recomandare carte de istorie
Cum sa gandesti ca Leonardo da Vinci
Sunetul de referinta si arca muzicii occidentale
Masonerie Oculta si initiere hermetica
Titlu disponibil la precomanda cu livrare incepand cu 28 septembrie.
Francmasoneria, hermetismul si numerologia constituie domenii de o complexitate si profunzime remarcabile, care, prin evolutia lor istorica si fenomenologia societatii umane, au ajuns a fi intretesute, devenind astfel „stiinte complementare”.
Relationarea dintre cele trei domenii este foarte bine redata de Jean-Marie Ragon de Bettignies (1781-1862) in lucrarea sa „Masonerie oculta si initiere hermetica”, lucrare care a avut un impact profund si de durata asupra comunitatii masonice si ezoterice. Publicata pentru prima data in secolul al XIX-lea, aceasta lucrare a fost apreciata atat pentru bogatia informatiilor pe care le contine, cat si pentru claritatea si rigurozitatea expunerii.
Amintiri din vremuri tulburi. 1988-1992
Lovitura de stat 8-13 iunie 1930. Esecul Democratiei Romane Interbelice
Istoria romanilor de la origini si pana astazi. Vol 2
Cartea Istoria romanilor de la origini si pana astazi. Vol 2 este scrisa de Ovidiu Pecican si a aparut la editura Cuantic.
Modernitatea nu le-a adus românilor numai necazuri, precum căderea sub dominație otomană, războaiele ruso-austro-turce duse pe teritoriul lor, grecizarea și levantinizarea la vârf, intrarea Bucovinei în sistemul statal austriac, pierderea Basarabiei și ocupația militară rusească. Ea a favorizat, în același timp, trecerea la cultura în limba română, dezvoltarea sentimentului național și a conștiinței unității tuturor românilor, dificarea instituțiilor proprii în acord tot mai mare cu Occidentul, unitatea statală, independența politică, înălțarea României la rangul de regat european, întregirea statului cu teritoriile locuite majoritar de români, ca și o viață culturală de înalt nivel, sprijinită de autori și artiști de rezonanță europeană și mondială, ca A.D. Xenopol, Nicolae Iorga, Vasile Pârvan, George Enescu, Mircea Eliade, Emil Cioran sau Eugen Ionescu.
Calatoria prin Eldorado
„Tragedia lui Nikolai Vasilievici Sablin nu s-a încheiat după eliberarea din Uniunea Republicilor Flămânde, cum este parafrazată denumirea URSS în memoriile redactate într-un stil pe care l-am putea numi de inspirație krîlov-cehoviană. În România anilor 1956–1958, a consilierilor sovietici și a ofițerilor de Securitate cu busturile lui Lenin și Stalin pe birouri, intervalul de timp scurs de la finalizarea Călătoriei prin Eldorado până la noua arestare a autorului, calificarea lui I.V. Stalin drept țar roșu, tiran sau călău sângeros, dezavuarea și condamnarea regimului stalinist încă mai reprezentau o infracțiune politică, o blasfemie cu urmări fatale. Memoriile satirice ale lui Sablin, publicate la 60 de ani de la scrierea lor, nu reprezintă numai o descriere a dezumanizării prin care au trecut autorul disident și cei pe care i-a cunoscut, nu sunt un simplu jurnal al unui supraviețuitor al lagărelor sovietice, ci au și o certă valoare literară.”
Orasul Bucuresti, resedinta si capitala a Tarii Romanesti 1459-1862
La 20 septembrie 1959, capitala patriei noastre a comemorat o jumatate de mileniu de sigura existenta, iar la inceputul anului 1962 orasul Bucuresti a implinit un secol de cand si-a inceput functiile de capitala a Romaniei, in urma centralizarii administrative a statului national. Lucrarea de fata se inscrie pe linia acestor sarbatoriri. Ea nu este un studiu istoric exhaustiv, caci o lucrare de acest fel – data fiind amploarea si complexitatea temei tratate – n-ar putea fi realizata in conditii desavarsite decat de un colectiv mai larg de specialisti. Autorul a cautat sa prezinte un studiu de ansamblu sistematizat al orasului Bucuresti, resedinta de capitala a Tarii Romanesti, urmarind istoria orasului de la primele sale inceputuri si pana in anii cand Bucurestii devin capitala Principatelor Unite. Accentul s-a pus pe istoria orasului in secolul al XIX-lea, mai putin cercetata in studiile de sinteza anterioare.
In tratarea problemelor au fost folosite – in masura posibilitatilor – materiale inedite, precum si cele mai insemnate studii de detaliu referitoare la istoria Bucurestiului. S-a tinut seama de sintezele anterioare: lucrare de inceput a lui Dimitrie Berindei (1861), masiva monografie a lui G. Ionescu-Gion (1899) si istoria plina de idei a lui Nicolae Iorga (1939). De asemenea, s-au utilizat rezultatele deosebit de pretioase dobandite de istoriografia noastra in ultimul deceniu, atat in domeniul istoriei medii, cat si in acela al istoriei moderne.
Materialul a fost grupat in sase capitole. Pentru o lesnicioasa intelegere a problemelor, s-au analizat in mod deosebit in fiecare capitol: dezvoltarea economica si sociala; evenimentele si momentele caracteristice (pe toate planurile) din istoria orasului; organizarea administratiei orasenesti; problemele demografice si aspectele urbanistico-edilitare specifice fiecarei perioade. Lucrarea este insotita de o lista bibliografica.
Autorul