 24 de turnuri și trei porți. Cetatea, în forma păstrată din epoca tetrarhiei, cu refacerile din timpul lui Justinian-sec. VI p. Chr., este dublată de o fortificație cu suprafața de aproximativ 3 ha situată pe dealul Harada (în traducere din limbă turcă „Cetatea Fetei”), a cărei latură de nord e comună cu cea de sud a cetății. La altitudinea de 158 m, pe o altă culme, situată în prelungirea dealului Harada, către sud, se află un fort de perioadă romano-bizantină, ce supraveghea întreaga vale a Slavei.

Cercetări arheologice sporadice, începând chiar cu sfârșitul sec. XIX, au dus la dezvelirea-în centrul cetății-a unei basilici cu trei nave și trei abside, cu coloane și capiteluri din marmură, paviment din mozaic policrom, unicat arhitectural în Dobrogea romano-bizantină, și la stabilirea stratigrafiei cetății (sec. I – VII p.Chr.). Citeste mai mult

Testamentul zeilor dunăreni

Un nou documentar despre civilizația dunăreană și scrierea dunăreană. După ce am trecut în revistă munca lui Marco Merlini și concluziile sale despre plăcuțele de la Tărtăria, am publicat un articol scris de Marija Gimbutas referitor la scrierea de la Turdaș și un interviu cu Haraald Haarman despre civilizația dunăreană, redăm mai jos un nou documentar despre acest subiect.

danube_civilization

Sursa foto

Vizionare plăcută!

Citeste mai mult

Noviodunum – cetatea romano-bizantină din Delta Dunării

Cetatea Noviodunum, amplasată lângă orașul Isaccea din județul Tulcea, reprezintă un important artefact al trecutului României. Săpăturile arheologice recente au scos la iveală numeroase obiecte de ceramică, precum și pereții fortificației de piatră, un turn de apărare și o necropolă.

noviodunum
Localizare Noviodunum

 Turnul mare de la Noviodunum este interesant datorită nivelurilor diferite de locuire descoperite aici, datate atât în secolul XI bizantin cât și în secolele IV-VI d.Hr.

În Turnul Mare de la Noviodunum au fost identificate nouă niveluri de locuire, numerotate deocamdată de sus în jos. Primele două aparţin sec. XI bizantin, următoarele VII, sec. IV – VI p. Chr. Nivelul IX este nivelul stilobatului şi primul nivel romano-bizantin. Nivelul VIII poate fi încadrat, după descoperirile numismatice din 1997 şi 1999, din CT. I şi CT. II, în a doua jumătate al sec. al IV-lea p. Chr. Nivelul VI – primul nivel romano-bizantin puternic incendiat, este marcat de un grup de chiupuri, amplasate spre zidul de faţadă: două descoperite în CT. II în 1998 şi alte patru descoperite în 2001 în CT. III. Citeste mai mult

Capidava – „cetatea de la cotitură”

Urmăriți mai jos un documentar despre cetatea Capidava.

capidava

Capidava a fost un centru fortificat geto-dac, apoi cetate romană, pe malul drept al Dunării dobrogene, pe locul unde se află astăzi satul cu acelasi nume, Capidava. După retragerea oficală romano-bizantină din Dobrogea (circa 600) , cetatea a fost reclădită de bizantini in secolul X, adăpostind, de asemenea, și populația băștinașă. Incendiul provocat de pecenegi în 1036 a dus la abandonarea definitivă a acesteia. (vezi sursa)

Sursa: youtube.com

Reconstituire 3D:

Sursa: M.I.N.A.C

 

Decoding Dacia – Romania’s Lost Heritage – documentar

Synopsis

The documentary revisits the unresolved question of „Who were the Dacians?” It focuses on the Roman Emperor Trajan’s six-year long two military campaigns against Dacia and its King Decebal between 101 and 106 AD. The documentary is not a literal history but an attempt to link past (who were the Dacians) to the present (what is the legacy) visible in the core regions of the Dacian Kingdom surrounding Sarmizegetusa, its center of power and sanctuary.

TrajanForumPacker

Foto: Prof. James E. Packer, sursa Citeste mai mult

error: Continutul este protejat!