Mormântul unui războinic dac, descoperit în judeţul Giurgiu

carturesti.ro

Scriam acum ceva vreme de descoperirea din judetul Giurgiu facuta de detectoristi in colaborare cu arheologul Ana Ilie. TVR a filmat momentul descoperirii. Detalii mai jos.

Sursa: Captura Youtube TVR

Pe 22 februarie, câţiva amatori cu detectoare de metal au descoperit pe un câmp din apropierea localităţii Letca Veche din Giurgiu obiecte şi arme bogat ornamentate care i-au dus cu gândul la un mormânt de incineraţie al unui nobil sau războinic dac.

Căutătorii de vestigii istorice, care nu sunt la prima astfel de descoperire, au anunţat autorităţile.

Două săptămâni a durat până au ajuns arheologii să sape. S-au implicat cei din Dâmboviţa, pentru că singurul specialist din Giurgiu nu era disponibil. Chiar şi cu întârzierea de rigoare descoperirile au fost entuziasmante.

Arheologul Ana Ilie tocmai reuşise să scoată din pământ o pafta, catarama curelei ce aparţinuse nobilului get şi de care foarte probabil erau prinse şi armele găsite în mormânt. E vorba de arme din fier, două suliţe, un pumnal şi de o sică, armă specifică luptătorilor din triburile de daci.

Sursa: TVRPoți să ne susții cumpărând cărți de la Carturesti, Litera, Librex, Libris, Cartepedia, Librarie.net, Okian.ro, Compania de Librării București, Anticariat-Unu sau Anticexlibris folosind linkurile de mai jos:

  1. Carturesti
  2. Litera
  3. Librex
  4. Libris
  5. Cartepedia
  6. Okian.ro
  7. Librarie.net
  8. Compania de Librarii Bucuresti
  9. Anticexlibris

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

error: Continutul este protejat!