Napoleon si Talleyrand

carturesti.ro

„Curajul nu înseamnă să ai puterea de a merge mai departe ‒ înseamnă să mergi mai departe atunci când nu ai putere.” ‒ Napoleon

Napoleon Bonaparte, unul dintre cei mai vestiţi francezi din toate timpurile, lider celebru și controversat, a marcat pentru totdeauna istoria Franţei, a Europei şi a lumii întregi. A câștigat multe războaie în încercarea de a domina Europa (dar a şi a pierdut câteva dintre cele mai importante) și a creat o serie de legi și politici franceze care sunt încă în uz până în prezent! S-a făcut iubit prin toate acestea, dar a fost şi urât de mulţi oameni.

A fost şi va rămâne unic în Franţa şi în lume.

Charles-Maurice de Talleyrand-Périgord, nobil francez de viţă veche, devine unul dintre principalii consilieri ai lui Napoleon, iar relaţia dintre cei doi a fascinat istoricii prin atracţia şi respingerea continuă, amândoi fiind conştienţi de faptul că aveau nevoie unul de altul. Talleyrand a intuit imediat potenţialului incomparabil al tânărului militar, Napoleon a apreciat talentul diplomatic şi versatilitatea nobilului versat, amândoi dorind acelaşi lucru: încetarea necazurilor cauzate de revoluţie şi regăsirea păcii în interior şi exterior.

„Eşti un diavol de om. Nu mă pot abţine să vorbesc cu tine despre afacerile mele şi nici nu mă pot împiedica să te iubesc.” (Napoleon către Talleyrand)

Sursa: librex.ro

Fii la curent cu noutati despre istorie

Email:
Poți să ne susții cumpărând cărți de la Carturesti, Litera, Librex, Libris, Cartepedia, Librarie.net, Okian.ro, Compania de Librării București, Anticariat-Unu sau Anticexlibris folosind linkurile de mai jos:

  1. Carturesti
  2. Litera
  3. Librex
  4. Libris
  5. Cartepedia
  6. Okian.ro
  7. Librarie.net
  8. Compania de Librarii Bucuresti
  9. Anticexlibris

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

error: Continutul este protejat!