Încă face valuri. Marija Gimbutas în actualele dezbateri de arheologie

Această lucrare își propune să arunce o privire asupra teoriei valurilor de migrație a Marijei Gimbutas din perspectiva celor mai recente cercetări în arheologie, dar incluzând și perspective oferite de studiile ADN-ului. În celebrul ei model, Maria Gimbutas a afirmat că trei valuri de migrație din stepe în sud-estul Europei au avut loc în trei perioade diferite: a doua jumătate a mileniului V î.Hr., ultimele secole ale mileniul IV î.Hr. și primele secole ale mileniului III î.Hr. Pentru a evalua dacă modelul ei găsește sprijin în evidenţa arheologică voi oferi o privire de ansamblu asupra descoperirilor din regiuni asemănătoare cu stepa din sud-estul Europei în timpul corespunzător presupuselor valuri de migraţie. Pentru fiecare fază voi avansa și alte interpretări posibile care ar putea explica această înregistrare arheologică, implicând diferite tipuri de mobilitate/migrație sau procese de transmitere culturală.


Bianca Preda-Bălănică 2021. Still making waves. Marija Gimbutas in current archaeological debates

Anul 2021 marchează 100 de ani de la nașterea unuia dintre cei mai intriganți și polarizați arheologi ai secolului trecut: Marija Gimbutas. Ea a lăsat în urmă o moștenire uriașă, compusă din mai multe cărți monumentale și sute de articole și multe aspecte ale cercetării ei au stârnit discuții aprinse în cadrul mediului academic: de la opiniile ei despre societățile neolitice centrate pe zeițe din Vechea Europă, alimentând o mișcare feministă controversată, la metodologia ei de arheomitologie, la ipoteza ei că stepa este patria indo-europenenilor și a procesului de indo-europenizare. Ea îl considera pe acesta din urmă drept rezultatul a trei valuri de migrație care au putut fi identificate arheologic, ieșind din stepă și mergand spre sud-estul Europei între mileniile 5 și 3 î.Hr. și restructurand complet fundamentele culturale ale Europei.

Sursa: Bianca Preda-Bălănică 2021. Still making waves. Marija Gimbutas in current archaeological debates. Volker Heyd, Gabriella Kulcsár, Bianca Preda-Bălănică (eds.), Yamnaya Interactions. Proceedings of the International Workshop held in Helsinki, 25–26 April 2019. THE YAMNAYA IMPACT ON PREHISTORIC EUROPE Volume 2. Archaeolingua, Budapest 2021, p. 137-170.

Primul val de migratie – Kurgan 1
Al doilea val de migratie – Kurgan 2
Al treilea val de migratie – Kurgan 3
Marija Gimbutas

Am mai scris despre aceste valuri de migratie din teoria Marijei Gimbutas in articolele de mai jos:

  1. https://istorieveche.ro/2021/05/08/ipoteza-kurgana-prima-parte/
  2. https://istorieveche.ro/2021/05/17/ipoteza-kurganelor-culturi-si-valuri-de-extindere/


Poți să ne susții cumpărând cărți de la Carturesti, Litera, Librex, Libris, Cartepedia, Librarie.net, Okian.ro, Compania de Librării București, Anticariat-Unu sau Anticexlibris folosind linkurile de mai jos:

  1. Carturesti
  2. Litera
  3. Librex
  4. Libris
  5. Cartepedia
  6. Okian.ro
  7. Librarie.net
  8. Compania de Librarii Bucuresti
  9. Anticexlibris

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

error: Continutul este protejat!