Columbia: În căutarea primului oraș construit de conchistadori (reportaj)

Ne aflăm în municipalitatea Unguia, în nord-vestul Columbiei, într-o regiune devastată de Clan del Golfo, cea mai mare bandă de traficanți de droguri din țară.


Majoritatea celor care participă la săpături sunt femei, în special femei indigene și afro-columbiene. Lucrează sub supravegherea lui Alberto Sarcina, un arheolog italian în vârstă de 55 de ani care arată ca Indiana Jones.

Cu cizme de cauciuc și o pălărie mare de paie pe cap, el încearcă de zece ani să reconstituie istoria primei capitale hispanice din Lumea Nouă. În jurul său, jungla densă din Darien se întinde până în vecinătatea Panama.

Ca un puzzle…

,,Îmi place să găsesc lucruri mărunte pe care nici măcar nu mai știm cum să le facem”, spune Karen Suarez, 28 de ani, din poporul Embera, după ce a dezgropat o piesă de ceramică indigenă îngropată sub vechiul dig.

Cristofor Columb a ajuns pentru prima dată pe insula Hispaniola (în prezent Republica Dominicană și Haiti) în 1492, crezând că este vorba despre India. De acolo, el a condus expediții de scurtă durată spre continent. Înființarea orașului Santa Maria la Antigua del Darien a fost unul dintre primii pași către colonizare.

,,Aici a început cucerirea întregului continent, genocidul indigenilor (…) sosirea sclavilor din Africa (…) încrucișările și rezistența” în fața conchistadorilor, subliniază Sarcina, cercetător la Institutul columbian de antropologie și istorie, inițiatorul proiectului de excavare.

Situl arheologic se întinde pe aproximativ cincizeci de hectare, dintre care 33 reprezintă fostul subsol al orașului, care a dispărut în prezent. Acolo se găsesc țigle, cuie vechi și ceramică provenind de la comunitățile prehispanice expulzate de coloniștii spanioli.

Se pare că orașul a existat timp de14 ani, iar la apogeu a avut aproximativ 5.000 de locuitori.

,,Femeile la putere!”

Comunitatea este remunerată pentru săpăturile efectuate, pentru participarea la restaurarea artefactelor găsite și pentru primirea turiștilor.

În atelierul său, restauratorul Gilberto Buitrago, în vârstă de 67 de ani, încearcă să dea o nouă formă pieselor pe care le-a găsit: oale, figuri umane, monede, pumnale, ustensile. Femeile îl ajută să curețe și să lustruiască piesele.

Într-un sat fără electricitate permanentă, ziua de lucru începe la lumina lanternelor telefoanelor mobile.

,,Ai putea spune ”sunt doar câteva pietre, câteva drumuri”, dar nu, este primul oraș! Și face parte din istorie (…) o contribuție foarte importantă”, spune domnul Buitrago.

Pentru Jeniffer Alvarez, în vârstă de 32 de ani, locul este ,,un refugiu” în fața violenței din regiune și a machismului care o însoțește. ,,Noi, femeile, suntem cele care plătim facturile acum”, subliniază ea, în timp ce încarcă pământ într-o roabă.

 

Reportajul publicat de France24 integral aici

Traducere de Adelina BISTRIAN

 

Sursa: https://www.rfi.ro/cultura-160985-columbia-cautare-prim-oras-construit-conchistadori-reportaj


Poți să ne susții cumpărând cărți de la Carturesti, Litera, Librex, Libris, Cartepedia, Librarie.net, Okian.ro, Compania de Librării București, Anticariat-Unu sau Anticexlibris folosind linkurile de mai jos:

  1. Carturesti
  2. Litera
  3. Librex
  4. Libris
  5. Cartepedia
  6. Okian.ro
  7. Librarie.net
  8. Compania de Librarii Bucuresti
  9. Anticexlibris

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

error: Continutul este protejat!