Marea Unire sub oblăduirea regelui Ferdinand

flanco.ro/

Fragment din cartea Ferdinand I. Colectia Centenarului Marii Uniri – autor Cristian Mosneanu


Perioada 1916 – 1918 este plină de grele încercări pentru întreaga Europă. Războiul, apariţia războiului, care la începutul secolului XX era de neconceput, a făcut mai multe victime decât orice conflagraţie de până atunci din istorie. Totuşi, în această vâltoare, o rază de speranţă se întrezărea.

 

Ferdinand I – sursa foto ColoRostariu

Marile imperii ale Austro-Ungariei, Rusiei şi Turciei, precum şi Regatul Prusiei s-au prăbuşit. Ca atare, dreptul popoarelor la autodeterminare va înlocui deciziile politice ale Marilor Puteri impuse de fiecare dată injust şi cu arma. Marea Unire de la 1918, cel mai important eveniment din istoria milenară a românilor, s-a realizat sub oblăduirea regelui Ferdinand I care a sacrificat aproape tot din viaţa personală în detrimentul realizării idealului poporului român, popor care l-a adoptat şi care l-a iubit atât de mult. Sub ocârmuirea acestui conducător atât de loial poporului său, românii din Vechiul Regat au trecut prin urgia celei mai înfiorătoare desfăşurare armată din câte se văzuseră până atunci în istorie. Regele Ferdinand angrenează ţara într-un război contra ţării sale natale, sfârtecându-şi inima, sperând ca la sfârşitul lui din trupul ţării să facă parte alte teritorii locuite dintotodeauna de români. Vorbim aici de Transilvania, Banat şi Bucovina. Nici regele şi nici un alt român nu visa ca la sfârşitul războiului, România să se întregească cu toate teritoriile istorice româneşti. Ne referim aici şi la alipirea Basarabiei. Unirea tuturor teritoriilor s-a făcut sub stindardul şi supravegherea lui Ferdinand care, fără excepţie, a luat doar decizii care aveau în prim plan pe români.


Poți să ne susții cumpărând cărți de la Carturesti, Litera, Librex, Libris, Cartepedia, Librarie.net, Okian.ro, Compania de Librării București, Anticariat-Unu sau Anticexlibris folosind linkurile de mai jos:

  1. Carturesti
  2. Litera
  3. Librex
  4. Libris
  5. Cartepedia
  6. Okian.ro
  7. Librarie.net
  8. Compania de Librarii Bucuresti
  9. Anticexlibris

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

error: Continutul este protejat!