Primii hominizi – partea I

carturesti.ro

Citești în 10 minute!

O parte importantă a istoriei este studiul paleoantropologiei. Oamenii din ziua de astăzi au o curiozitate sporită în ceea ce privește vechii locuitori ai Pământului. Subsolul este cel care va arăta întotdeauna o imagine cât mai clară a trecutului îndepărtat. Oamenii de știință au realizat anumite categorii, în funcție, în principal, de înrudire. Au existat multe dezbateri în ceea ce privește numele vechilor oameni ai acestei planete, dar în final, arborele denumirilor și categoriilor arată, în linii mari, ca în următoarea imagine:

Hominidae

În continuare, redăm o listă cu descoperiri de fosile umane din grupurile Ardipithecus și Australopithecus, în ordine cronologică:

Ardipithecus

 1. Sahelanthropus tchadensis – 7 milioane de ani – este plasat la începutul divergentei dintre cimpanzei și oameni. A fost descoperit între iulie 2001 și martie 2002 în deșertul Djurab din Ciad.
 2. Orrorin tugenensis – 5.7-6.1 milioane de ani – prima fosilă a fost descoperită la Tugen Hills, Kenya, în 2000. Această descoperire a contribuit și mai mult la ipoteza cum că strămoșul comun al oamenilor și maimuțelor arată ca un cimpanzeu.
 3. Ardipithecus kadabba – 5.6 milioane de ani – prima dată considerat un strămoș, ca mai apoi să fie considerat diferit de A. ramidus; fosilele au fost descoperite între anii 1997 și 2000, în valea Middle Awash, din Etiopia.
 4. Ardipithecus ramidus – 4.4 milioane de ani – cunoscut și sub numele de Ardi, descoperit în anul 1992, în localitatea Aramis din Etiopia.

Australopithecus

 1. Australopithecus anamensis – 3.9-4.2 milioane de ani – descoperit într-o expediție a Universității Harvard în 1965 la Kanapoi, în Kenya, și este considerat cel mai vechi australopitecin.
 2. Australopithecus afarensis – 2.9-3.9 milioane de ani – celebrul Lucy, descoperit în 1974 în Etiopia, la Hadar, regiunea Afar. Este de subliniat faptul că scheletul Lucy a fost recuperat în proporție de 40%, ceea ce reprezintă o unicitate la nivel mondial.
 3. Australopithecus garhi – 2-3 milioane de ani – localizat în aceeași locație Middle Awash din Etiopia, pe 20 noiembrie 1997. Odată cu aceste fosile, au fost descoperite și unele unelte de piatră.
 4. Australopithecus africanus – 2.04-3.03 milioane de ani – descoperit în 4 situri din Africa de Sud, în anii 1924, 1948 și 1992. Este considerat strămoșul direct al oamenilor de astăzi.

Pentru o bază de date completă cu toate descoperirile din Etiopia, se poate accesa proiectul Middle Awash.

În continuare, redăm un citat din cartea „Evolution and Prehistory: The human challenge”, Thomson Learning, 2008, ediția a 8-a, p. 134:

Careful examination of the Ardipithecus specimens proved that all early bipeds are not necessarily direct ancestors to later humans. Ardipithecus was much smaller than a modern cimpanzee, but it was chimpanzeelike in othe features, such as the shape and enamel thickness of its teeth. On the other hand, a partially complete skeleton of one Ardipithecus individual suggests that unlike chimpanzees, and like other species in the human line, this creature was bipedal.

Examinarea atentă a specimenelor Ardipithecus a dovedit că toate aceste bipede nu sunt neapărat strămoși direcți ai oamenilor. Ardipithecus era mult mai mic decât un cimpanzeu din zilele noastre, dar era asemănător cu un cimpanzeu datorită altor trăsături, cum ar fi forma și grosimea smalțului de pe dinți. Pe de altă parte, un schelet parțial al unui individ Ardipithecus sugerează că, spre deosebire de cimpanzei, și asemănător cu alte specii din linia umană, această creatură era bipedă.

Astfel, strămoșii oamenilor trebuiesc căutați printre australopiteci, nu printre ardipithecus, căci aceștia din urmă se aseamănă mult mai mult cu cimpanzeii decât cu oamenii, singura lor trăsătură umană fiind mersul biped.

În următorul articol, vom publica informații despre 3 descoperiri ce au fost relevate publicului în 2013.

   Vezi articolul în engleză ->

Surse:Poți să ne susții cumpărând cărți de la Carturesti, Litera, Librex, Libris, Cartepedia, Librarie.net, Okian.ro, Compania de Librării București, Anticariat-Unu sau Anticexlibris folosind linkurile de mai jos:

 1. Carturesti
 2. Litera
 3. Librex
 4. Libris
 5. Cartepedia
 6. Okian.ro
 7. Librarie.net
 8. Compania de Librarii Bucuresti
 9. Anticexlibris

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

error: Continutul este protejat!