Arheologia publică în România

flanco.ro/

Un articol scris de Csaba Szabó aparut in revista Magazin Istoric in februarie 2023.


Inscriptia greceasca de la Buridava dacica: „Basileos Thiamarcos Epoiei” – „Regele Thiamarcos a facut” – detalii aici

Arheologia publică este o mișcare și disciplină universitară care implică comunicarea arheologilor cu publicul și contribuie la formarea unei societăți responsabile în relația cu patrimoniul cultural și arheologic. Această disciplină a fost introdusă în literatura anglo-saxonă în anii ’70 și a devenit o disciplină în sine după 1990, cu cartea lui Charles McGimsey III, „Public archaeology”, care a inițiat o manieră nouă de comunicare între arheologi și public.

Arheologia publică are subcategorii precum arheologia comunitară, arheologia prin public, arheologia sectorului public, pedagogie arheologică, arheologie deschisă și arheologie populară și este o mișcare de mare succes în Marea Britanie și în alte țări din Europa.

În ciuda faptului că România are peste 23.000 de situri arheologice înregistrate și presa românească urmărește activitatea arheologilor, publicul larg nu cunoaște suficient de bine legislația arheologică și patrimoniul arheologic.

Arheologia populară presupune comunicarea rezultatelor științifice prin bloguri, pagini web, emisiuni radio și TV, broșuri sau cărți de popularizare. O astfel de broșură are un impact social, politic și educațional și poate juca un rol important în popularizarea siturilor arheologice.


Poți să ne susții cumpărând cărți de la Carturesti, Litera, Librex, Libris, Cartepedia, Librarie.net, Okian.ro, Compania de Librării București, Anticariat-Unu sau Anticexlibris folosind linkurile de mai jos:

  1. Carturesti
  2. Litera
  3. Librex
  4. Libris
  5. Cartepedia
  6. Okian.ro
  7. Librarie.net
  8. Compania de Librarii Bucuresti
  9. Anticexlibris

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

error: Continutul este protejat!