DIN INTIMITATEA INTERIOARELOR DE ALTĂDATĂ

carturesti.ro

Perioada expoziției: 1 noiembrie – 15 noiembrie 2023, Iulius Mall

Aceasta este o nouă expoziție marca MNIT, care urmărește să familiarizeze publicul cu cele mai frumoase piese din colecția de mobilier a Muzeului Național de Istorie a Transilvaniei.

Printre comorile culturale deținute de MNIT, colecția de mobilier deține un loc aparte, bine conturat. Piesele din această colecție ilustrează cele mai importante curente artistice din istoria ebenisticii europene: Renașterea, barocul, rococo-ul, neoclasicismul, stilurile Empire, Louis Philippe sau stilul victorian.

Sub raport cronologic, piesele de mobilier din colecția muzeului de istorie clujean sunt dispuse pe intervalul secolelor XVI-XX. În ceea ce privește proveniența acestora, se poate aprecia că majoritatea aparțin spațiului cultural al Europei Centrale. Fie că au fost realizate în atelierele unor meșteri locali, fie că au fost comandate în centre de producție prestigioase din Ungaria, Austria sau Germania, ele pun în evidență gusturile, canoanele artistice și, în ultimă instanță, identitatea culturală comună a unei arii de civilizație care se întinde din Alpi până în Munții Carpați. O anumită sobrietate a formelor, un funcționalism mai accentuat, adaptările „provinciale”, mai modeste, ale unor motive consacrate – reprezintă notele caracteristice ale mobilierului care a dat formă interioarelor locuite cândva de strămoșii noștri ardeleni.

Curator expoziție: Melinda Mitu
Design: Török Károly

Sursa: https://mnit.ro/-/2023/10/30/din-intimitatea-interioarelor-de-altadata-2/


Fii la curent cu noutati despre istorie

Email:
Poți să ne susții cumpărând cărți de la Carturesti, Litera, Librex, Libris, Cartepedia, Librarie.net, Okian.ro, Compania de Librării București, Anticariat-Unu sau Anticexlibris folosind linkurile de mai jos:

  1. Carturesti
  2. Litera
  3. Librex
  4. Libris
  5. Cartepedia
  6. Okian.ro
  7. Librarie.net
  8. Compania de Librarii Bucuresti
  9. Anticexlibris

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

error: Continutul este protejat!