curiozitati despre daci

Cetatea Dacică de la Cucuiș: O Analiză a Descoperirilor Arheologice

Cetatea dacică de la Cucuiș, situată în Munții Șureanu, reprezintă un sit arheologic semnificativ, dar adesea neglijat în studiile despre civilizația dacică. Descoperită în anii ’70, cetatea a fost subiectul unor cercetări sistematice în anii ’90, dar informațiile disponibile rămân limitate. Recent, utilizarea tehnologiei LiDAR a deschis noi perspective asupra acestui sit, oferind cercetătorilor oportunități de a explora topografia și structurile cetății.

Descoperiri Arheologice Semnificative

Cercetările efectuate la Cucuiș au scos la iveală o serie de artefacte care ilustrează viața cotidiană a dacilor. Printre acestea se numără: Citeste mai mult

Dacism și Pseudoștiință în Dezbaterea despre Originea Limbii Române

Un interviu din Hotnews cu profesorul Alexandru Nicolae de la Facultatea de Litere din București prezintă critica acestuia la adresa lui Dan Alexe și Dan Ungureanu, pe care îi acuză că promovează teorii controversate și nesusținute științific despre originea limbii române. Nicolae afirmă că cei doi autori adoptă o abordare pseudoștiințifică și folosesc argumente nevalidate de lingvistica comparativ-istorică, punând accent pe elemente care sunt mai mult speculații decât fapte bine fundamentate.

Profesorul își exprimă dezacordul cu teoriile propuse de Alexe și Ungureanu, inclusiv cu încercările lui Alexe de a stabili o legătură directă între română și albaneză și cu teoria acestuia despre formarea limbii române la sud de Dunăre. De asemenea, Nicolae sugerează că editurile care au publicat lucrările celor doi ar fi renunțat la evaluarea științifică riguroasă, permițând apariția unor lucrări de popularizare care merg dincolo de limitele științei.

Nicolae atrage atenția asupra pericolului de a face reconstrucții lingvistice detaliate fără dovezi suficiente, susținând că Alexe și Ungureanu ignoră literatura de specialitate existentă și creează teorii simpliste care omit complexitatea procesului istoric și lingvistic. Citeste mai mult

Brățara „dacică” de aur de acum 3000 de ani

Noul an de licitații aduce în prim-plan o selecție impresionantă de artefacte istorice, incluzând un artefact remarcabil care atrage atenția pasionaților de istorie și colecționarilor: o brățară din aur, datată de acum aproximativ 3000 de ani. Evenimentul de licitație prezintă peste 230 de artefacte valoroase, dar această brățară „dacică” din aur se distinge cu adevărat, provocând discuții și controverse în rândul specialiștilor și al publicului.

O piesă de aur cu o istorie fascinantă

Brățara din aur, decorată printr-o tehnică de spiralare, este datată aproximativ în perioada dintre sfârșitul Epocii Bronzului (cca. sec. XII-IX î.e.n.) și un secol înainte de domnia unificatoare a lui Burebista. Este o piesă rară și valoroasă, cunoscută în literatura de specialitate și documentată în Repertoriul Arheologic al județului Argeș încă din 2014. Cu toate acestea, denumirea sa de „dacică” ridică unele întrebări, având în vedere perioada în care a fost realizată și contextul său istoric. Citeste mai mult

Inscriptii care vorbesc despre prezenta dacilor in trupele auxiliare romane

Inscripțiile oferă informații valoroase despre unitățile auxiliare de daci și despre recrutarea acestora în armata romană. Iată câteva aspecte relevante:

1. Unități auxiliare de daci: Inscripțiile atestă existența unui număr important de unități auxiliare formate din daci, care erau staționate în diferite colțuri ale Imperiului Roman. Aceste unități auxiliare erau compuse din soldați daci care își desfășurau activitatea militară sub comanda romană în diverse provincii ale Imperiului.

2. Recrutarea în armata romană: Inscripțiile menționează că daci au fost trimiși în grupuri mici în diferite unități din armatele provinciale ale Imperiului Roman. Acești daci au fost recrutați pentru a servi în diverse regiuni ale Imperiului, precum Britannia, Germania, Pannonia, Moesia Superior, Egipt, Africa, Mauretania și altele.

3. Participarea la unități prestigioase: Unele inscripții indică faptul că daci au fost selectați pentru a face parte din unități prestigioase ale armatei romane, cum ar fi garda de equites singulares Augusti sau chiar garda pretoriană. Acest lucru demonstrează că daci au avut o contribuție semnificativă în cadrul unor unități militare de elită ale Imperiului Roman.

