Această lucrare își propune să arunce o privire asupra teoriei valurilor de migrație a Marijei Gimbutas din perspectiva celor mai recente cercetări în arheologie, dar incluzând și perspective oferite de studiile ADN-ului. În celebrul ei model, Maria Gimbutas a afirmat că trei valuri de migrație din stepe în sud-estul Europei au avut loc în trei perioade diferite: a doua jumătate a mileniului V î.Hr., ultimele secole ale mileniul IV î.Hr. și primele secole ale mileniului III î.Hr. Pentru a evalua dacă modelul ei găsește sprijin în evidenţa arheologică voi oferi o privire de ansamblu asupra descoperirilor din regiuni asemănătoare cu stepa din sud-estul Europei în timpul corespunzător presupuselor valuri de migraţie. Pentru fiecare fază voi avansa și alte interpretări posibile care ar putea explica această înregistrare arheologică, implicând diferite tipuri de mobilitate/migrație sau procese de transmitere culturală.
Anul 2021 marchează 100 de ani de la nașterea unuia dintre cei mai intriganți și polarizați arheologi ai secolului trecut: Marija Gimbutas. Ea a lăsat în urmă o moștenire uriașă, compusă din mai multe cărți monumentale și sute de articole și multe aspecte ale cercetării ei au stârnit discuții aprinse în cadrul mediului academic: de la opiniile ei despre societățile neolitice centrate pe zeițe din Vechea Europă, alimentând o mișcare feministă controversată, la metodologia ei de arheomitologie, la ipoteza ei că stepa este patria indo-europenenilor și a procesului de indo-europenizare. Ea îl considera pe acesta din urmă drept rezultatul a trei valuri de migrație care au putut fi identificate arheologic, ieșind din stepă și mergand spre sud-estul Europei între mileniile 5 și 3 î.Hr. și restructurand complet fundamentele culturale ale Europei.
Sursa: Bianca Preda-Bălănică 2021. Still making waves. Marija Gimbutas in current archaeological debates. Volker Heyd, Gabriella Kulcsár, Bianca Preda-Bălănică (eds.), Yamnaya Interactions. Proceedings of the International Workshop held in Helsinki, 25–26 April 2019. THE YAMNAYA IMPACT ON PREHISTORIC EUROPE Volume 2. Archaeolingua, Budapest 2021, p. 137-170.
Am mai scris despre aceste valuri de migratie din teoria Marijei Gimbutas in articolele de mai jos:
- https://istorieveche.ro/2021/05/08/ipoteza-kurgana-prima-parte/
- https://istorieveche.ro/2021/05/17/ipoteza-kurganelor-culturi-si-valuri-de-extindere/
Poți să ne susții cumpărând cărți de la Carturesti, Litera, Librex, Libris, Cartepedia, Librarie.net, Okian.ro, Compania de Librării București, Anticariat-Unu sau Anticexlibris folosind linkurile de mai jos:
- Carturesti
- Litera
- Librex
- Libris
- Cartepedia
- Okian.ro
- Librarie.net
- Compania de Librarii Bucuresti
- Anticexlibris