Se răspândește vestea în Balcani și dincolo de acestea despre eficacitatea raidului lui Vlad Țepeș în teritoriul otoman. Folosindu-și cunoștințele despre organizarea militară a Imperiului, Vlad vizează selectiv infrastructura militară vitală otomană din nordul Bulgariei, limitându-le capacitatea de a răspunde rapid la atacurile valahilor. El distruge punctele de trecere în Valahia, asediază orașele fortificate care servesc drept baze, jefuiește și incendiază orașele cheie cu roluri militare și aprovizionări vitale pentru armata otomană, provocând daune economice și haos. Pierderile provocate de Vlad ajung la Mehmed al II-lea, sultanul otoman, care se teme de răspândirea zvonurilor ce îl înfățișează pe Vlad ca pe un erou și de destabilizarea stăpânirii otomane. Mehmed suspectează, de asemenea, că o alianță creștină mai largă ar putea planifica o cruciadă împotriva Imperiului Otoman, în contextul în care Ungaria își mărește prezența militară la Belgrad, iar Papa trimite fonduri regelui Matthias Corvinus.
Mehmed mobilizează o armată mare de aproximativ 60.000 de soldați, în așteptarea confruntării cu armatele unite ale lui Matthias și Vlad în Valahia. El planifică să conducă personal trupele sale pentru a se răzbuna pe Vlad și a-și reafirma imaginea de „Protector al teritoriilor otomane”. Între timp, Vlad adună în jur de 20.000 de soldați, bazându-se pe sprijinul regelui Matthias, care îi promite să vină în ajutor. Vlad continuă agresiunea sa împotriva otomanilor, vizează navele lor militare și comerciale de pe Dunăre. Cu toate acestea, aprilie sosește, iar Vlad își dă seama că trebuie să-și adapteze planurile, deoarece sprijinul unguresc nu se materializează.
Vlad Tepes, Drăculea sau personajul de roman, Dracula – prima parte – autor Emilia Nicolaescu
În anul 1431, în inima Transilvaniei se näștea un print. Era neam din neam domnesc, cu toate astea, nimeni nu bănuia ca numele lui avea sa devină unul dintre cele mai cunoscute din intreaga lume! Și numele şi renumele sau, au dat naştere unei poveşti tulburătoare de istorie şi în cele din urma, unui roman care a făcut înconjurul lumii.
Continuarea in editia din ianuarie 2023 Istorie Veche premium
Armata otomană, inclusiv o flotă de 175 de nave in Marea Neagra, se mobilizează din Edirne și planifică să inceapa marsul către Târgoviște, urmând Via Militaris. Vlad, conștient de dezavantajul numeric, optează pentru războiul de gherilă, concentrându-se pe viteză, mobilitate, surpriză și profesionalism. El formează o forță expediționară mobilă pentru a opune rezistență avansului otoman în Valahia de est și pentru a inceta asediul de la Chilia. Garnizoana ungară din Chilia rezistă cu succes invaziei otomane, dând o lovitură forțelor inamice.
În cele din urmă, flota otomană se întâlnește cu Mehmed pe 1 iunie, dar Vlad și cavaleria sa se opun cu ferocitate debarcării. Cu toate că provoacă pierderi grele invadatorilor, avangarda otomană reușește să treacă râul până pe 3 iunie. Mehmed își împarte forțele, cu armata de bază în marș către Târgoviște. Marșul otoman se confruntă cu numeroase provocări din cauza terenului dificil, a pădurilor dese și a problemelor logistice. Vlad profită de oportunitate și lansează mai multe ambuscade și atacuri nocturne, încetinind cu succes avansul otoman.
Într-o mișcare îndrăzneață, Vlad inițiază un atac surpriză nocturn asupra taberei otomane de lângă Târgoviște. Conducându-și călăreții, el intenționează să flancheze tabăra dinspre vest, în timp ce așteaptă ca forța sa expediționară să atace dinspre est. Cu toate acestea, căpitanul lui Vlad nu reușește să ajungă cu forța estică, lăsându-l pe Vlad să atace tabăra singur. Cu toate că are succes inițial, copleșitoarea superioritate numerică a otomanilor schimbă cursul bătăliei împotriva lui Vlad și a trupelor sale. Depășit numeric și rănit, Vlad este nevoit să se retragă spre sud-est, lăsând în urmă mii de victime de ambele părți.
Mehmed își dă seama că continuarea marșului spre Târgoviște ar expune armata sa la noi ambuscade și atacuri nocturne din partea lui Vlad, care excela în tactici de gherilă. În schimb, sultanul otoman decide să ocolească Târgoviște și să mărșăluiască spre Brăila, unde îl așteaptă flota sa. El îl lasă pe Radu, fratele lui Vlad, să preia tronul cu sprijinul cavaleriei akinci. Radu obține rapid controlul și-și asigură domnia, în timp ce Vlad se retrage în Valahia de nord, planificând să caute sprijin din partea regelui Matthias pentru a-l înlătura pe Radu. Cu toate acestea, atunci când Vlad se întâlnește cu Matthias la Brașov, regele ungar refuză să-l ajute, temându-se de represaliile otomane.
Mai jos este partea a doua a mini-documentarului despre Vlad Țepeș. Prima parte este aici https://istorieveche.ro/2020/01/12/ascensiunea-lui-vlad-tepes-mini-documentar-partea-i/.
În documentar sunt prezentate operațiunile militare și contextul internațional care a dus la invadarea Valahiei de către sultanul Mehmed al II-lea.
Vizionare plăcută!
Poți să ne susții cumpărând cărți de la Carturesti, Litera, Librex, Libris, Cartepedia, Librarie.net, Okian.ro, Compania de Librării București, Anticariat-Unu sau Anticexlibris folosind linkurile de mai jos:
- Carturesti
- Litera
- Librex
- Libris
- Cartepedia
- Okian.ro
- Librarie.net
- Compania de Librarii Bucuresti
- Anticexlibris