Cunoastem fragmente de istorie

libris.ro
Sursa foto: Unsplash

Ne-am apucat în luna iunie a anului 2021 sa documentam subiecte din Mileniul Întunecat de istorie a României fiindcă noi cu toții cunoaștem doar fragmente de istorie.


Internetul de limba romana este plin de exagerari istorice. Cel mai sensibil subiect și cel mai exagerat de altfel, este cel legat de civilizația dacilor. Lucrurile nu sunt deloc ușoare cand vorbim despre daci. Atat cat ne-a arătat arheologia cu foarte puține proiecte în teren, ne facem o idee despre cetățile, armele și traiul dacilor. Dar nu știm nimic despre limba lor. Știm doar o mențiune trecătoare ca dacii și geții vorbeau aceeași limbă. Atat. Tablitele de la Sinaia nu sunt acceptate de către specialisti ca fiind artefacte din care putem porni studiul lingvistic asupra lor. Daniel Spanu a aratat recent ca tablitele contin atat litere grecesti cat si chirilice și a indicat ca un potențial autor al lor ar putea fi Bogdan Petriceicu Hasdeu. Restul de cărți care „traduc” sau „descifrează” tablitele fotografiate de Dan Romalo sunt entuziaști ai istoriei, nu experti in lingvistica. Mulți probabil veți citi aceste randuri si veți fi ofensati. Nu asta e intentia. Credeți că arheologii și istoricii care studiaza istoria științific nu si-ar dori sa descopere scrisul dacilor sau sa afle ce limba vorbeau aceștia? Nu credeți ca ar fi o împlinire pentru profesia lor?

Pe baza acestor exagerari se merge mai departe și se trece la lipsa de respect. Cei care cred ca știu ei tot ii desconsidera pe specialiști ca fiind trădători de țară, vanduti ocultei mondiale, au agende ascunse sau alte lucruri defaimatoare.
Oare specialistii prin pasiunea și dedicarea lor nu sunt patrioți și scopul lor nu e oare sa serveasca România si implicit patrimoniul cultural istoric al României?

E mult mai ușor sa crezi în lucruri presupus ascunse de către rauvoitori decat sa te lovesti de realitatea dura din teren. Teoriile conspirației, prin care istoria României este ținută ascunsă în sertar fiindcă în România este centrul planetei noastre sunt de-a dreptul rizibile. Fiecare bucata de pamant de pe Terra are propriile povesti despre istoria și populațiile care locuiesc pe acea bucată de pământ. Nu este constructiv sa ne credem buric perfect iar ceilalți sunt toți rauvoitori. Ne facem rău singuri cu o astfel de abordare și nu învățăm nimic. Iarasi, știm doar fragmente de istorie pe care nu le lipim de alte fragmente de istorie.

Specialistii pe de alta parte au un discurs cu multe neologisme, iar articolele științifice sunt greu de digerat de către pasionați fiindcă au nevoie de DEX. Urcarea într-un turn de fildeș din care îi numesc pe cei care nu citesc inculti este iarăși o abordare greșită. E uman ca cineva sa reactioneze la insulte si lipsa de respect. Nu toți care citim istorie suntem savanți și specialiști. Majoritatea suntem oameni obisnuiti cu o pasiune comuna: istoria.

Tocmai de aceea considerăm că ambele abordări sunt greșite. Fiindcă toți cunoaștem doar fragmente de istorie. Dacă întrebi un specialist în istorie o sa iti raspunda ca trebuie sa citească înainte sa iti dea un răspuns detaliat. Dacă întrebi un entuziast care are impresia că știe toata istoria României, nu o sa afli decat exagerari si nu vei face schimb de idei ci doar de frustrari.

Unde sunt în acest caz pasionatii de istorie? Cei care sunt curioși să citească lucruri noi despre istorie, filtrate de exagerari si de neologisme cautabile în DEX?

Îi așteptăm pe toți pe istorieveche.ro. În 2022 o sa pornim și abonamentele pe website și veți avea posibilitatea sa ne sustineti in demersul nostru de a publica in continuare fragmente de istorie, adică articole ce sunt atent documentate și elaborate de echipa noastra de editori cu studii în istoria României. Bucatele de istorie pe care sa le puneți cap la cap ca pe un puzzle și care vă vor ajuta sa aveți o idee despre istoria veche a României.

De asemenea, dacă nu vreți sa va spuneti parerea pe Facebook, puteți sa ne trimiteți feedback-ul vostru despre cele 5 articole premium puse la dispoziție gratis toata luna decembrie în chestionarul de mai jos.

Indrazniti! Nu ne supărăm sa citim păreri diferite de ale noastre, care sunt argumentate, fara patima si nu sunt deplasate.

Uite cum trebuie să te înregistrezi pe site-ul nostru:

  1. Mergi la https://istorieveche.ro/inregistrare-membru/
  2. După crearea contului vei fi redirecționat la conținutul premium, aici: https://istorieveche.ro/premium/
  3. Pentru a reveni în platforma poți să te autentifici aici: https://istorieveche.ro/acces-membri/

Cele 5 articole care te așteaptă după ce te înregistrezi sunt cele de mai jos::


Poți să ne susții cumpărând cărți de la Carturesti, Litera, Librex, Libris, Cartepedia, Librarie.net, Okian.ro, Compania de Librării București, Anticariat-Unu sau Anticexlibris folosind linkurile de mai jos:

  1. Carturesti
  2. Litera
  3. Librex
  4. Libris
  5. Cartepedia
  6. Okian.ro
  7. Librarie.net
  8. Compania de Librarii Bucuresti
  9. Anticexlibris

1 thought on “Cunoastem fragmente de istorie”

  1. Pingback: Aflam lucruri noi despre istorie doar cand suntem civilizati - Istorie Veche

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

error: Continutul este protejat!