4. Recrutare continuă: Inscripțiile sugerează că recrutarea de daci în armata romană a continuat și în secolul al III-lea, indicând faptul că Dacia a furnizat în mod constant recruți pentru a servi în diverse unități militare ale Imperiului. Citeste mai mult

Cantitatea și calitatea vaselor ceramice remarcate în urma descoperirilor arheologice

Cantitatea și calitatea vaselor ceramice remarcate în urma descoperirilor arheologice este impresionantă. Unii cercetători sunt de părere că roata olarului  ar fi fost folosită de către daci în prima jumătate a secolului al V-lea î.e.n. în timp ce alți cercetători sunt de părere că roata olarului ar fi fost folosită pe teritoriul locuit de daci începând cu secolul III î.e.n. Tehnicile de olărit au fost preluate uneori de la meșteri străini, dar și tehnicile de decorare a vaselor. Astfel, se imitau unele motive ornamentale precum cupele grecești de tipul celor din Delos. Citeste mai mult

Planul ,,dacic” al lui Gabriel Bathory

Gabriel Bathory a fost principele Transilvaniei între anii 1608-1613, domnia sa fiind caracterizată de ambiții expansioniste și sporirea autorității princiare, lucru care a nemulțumit profund nobilimea ardeleană. În anul 1610, Bathory a desființat Universitatea săsească, prin ocuparea abuzivă și jefuirea Sibiului, transformat în reședința sa. Ca atare, în Transilvania s-a creat o stare generală de nemulțumire împotriva principelui. A existat chiar și un atentat nereușit împotriva lui Bathory, elaborat de nobilii transilvăneni, împreună cu comandantul Balthazar Korniș și cancelarul Ștefan Kendy. Pe plan extern, cronicarul I. Szalardi a spus că Bathory ,,a tulburat toată odihna țării, care cu foarte mare trudă se câștigase pentru ca, măsurându-și puterea cu puterea domnilor românești, celor din vecini, și râvnind asupra țărilor lor, la foarte mare necaz a dus pe bieții ardeleni’’.
Nereușind să obțină coroana Poloniei, după exemplul rudei sale Ștefan Bathory, Gabriel Bathory a adoptat planul dacic, anume, să-și concentreze în mâna sa conducerea Transilvaniei, Țării Românești și a Moldovei, înțeleasă ca o stăpânire perpetuă, nu ca o unire politică a trei țări, bazată pe o evidentă unitate etnică. Ambiția principelui ardelean de a deveni ,,rege al Daciei” (rex Daciae) a stârnit un conflict cu domnul Valahiei, Radu Șerban, cel din urmă luând măsuri împotriva lui Bathory, prin încheierea unor alianțe cu Polonia și Imperiul Romano-German.
În luna decembrie a anului 1610, Gabriel Bathory, împreună cu armata sa transilvăneană, a invadat Țara Românească, cronicile muntene și săsești relatând despre jafurile și cruzimea soldaților unguri. Principele ardelean s-a instalat la Târgoviște, unde s-a proclamat principe al Munteniei. Radu Șerban s-a retras în Moldova, conform înțelegerii cu domnul Constantin Movilă, având cu sine tezaurul, familia, boierii săi și o parte din oștire. Instalat la Roman, domnul exilat al Valahiei și-a organizat diplomatic și militar contraofensiva care avea să ducă la înfângerea principelui Transilvaniei. Aceasă contraofensivă, desfășurată între ianuarie și septembrie 1611, a curpins trei etape. În prima etapă (ianuarie-mai 1611) Radu Șerban a încheiat o alianță cu Regatul Ungariei condus de Matias al II-lea, cu Polonia și cu împăratul german Rudolf al II-lea. Aceste tratate precizau desfășurarea unui atac concomitent asupra lui Gabriel Bathory în Țara Românească sau în Transilvania.
În a doua etapă (sfârșitul lui mai – începutul lui iulie 1611), oșțenii valahi conduși de Nicolae Pătrașcu și spătarul Mârza îl alungă pe Radu Mihnea de la București, în vreme ce Radu Șerban adună timp de o lună jumătate oștile de țară la Buzău, după care, fără a mai trece pe la Tărgoviște, s-a îndreptat spre Transilvania.
A treia etapă (iulie-septembrie 1611) a culminat cu Bătălia de la ,,Câmpul de Mijloc’’ al Brașovului, spre Sânpetru, unde Gabriel Bathory și forțele sale au fost înfrânte de valahii conduși de Radu Șerban. Principele ardelean, rănit, a trebuit să se refugieze la Sibiu. Orașul a fost asediat de trupele româno-imperiale, dar din nefericire, intervenția forțelor turco-tătare, l-au făcut pe Radu Șerban să renunțe la campania sa din Transilvania. La Târgoviște, otomanii l-au reinstaurat pentru a treia oară ca domn pe Radu Mihnea, iar fostul conducător Radu Șerban, urmărit de tătari, s-a îndreptat spre Suceava, trecând apoi prin Polonia și Ungaria Superioară, spre Viena, unde s-a stabilit permanent.
În ceea ce-l privește pe Gabriel Bathory, acțiunile sale au stârnit nemulțumirea atât a imperiului Otoman cât și a celui Habsburgic. În cele din urmă Poarta a decis înlocuirea sa cu Gabriel Bethlen. În toamna anului 1613, Bathory a fost destituit, iar pe data de 27 octombrie a fost asasinat, familia sa nemaiocupând vreodată tronul Principatului Transilvaniei.
Bibliografie:
Academia Română, Secția științe istorice și arheologice, Istoria Românilor, vol V, O epocă de înoiri în spirit european (1601-1711/1716), Editura Enciclopedică, București, 2003.
Muzeograf Petre Vlad Citeste mai mult

