Cumpără de aici 49.99 LEI
O abordare fascinanta a geopoliticii internationale, care examineaza semnificatia trecuta, prezenta si viitoare a granitelor, de la caderea Zidului Berlinului pana la atentatele de la 11 septembrie, trecand prin Palestina si Pakistan, Coreea de Nord, Zidul lui Trump si nu numai. Ce inseamna pentru relatiile internationale, in perpetua schimbare, cele mai periculoase si mai neasteptate conflicte la granita, si cum afecteaza acestea echilibrul global?
Sursa: libhumanitas.ro
Cumpără de aici 42.00 LEI
„Cetățenia” elogiată în manualele de științe politice, înveșmîntată în demnitate și drepturi, nu ar putea fi mai ruptă de realitatea cetățeniei trăite de majoritatea populației lumii, care te lasă teribil de vulnerabil și îți limitează oportunitățile: un adevărat extinctor al speranței. Cetățenia, ca una dintre uneltele-cheie ale închiderii populațiilor celor mai sărace între granițele statelor lor disfuncționale, perpetuează și consolidează, prin urmare, inegalitatea globală, făcînd ca discuția despre echitate să stea cu greu în picioare și negînd factorul individual uman prin invocarea distribuirii „naturale” a oportunităților de viață, care nu este deschisă contestațiilor. La o reflecție critică, marele concept se reduce la un cocktail de ipocrizie și pedeapsă arbitrară: două dintre trăsăturile-cheie ale cetățeniei, dacă lăsăm la o parte justificările nobile. Dimitri Kocenov
Sursa: libhumanitas.ro
Cumpără de aici 52.50 LEI
Ceauşescu îi cerea lui Brejnev, în 1976, să desfiinţeze gardul de sârmă ghimpată de pe Prut Ideea scrierii acestui volum mi-a fost dictată de constatarea pe care am făcut-o cu ani în urmă, privind absenţa unei lucrări de sine stătătoare, care să ofere o imagine generală, pe cât posibil obiectivă, fără idei preconcepute, asupra evoluţiei sinuoase a relaţiilor româno-sovietice pe parcursul unui sfert de veac (1965-1989). Firul conducător l-au reprezentat relaţiile dintre P.C.R. şi P.C.U.S., definitorii pentru identificarea direcţiei ansamblului raporturilor româno-sovietice, inclusiv în momentele de criză prin care au trecut acestea, în august 1968 sau în decembrie 1989. Am abordat, de asemenea, momentele sensibile din istoria comună a celor două ţări, inclusiv problemele privind Basarabia şi tezaurul românesc evacuat la Moscova în anii primului război mondial, disputele din domeniul istoriografic sau discuţiile pe marginea cadrului juridic al relaţiilor bilaterale. Aspectele colaborării româno-sovietice în cadrul Tratatului de la Varşovia, percepţia Moscovei asupra unor direcţii majore ale politicii externe a României din perioada 1965-1989, poziţia P.C.R. în cadrul mişcării comuniste şi muncitoreşti internaţionale urmează să fie tratate într-un volum separat.
Sursa: libhumanitas.ro
Cumpără de aici 60.00 LEI
Volumul „constituie una dintre cele mai atractive surse de informații pentru cei interesați de geneza comunismului românesc, instaurarea regimului comunist în România sau de biografiile nomenclaturiștilor români. Cartea cuprinde o serie de interviuri realizate de Alexandru Șiperco cu personaje mai mult sau mai puțin cunoscute ale mișcării comuniste din România, dar care au jucat un rol important în primele decenii de activitate ale PCdR/PMR.
Sursa: libhumanitas.ro
Cumpără de aici 27.00 LEI
Cartea de fata reprezinta o sinteza a celor mai importante evenimente care au modelat cursul razboiului civil din Siria. Imediat dupa incheierea celui de-al Doilea Razboi Mondial, natiunile arabe, ale caror relatii au oscilat intre prietenie si animozitate, au creat o organizatie care sa faciliteze cooperarea dintre ele, Liga Araba. Aceasta organizatie regionala a fost cea care a facut primele demersuri in vederea solutionarii conflictului din Siria inca din etapa in care acesta era privit ca o simpla criza pe lista lunga de revolte care au tulburat pacea si stabilitatea regiunii. Mai tarziu, Organizatia Natiunilor Unite a fost promotorul mai multor planuri de pace care, rand pe rand, au esuat. Este lumea araba rezistenta la mediere sau este pur si simplu condusa de politicieni megalomani?
Sursa: libhumanitas.ro
O istorie cuprinzatoare si fascinanta a popoarelor si triburilor arabe, care exploreaza rolul limbii acestora ca piatra de temelie in cultura, acest studiu caleidoscopic acopera aproape 3 000 de ani de existenta araba.
In paginile cartii se dezvaluie modul in care limba araba a jucat un rol vital in istorie, fiind un ajutor sau o piedica in calea progresului, si se demonstreaza cum, inclusiv astazi, limba in sine este o sursa permanenta de unitate si dezbinare.
Așa cum englezii, atunci când se gândesc la reginele lor, o au în minte pe regina Victoria, tot astfel românii se duc cu amintirile regale mai întâi spre Maria. Ea este Regina. (...) Maria a fost ceea ce cred românii că trebuie să fie o regină. Mai întâi, o aristocrată pursânge. Tatăl ei, ducele Alfred de Edinburgh,...