Pandemiile in istorie – din antichitate pana in prezent

libris.ro

Ca de obicei, istoria este un invatator bun. De-a lungul istoriei au fost foarte multe pandemii pe planeta noastra. Cea mai grava pandemie a fost ciuma bubonica (Moartea Neagra), dintre anii 1347-1351, cu 200 milioane de decese, insemnand practic decimarea a pana la 50% din populatia Europei.


Mai jos aveti un infografic si descrieri ale fiecarei pandemii/epidemii in parte:

1. Epidemia de ciuma de la Atena din anul 430 i. Hr.
Cea mai indepartata pandemie inregistrata in istorie s-a intamplat in timpul Razboiului Peloponesiac. Dupa ce boala a trecut prin Libia, Etiopia si Egipt, a trecut de zidurile Atenei in timp ce spartanii le asediau. Aproape 2 treimi din populatie a murit.
Simptomele includeau febra, sete, sangerari din gat si din limba, piele rosie si leziuni. Boala, suspectata a fi febra tifoida, i-a slabit pe atenieni si a fost un factor semnificativ in infrangerea pe care au suferit-o in fata spartanilor.

Ciuma in Orasul Antic – Michiel Sweerts, c. 1652–1654 – foto


2. Ciuma antonina – anul 165 d.Hr.
Ciuma antonina a fost probabil cea mai timpurie forma de variola care a inceput de la huni. Hunii i-au infectat pe germani, care au transmis-o mai departe la trupele romane care se intorceau de la razboi si au raspandit-o prin tot Imperiul Roman. Ciuma a continuat pana in anul 180 d.Hr. si au curmat viata imparatului Marcus Aurelius.

Sursa foto


3. Ciuma cipriana – anul 250 d.Hr.
A fost denumita asa dupa prima victima cunoscuta, episcopul crestin al Cartaginei.
Locuitorii oraselor plecau in zonele rurale pentru a scapa de infectie, insa in acest fel au raspandit-o mai departe. Posibil sa fi plecat din Etiopia, a trecut prin Africa de Nord si a ajuns la Roma.
Au mai fost focare recurente in urmatoarele 3 secole. In 444 d.Hr. a lovit Britania si a obstructionat astfel eforturile de aparare impotriva scotilor si pictilor, obligandu-o pe Britanici si ceara ajutor de la Saxoni, care vor controla in curand toata insula.

4. Ciuma iustiniana – anul 541 d.Hr.
A aparut prima data in Egipt si s-a extins prin Palestina si Imperiul Bizantin dupa care prin toata zona mediteraneana.
Aceasta ciuma a schimbat cursul imperiului, oprind planurile imparatului Iustinian de a pastra Imperiul intreg si cauzand o criza economica masiva. De asemenea, aceasta ciuma a creat o atmosfera apocaliptica ce a ajutat extinderea crestinismului.

Focarele din urmatoarele 2 secole au omorat in total 50 de milioane de oameni, 26% din populatia lumii de atunci. Este considerata prima aparitie semnificativa a ciumei bubonice, care era purtata de sobolani si transmisa prin muste.

Sursa foto


5. Secolul 11 – lepra
Desi aparuse si anterior, lepra a devenit pandemie in Europa in Evul Mediu, avand ca rezultat construirea a numeroase spitale pentru a face fata numarului mare de victime.

Lepra a fost considerata o pedeapsa de la Dumnezeu pentru unele familii. Aceasta credinta a dus la prejudecati morale si ostracizare a victimelor. Acum este cunoscuta drept boala Hansen si inca afecteaza zeci de mii de oameni pe an si poate fi fatala daca nu este tratata cu antibiotice.


Sursa foto


6. Moartea Neagra – cca. anul 1350
Responsabila de moartea a unei treimi din populatia lumii, aceasta a 2-a epidemie de ciuma bubonica e posibil sa fi pornit in Asia si a fost transmisa in Vest prin caravane. A intrat in Europa prin Sicilia in 1347, prin portul Messina si s-a raspandit rapid prin Europa. Cadavrele ramaneau pe strada si putrezeau, deci mirosul in orase era de nedescris.

Anglia si Franta au fost atat de incapacitate de aceasta epidemie incat au oprit razboiul pentru putin timp. Sistemul feudal britanic a intrat in colaps atunci cand ciuma a schimbat circumstantele economice si demografice. Vikingii de asemenea au oprit explorarea Americii de Nord.

Sursa foto


7. Contactul lui Christopher Columb cu nativii – 1492
Atunci cand spaniolii au ajuns in Caraibe, boli precum variola, pojarul sau ciuma bubonica au fost transmise populatiilor native. Pentru ca nu au fost expusi anterior, aceste boli au devastat indigenii, cu mai mult de 90% din ei murind in continentele din sud si nord.

Cand Christofer Columb a ajuns in insula Hispaniola, a intalnit populatia Taino, de 60.000 de persoane. Pana in 1548, aceasta populatie avea 500 de persoane. Acest scenariu s-a repetat in cele 2 Americi.

In 1520, Imperiul Aztec a fost distrus de infectia cu variola. Boala a slabit populatia si nu au mai putut face fata spaniolilor si i-a impiedicat pe fermieri sa ingrijeasca culturile necesare traiului.

