Retragerea Aureliană: Abandon al procesului de romanizare ori continuitate daco-romană in provincia Dacia?

carturesti.ro

Un articol scris de Teodora Smultea

Prin articolul de față se dorește a pune evenimentele de după notoriul an 271 într-un con de lumină urmărind a surprinde starea de fapte din spațiul nord-dunărean în contextul părăsirii provinciei, punându-ne câteva semne de întrebare:

 1. Care au fost cauzele și ce a presupus efectiv retragerea aureliană la sud de Dunăre?
 2. Cum se vede în accepțiunea istoricilor conceptul de continuitate daco-romană post retragere?
 3. Comunicare sau „agățare în cui” a relațiilor nord și sud-dunărene?

Pe urmele romanizării în Dacia

Mergând pe succesiunea evenimentelor de după cele două războaie daco-romane, lectura ne obligă la o scurtă poposire asupra procesului romanizării și a cauzelor ce au condus la mult pomenita retragere aureliană din prospera provincie Dacia. În urma celor două confruntări, o parte din teritoriul controlat de regalitatea dacă a devenit provincie romană. Imperiul Roman acaparează acum Dobrogea, Muntenia, sudul Moldovei, Oltenia, Banat și Transilvania, celelalte teritorii nord-dunărene cucerite, Crișana, Maramureș, nordul și centrul Moldovei, nu sunt înglobate Imperiului Roman și rămân dacilor liberi. Istoricul Mihai Bărbulescu ne comunică faptul că războaiele de cucerire a Daciei sub Traian, au provocat dacilor numeroase pierderi umane, urmașii prizonierilor daci duși în triumf la Roma apărând în secolele II-III în diferite provincii ale Imperiului Roman, mai cu seamă în Italia, dar și Moesia, Dalmatia, Pannonia, Noricum, Gallia și Africa romană, constituindu-se astfel în aceste zone o adevărată diasporă dacică [1]. Cu toate acestea, situația este evidentă: cea mai mare parte a populației provinciei Dacia râmâne încă, constituită majoritar din daci însă, locuind în  mare pondere  în zona rurală, ei rămân departe de posibilitatea „eternizării epigrafice” [2].

Articolul întreg se găsește în ediția din martie 2022 pe care poți să îl accesezi mai jos. Sau cumperi acces pe 6 luni și primești 2 ediții gratis din cele lansate până  acum, ori cumperi acces pe 3 luni și primești o ediție gratis din cele lansate până acum.
Fii la curent cu noutati despre istorie

Email:
Poți să ne susții cumpărând cărți de la Carturesti, Litera, Librex, Libris, Cartepedia, Librarie.net, Okian.ro, Compania de Librării București, Anticariat-Unu sau Anticexlibris folosind linkurile de mai jos:

 1. Carturesti
 2. Litera
 3. Librex
 4. Libris
 5. Cartepedia
 6. Okian.ro
 7. Librarie.net
 8. Compania de Librarii Bucuresti
 9. Anticexlibris

2 thoughts on “Retragerea Aureliană: Abandon al procesului de romanizare ori continuitate daco-romană in provincia Dacia?”

 1. Pingback: De 1 decembrie vă oferim gratis primele 5 articole de istorie veche la care am lucrat recent - Istorie Veche

 2. Pingback: Cunoastem fragmente de istorie - Istorie Veche

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

error: Continutul este protejat!