Legende Antice

carturesti.ro

Volumul de fata cuprinde doua parti. In prima partea am strans la un loc mai multe legende si basme mitologice, prelucrate dupa scriitorii clasici greci si romani, iar in partea a doua o serie de povestiri — legende in intelesul etimologic al cuvantului — traduse liber dupa scriitorul grec Lucian din Samosata.

Traind prin veacul al IIlea dupa Hr., in timpul cand noua religie se infiripa in tot Imperiul Roman, si pe alocuri prindea radacini adanci, iar panteonul grecesc cu zeii sai imbatraniti si decrepiti incepea sa se prabuseasca, Lucian, desi nu sa facut dovada ca ar fi fost si el crestin, gaseste prilejul sa persifleze si sa satirizeze, ca un al doilea Momus, pe zeii paganitatii si toate credintele religioase si pline de naivitati ale lumii grecoromane.

In partea intai a acestui volum cititorul va gasi deci o serie de legende mitologice in care Antichitatea grecoromana viaza dea binele, iar in partea a doua mai multe povestiri care cauta sa ia in deradere aceleasi legende mitologice.

Dar, atat prima parte, care urmareste prin fiecare legenda un scop moral, tinzand astfel la orientarea noastra etica — nicio fapta mare nu se poate face fara credinta in zei, zice Vergiliu — cat si partea a doua care persifleaza cu finete si cu umor idealurile religioase ale paganitatii, nu insa si insesi fundamentele eticii, deschid orizonturi noi si ne procura, pe langa o lectura distractiva, si o lectura folositoare, utile dulci, transpunand pe cititor in lumea plina de avanturi ideale a clasicitatii grecoromane.

G. Popa Lisseanu

Sursa: librex.ro

Fii la curent cu noutati despre istorie

Email:
Poți să ne susții cumpărând cărți de la Carturesti, Litera, Librex, Libris, Cartepedia, Librarie.net, Okian.ro, Compania de Librării București, Anticariat-Unu sau Anticexlibris folosind linkurile de mai jos:

  1. Carturesti
  2. Litera
  3. Librex
  4. Libris
  5. Cartepedia
  6. Okian.ro
  7. Librarie.net
  8. Compania de Librarii Bucuresti
  9. Anticexlibris

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

error: Continutul este protejat!