O cercetare din 2019 a concluzionat ca au murit 56 de milioane de Americani Nativi in secolele 15 si 16, in mare parte din cauza bolii.

Teotican, Mexic – Sursa foto


8. Marea Ciuma din Londra – 1665
Intr-o noua aparatie devastatoare, ciuma bubonica a dus la moartea a 20% din populatia Londrei. 

Grafic aratand curba de mortalitate a epidemiei de ciuma din Londra. Linia continua arata numarul total de morti, iar linia discontinua arata mortile a carei cauza a fost ciuma.

9. Prima Pandemie de Holera – 1817
Prima din cele 7 pandemii de holera a pornit din Rusia, unde au murit 1 milion de oameni. Holera era raspandita prin apa si mancare infectate de fecale. Soldatii britanici au fost infectati si au dus boala in India unde au mai murit alte cateva milioane de oameni. Influenta si intinderea Imperiului Britanic si a flotei sale a raspandit holera in Spania, Africa, Indonezia, China, Japonia, Italia, Germania si America, unde a omorat 150.000 de oameni. Un vaccin a fost creat in 1885, dar pandemia a continuat.

10. A treia pandemie de ciuma – 1855
A pornit din China si s-a raspandit in India si Hong Kong. In total a facut 15 milioane de victime. Initial a fost raspandita prin muste in timpul unei operatiuni miniere din Yunnan, iar mai tarziu a fost considerata un factor a rebeliunilor Parhay si Taiping. India a avut cele mai multe victime, iar epidemia a fost folosita ca scuza pentru politice represive ce au pornit revolte impotriva britanicilor. Pandemia a fost considerata activa pana in 1960 cand numarul de a scazut sub cateva sute.

11. Pandemia de pojar din Fiji – 1875
Dupa ce Fiji a cedat in fata Imperiului Britanic, un convoi regal a vizitat Australia ca un cadou din partea Reginei Victoria. Convoiul a ajuns in mijlocul unui focar de pojar, aducand boala inapoi pe insula. O treime din populatia insulei a murit, dintr-un total de 40.000 de persoane.

12. Gripa ruseasca – 1889
Prima pandemie de gripa semnificativa a pornit din Siberia si Kazakhstan, s-a raspandit pana la Moscova, apoi pana in Finlanda, Polonia si de acolo in restul Europei. In anul urmator a traversat oceanul in America de Nord si in Africa. Pana la sfarsitul anului 1890, 360.000 de oameni murisera.

13. Gripa spaniola – 1918
Gripa aviara a fost observata prima data in Europa, Statele Unite si parti din Asia pana sa se raspandeasca rapid in toata lumea. Numarul total de victime a fost de 50 de milioane. La acel moment nu existau medicamente si vaccinuri cu care sa fie tratata aceasta gripa. Pana in octombrie, sute de mii de americani murisera.
Pandemia s-a terminat in vara anului 1919 cand majoritatea din cei infectati au dezvoltat imunitate sau au murit.

14. Gripa asiatica – 1967
A pornit din Hong Kong si s-a raspandit prin China si apoi in Statele Unite si Anglia, unde in 6 luni a curmat 14.000 de vieti. Un al doilea val a lovit in 1958, cauzand aproximativ 1.1 milioane de morti pe plan global, cu 116.000 de morti numai in Statele Unite. Un vaccin a fost dezvoltat pentru a opri pandemia.

15. HIV/SIDA – 1981, SARS – 2003, – 2019
SIDA a fost descoperita prima data in 1981, iar cercetarile asupra virusului au stabilit ca a fost dezvoltat dintr-un virus de la cimpanzei din Africa de Vest in anii 20.
SARS a fost descoperit in 2003 si se crede ca a pornit de la lilieci, s-a raspandit mai apoi la pisici, dupa care a trecut la oameni in China si mai apoi raspandit pe toata planeta, in alte 26 de tari.
a fost raportat initial in China, pe 17 noiembrie 2019 in provincia Hubei. 8 noi au aparut in decembrie 2019 insa specialistii nu cunosteau virusul. Oftalmologul Li Wenliang de la spitalul din Wuhan a sfidat ordinele guvernului chinez si a transmis informatii catre alti medici despre acest virus. Li Wenliang a murit pe 7 februarie 2020 infectat de SARS-Cov-2.
Un vaccin inca nu a fost descoperit nicaieri in lume, iar pandemia este in curs de desfasurare.

Istoria vizuala a pandemiilor – click pe poza pentru marire – sursa

  1. https://www.history.com/topics/middle-ages/pandemics-timeline
  2. https://www.weforum.org/agenda/2020/03/a-visual-history-of-pandemics/
  3. https://www.ancient.eu/article/782/justinians-plague-541-542-ce/
  4. https://www.pnas.org/content/116/51/25546


Poți să ne susții cumpărând cărți de la Carturesti, Litera, Librex, Libris, Cartepedia, Librarie.net, Okian.ro, Compania de Librării București, Anticariat-Unu sau Anticexlibris folosind linkurile de mai jos:

  1. Carturesti
  2. Litera
  3. Librex
  4. Libris
  5. Cartepedia
  6. Okian.ro
  7. Librarie.net
  8. Compania de Librarii Bucuresti
  9. Anticexlibris

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

error: Continutul este protejat!