24 ianuarie, Mica Unire. Ce s-a petrecut în urmă cu 163 de ani. Istorie și semnificații


Foloseste codul PREMIUM20 pentru 20 de lei reducere atunci cand cumperi cele 12 editii Istorie Veche premium dintre martie 2022 si februarie 2023. Peste 12 ore de articole de istorie pe care le primesti pe email si pe care poti sa accesezi de oriunde ai internet pe mobil, tableta sau laptop/PC.
carturesti.ro

În data de 24 ianuarie 1859 avea loc Mica Unire. Așadar, Unirea Principatelor Române atunci când Alexandru Ioan Cuza era la conducere a reprezentat un prim-pas important în ceea ce este astăzi, România. Află detalii despre evenimentele de acum 163 de ani și ce s-a înfăptuit la acea vreme.

Sursa foto: stiridinlume.ro

Mica Unire este sărbătorită pe 24 ianuarie

Procesul de unire al Principatelor a început în anul 1848 și avea la bază apropierea culturală și economică dintre cele două țări . Uniunea vamală era realizată între Moldova și Țara Românească în anul 1848, atunci când la conducere se aflau Mihail Sturdza, respectiv Gheorghe Bibescu.

În data de 5 ianuarie 1859, Alexandru Ioan Cuza era ales domnitor al Moldovei, fiind reprezentant al „Paridei Naționale”. În timpul unei ședințe secrete a Adunării, Vasile Boerescu propunea în data de 24 ianuarie 1859 alegerea lui Alexandru Ioan Cuza ca domnitor, propunerea fiind acceptată în unanimitate.

Mai târziu, în anul 1862, cele două țări erau unificate de către Alexandru Ioan Cuza, realizând unirea politică. După înlăturarea sa de la putere din anul 1866, această unire a fost consolidată, iar la tron venea princepele Carol de Hohenzollern-Sigmaringen. Principatele Unite se numeau acum oficial România, prin Constituția adoptată la 1 iulie 1866. Mai târziu, în anul 1918 avea loc Marea Unire a Transilvaniei cu România, rezultând actualul stat.

Cu toate că Alexandru Ioan Cuza a avut o domnie de doar 7 ani, această perioadă a fost una de maximă importanță în dezvoltarea României moderne. Atunci au avut loc recunoaștere Unirii depline, crearea primului Parlament unic al țării precum și al primului Guvern unitar datorită reformelor sale, dintr care și adoptarea primei Constituții, reforma electorală, secularizarea averilor mănăstirești, reforma agrară și a învățământului.

Poporul a înțeles misiunea lui Alexandru Ioan Cuza

Misiunea domnitorului era una dificilă, însă pe care poporul a putut să o înțeleagă. Dintre priorități a făcut parte și sincronizarea economiilor celor două țări atât cât însemna la acea vreme deoarece comerțul era, de fapt, negustorie, iar industria era încă în faza incipientă. Atât reforma agrară cât și secularizarea averilor mănăstirești, fiind confiscate de stat pentru a deveni o putere mai mare, sunt măsuri care au reprezentat un impact major.

Continuarea aici: stiridinlume.ro


Fii la curent cu noutati despre istorie

Email:
Poți să ne susții cumpărând cărți de la Carturesti, Litera, Librex, Libris, Cartepedia, Librarie.net, Okian.ro, Compania de Librării București, Anticariat-Unu sau Anticexlibris folosind linkurile de mai jos:

  1. Carturesti
  2. Litera
  3. Librex
  4. Libris
  5. Cartepedia
  6. Okian.ro
  7. Librarie.net
  8. Compania de Librarii Bucuresti
  9. Anticexlibris

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

error: Continutul este protejat!