Conferința privind „Semnificația statuilor de daci pe Arcul lui Constantin cel Mare – impactul trupelor auxiliare de daci asupra creștinismului” și „Împărați romani de origine traco-geto-dacă – impactul traco-geto-dacilor asupra Romei și Imperiului Roman” a avut loc la Casa de Cultură „Friedrich Schiller” pe data de 9 mai 2023, ora 18:00. Evenimentul a fost prezentat de către Leonard VELESCU, doctor în istoria artei la École Pratique des Hautes Études (Paris-Sorbona) și profesor la Universitatea din Pitești.
Conferința a avut ca scop principal readucerea în atenția publicului a comunicărilor științifice prezentate de-a lungul timpului la Casa de Cultură „Friedrich Schiller” despre subiecte legate de istoria dacilor, arta, sculptura și arhitectura romană. Pe lângă acestea, au fost prezentate și informații istorice și artistice noi.
Printre temele abordate s-au numărat semnificația statuilor de daci de pe Arcul lui Constantin cel Mare și impactul trupelor auxiliare de daci asupra creștinismului. De asemenea, s-a discutat despre împărații romani de origine traco-geto-dacă și influența pe care traco-geto-dacii au avut-o asupra Romei și Imperiului Roman.
𝗟𝗲𝗼𝗻𝗮𝗿𝗱 𝗩𝗘𝗟𝗖𝗘𝗦𝗖𝗨 este istoric de artă și arheolog; doctor în istoria artei și arheologie, Sorbonna și École Pratiques des Hautes Études (Paris) Departamentul de Artă Antică – cercetător în istoria artei; Cercetător CRESEM – echipa CRHISM – Universitatea din Perpignan «Via Domitia» – Franța; Președinte de onoare al Asociației Identitate Culturală Contemporană (București); Profesor la Universitatea din Pitești. În anul 2012 a primit premiul Eudoxiu Hurmuzachi al Academiei Române pentru cartea Les Daces dans la sculpture romaine. Etude d’iconographie antique.
Evenimentul a fost înregistrat și înregistrarea video a conferinței este disponibilă pentru vizionare pe YouTube, mai jos. Astfel, cei care doresc să urmărească conferința pot accesa înregistrarea și să se bucure de conținutul prezentat de Leonard VELCESCU.
Poți să ne susții cumpărând cărți de la Carturesti, Litera, Librex, Libris, Cartepedia, Librarie.net, Okian.ro, Compania de Librării București, Anticariat-Unu sau Anticexlibris folosind linkurile de mai jos:
- Carturesti
- Litera
- Librex
- Libris
- Cartepedia
- Okian.ro
- Librarie.net
- Compania de Librarii Bucuresti
- Anticexlibris