Citești în 10 minute!
În articolul anterior am prezentat o lista cronologică cu fosilele primilor hominizi descoperiți pe Terra. Astăzi continuăm această temă cu 3 descoperiri publicate în 2013, legate de locul unde s-a folosit pentru prima dată focul și respectiv alte fosile, aparținând unor strămoși ai oamenilor de astăzi.
În numărul din mai 2013, Discover Magazine publică informații despre peștera Wonderwerk din Africa de Sud. Aici, echipa arheologului Paul Goldberg de la Universitatea din Boston, a descoperit în mod accidental sedimente vechi de un milion de ani, care aveau urme de ardere.
Peștera Wonderwerk – Greatstock Photographic Library / Alamy
Testul asupra acestor sedimente a fost aplicat de către un membru al echipei lui Goldberg, Francesco Berna. El a adaptat testul FTIR(Fourier transform infrared microspectroscopy), folosit în criminalistică, pentru probe arheologice. FTIR constă în analizarea compoziției materialului prin măsurarea absorbției razelor infraroșii. În plus față de aceasta, testul mai arată și temperatura la care a fost încălzită materia organică. Astfel, rezultatul a arătat că mostra de sediment a fost încălzită între 400-700 de grade Celsius (asemănător unui foc pentru grătar). Paul Goldberg a mai descoperit la microscop fragmente de crengi și de frunze (arse evident), precum și urme de oase carbonizate, de origine animală. A conchis astfel că focul a fost realizat în interiorul peșterii. Citeste mai mult