Retragerea Aureliană: Abandon al procesului de romanizare ori continuitate daco-romană in provincia Dacia?

libris.ro

Un articol scris de Teodora Smultea


Prin articolul de față se dorește a pune evenimentele de după notoriul an 271 într-un con de lumină urmărind a surprinde starea de fapte din spațiul nord-dunărean în contextul părăsirii provinciei, punându-ne câteva semne de întrebare:

  1. Care au fost cauzele și ce a presupus efectiv retragerea aureliană la sud de Dunăre?
  2. Cum se vede în accepțiunea istoricilor conceptul de continuitate daco-romană post retragere?
  3. Comunicare sau „agățare în cui” a relațiilor nord și sud-dunărene?

Pe urmele romanizării în Dacia

Mergând pe succesiunea evenimentelor de după cele două războaie daco-romane, lectura ne obligă la o scurtă poposire asupra procesului romanizării și a cauzelor ce au condus la mult pomenita retragere aureliană din prospera provincie Dacia. În urma celor două confruntări, o parte din teritoriul controlat de regalitatea dacă a devenit provincie romană. Imperiul Roman acaparează acum Dobrogea, Muntenia, sudul Moldovei, Oltenia, Banat și Transilvania, celelalte teritorii nord-dunărene cucerite, Crișana, Maramureș, nordul și centrul Moldovei, nu sunt înglobate Imperiului Roman și rămân dacilor liberi. Istoricul Mihai Bărbulescu ne comunică faptul că războaiele de cucerire a Daciei sub Traian, au provocat dacilor numeroase pierderi umane, urmașii prizonierilor daci duși în triumf la Roma apărând în secolele II-III în diferite provincii ale Imperiului Roman, mai cu seamă în Italia, dar și Moesia, Dalmatia, Pannonia, Noricum, Gallia și Africa romană, constituindu-se astfel în aceste zone o adevărată diasporă dacică [1]. Cu toate acestea, situația este evidentă: cea mai mare parte a populației provinciei Dacia râmâne încă, constituită majoritar din daci însă, locuind în  mare pondere  în zona rurală, ei rămân departe de posibilitatea „eternizării epigrafice” [2].

Articolul întreg se găsește în ediția din martie 2022 pe care poți să îl accesezi mai jos.



Poți să ne susții cumpărând cărți de la Carturesti, Litera, Librex, Libris, Cartepedia, Librarie.net, Okian.ro, Compania de Librării București, Anticariat-Unu sau Anticexlibris folosind linkurile de mai jos:

  1. Carturesti
  2. Litera
  3. Librex
  4. Libris
  5. Cartepedia
  6. Okian.ro
  7. Librarie.net
  8. Compania de Librarii Bucuresti
  9. Anticexlibris

2 thoughts on “Retragerea Aureliană: Abandon al procesului de romanizare ori continuitate daco-romană in provincia Dacia?”

  1. Pingback: De 1 decembrie vă oferim gratis primele 5 articole de istorie veche la care am lucrat recent - Istorie Veche

  2. Pingback: Cunoastem fragmente de istorie - Istorie Veche

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

error: Continutul este protejat!