Cercetarea Templelor Dacice: O Privire asupra Distrugerii lor

În Transilvania de Sud-Est se găsesc ruinele Sarmizegetusei Regia, fostă capitală a Regatului Dac. Acest loc, plin de istorie, a atras atenția cercetătorilor, mai ales când vine vorba despre soarta templelor sale sacre. Un studiu relativ recent explorează această temă, întrebând: „Cine a distrus templele dacice?” In fotografie sunt urme de lovire si distrugere ale soarelui de andezit (sursa: blog Dacica)

Urme de lovire si distrugere ale soarelui de andezit (sursa: blog Dacica)

Contextul

Sarmizegetusa Regia a fost un centru important atât politic, cât și spiritual pentru daci, în perioada dintre secolul I î.Hr. și I d.Hr. Ruinele sale, aflate într-un peisaj frumos, sunt mărturia unei civilizații impresionante. Printre aceste ruine, templele distruse ies în evidență, oferind indicii despre un trecut complicat. Citeste mai mult

Cele trei provincii ale Daciei organizate de Hadrian

Începutul domniei lui Hadrian (117-138) prileju- ieşte conflicte semnificative cu sarmații și dacii care trăiau în jurul provinciei Traianice, cărora le cade vic- timă chiar guvernatorul C. Iulius Quadratus Bassus (117-118?), iar împăratul se vede nevoit să ia măsuri drastice de reorganizare. După înfrângerea barbarilor, sub extraordinara comandă a lui Q. Marcius Turbo, împăratul decide să abandoneze teritoriile din Muntenia şi sudul Moldovei anexate de Traian Moe- siei Inferior, să reconfigureze teritoriile din Oltenia şi sud-estul Ardealului în provincia Dacia Inferior, provincia Traiană devenind Dacia Superior. Cândva între noiembrie 119 şi aprilie 123, nordul extrem (la nord de cursul râurilor Mureş şi Aries) devine o a treia provincie, Dacia Porolissensis. Citeste mai mult

Dacii în armata romană

De la bun început se cuvine precizat că acest subiect este unul sensibil în istoriografia românească, de vreme ce rămîne indisolubil legat de problema continuităţii şi de pasiunile naţionaliste ale istoricilor despărţiţi de frontiere sau de tradiţii diferite. Cum însă de cîteva decenii izvoarele epigrafice au adus, pentru acest aspect ca pentru atîtea altele, informaţii nebănuit de bogate, chestiunea poate fi acum abordată cu mai puţină patimă şi cu mai multă atenţie pentru date, înţelese cu ajutorul paralelelor de pe cuprinsul Imperiului Roman. Nu numai inscripţiile sporesc constant, dar mai cu seamă două categorii de documente care au devenit centrale pentru tema aleasă, crescînd exponenţial mărturiile despre soldaţii daci în armata romană: pe de o parte, diplomele militare, cu singurul regret că în aproape toate cazurile contextul lor arheologic rămîne necunoscut – ele fiind „descoperite” cu detectoare de metal; pe de alta, ostraca din Deşertul Oriental din Egipt, deopotrivă în greacă şi latină, datînd din vremea lui Traian şi a sucesorilor săi. Citeste mai mult

Teritoriul dacic aflat sub supraveghere romană

Teritoriul roman din sudul Moldovei, aşa cum s-a subliniat adesea, ocupă un loc deosebit în apărarea provinciei Moesia Inferior. În acelaşi timp, el avea o mare importanță și pentru apărarea frontierelor de răsărit ale provinciei Dacia. Ținând sub permanentă observație mişcările populațiilor din regiunile de la est de Carpați, trupele romane staționate la Barboşi, Orlovka sau Tyras puteau oricând alerta şi la nevoie ajută cu noi efective (staționate în Moesia Inferior) garnizoanele din estul Daciei. Pentru a putea interveni în caz de nevoie, romanii trebuiau să stăpânească sau cel puţin să aibă sub supraveghere drumul de legătură dintre Bărboși şi Transilvania, de pe valea Șiretului şi a Trotușului. Pericolul dinspre sud era bineînțeles foarte redus, deoarece Muntenia şi sudul Moldovei fuseseră pacificate şi anexate la imperiu. Citeste mai mult

error: Continutul este protejat!