incursiuni dacice in spatiul virtual

Dacii şi instalaţiile de stocare şi de distribuire a apei

Cercetările arheologice din zona Munților Orăștiei din România au dezvăluit existența structurilor de gestionare a apei datate la sfârșitul Epocii Fierului. Unele dintre aceste structuri au fost unice și au arătat că dacii aveau cunoștințe avansate în construcția și etanșarea cisternelor pentru a asigura conservarea apei. Au fost găsite, de asemenea, gropi de colectare a apei de ploaie în unele cetăți, cum ar fi Costești-Cetățuie și Luncani – Piatra Roșie. În Sarmizegetusa Regia, a fost descoperită o instalație specială de captare, decantare și distribuire a apei în partea de vest a așezării civile. Apa era furnizată prin conducte de țevi de teracotă către clădirile situate pe terasele sudice și estice. Folosirea materialelor și a tehnicilor în aceste structuri arată o combinație între arhitectura tradițională dacă și cunoștințele importate din lumea greco-romană. Descoperirile arată importanța gestionării resurselor de apă pentru civilizația dacică înainte de cucerirea romană.

Aici gasesti catalogul „Incursiuni dacice în spațiul virtual” cu mai multe informatii. Citeste mai mult

Incursiuni dacice în spațiul virtual (catalog)

Cetățile dacice din Munții Orăștiei sunt între cele mai cunoscute monumente antice din România, de importanță istorică și arheologică având în vedere că siturile reprezintă expresia civilizației Regatului Dac din secolul I a. Chr. – I p. Chr.

Rezultatele proiectului „Când viața cotidiană antică devine patrimoniu UNESCO. Scanarea, restaurarea digitală și contextualizarea artefactelor dacice din Munții Orăștiei” sunt puse la dispoziția tuturor care doresc informații validate științific cu privire la artefactele și monumentele dacice din Munții Orăștiei. Citeste mai mult

error: Continutul este protejat!