Comorile dacilor – capodopere ale artei aurului in Romania din Epoca Bronzului pana in epoca geto-dacica (sec 12 i.Hr – sec 4 i.Hr.)

Potenţialul arheologic şi cultural-istoric al judeţului Prahova reprezentat de multitudinea şi diversitatea monumentelor şi deservit de o reţea muzeală complexă şi echilibrat repartizată în teritoriu, capătă conotaţii profunde valorificatoare şi turistice prin derularea, sub egida Consiliului Judeţean Prahova, a numeroase proiecte precum: Drumul Voievozilor, Drumul Fructelor, Drumul Sării, Drumul Vinului, Ctitorii Cantacuzine, Curţi Domneşti, Castre romane şi nu în ultimul rând Tezaure – Comorile dacilor.


Tezaurul de la Hinova (Drobeta-Turnu Severin, jud. Mehedinţi)
Începutul primei epoci a fierului; complexul cultural cu ceramică canelată, aspectul Remetea Mare; secolul al XII-lea a. Chr.

Tezaurul a fost descoperit în anul 1980, cu prilejul săpăturilor arheologice sistematice, în cadrul unei necropole plane de incineraţie suprapusă de un castru roman din secolele IV-V. Tezaurul se afla într-un vas de lut de formă bitronconică, cu marginea uşor evazată, ornamentat cu caneluri şi este alcătuit în principal din piese de port: o diademă, 14 brăţări de diferite tipuri, 92 de piese de colier, dintre care 47 de tutuli şi 45 de piese de formă semilunară, perforate longitudinal, 761 de perle octaedrice şi bitronconice, 16 saltaleoni, 4 obiecte tubulare mici, 4 spirale duble de sârmă, 11 rulouri de fir de aur, 6 fragmente de lingouri cu profil rectangular, 8765 de „paiete” conice. Alături de aceste piese din aur se afla şi o brăţară din bronz cu capetele suprapuse. Greutatea totală a pieselor de aur este de 4919, 95 g.

Vasul de la Biia (corn. Şona,jud. Alba, Transilvania)
Datare: Perioada finală a epocii bronzului – începutul primei epoci a fierului; secolele XIII-XII a. Chr.

Vasul provine dintr-o descoperire izolată fiind găsit în 1895 într-o o carieră de calcar de pe malul Târnavei. Vasul este lucrat din tablă de aur, are corpul semisferic aplatizat, cu margine răsfrântă în exterior şi două toarte desprinse din buză, arcuite în jos, libere, terminate în dublă volută. Pe umăr decor punctat în zigzag; pe diametrul maxim două şiruri orizontale de proeminenţe; pe fund două şiruri circulare de proeminenţe şi cinci grupe de câte trei cercuri concentrice cu umbo.

Pandantiv din tezaurul de la Hinova
Datare: Începutul primei epoci a fierului

45 de pandantive alcătuite din două braţe arcuite şi subţiate spre capete, care pornesc dintr-un corp cilindric perforat longitudinal, decorat cu două nervuri circulare.

Brăţară din tezaurul de la Hinova

Cilindrică, deschisă, din placă masivă. Decor de şase caneluri circulare, paralele, alternând cu şapte nervuri circulare; la capete câte cinci butoni semisferici înşiruiţi transversal, nituiţi.

Sursa: Capodopere ale artei aurului in Romania din Epoca Bronzului pana in epoca geto-dacica (sec 12 i.Hr – sec 4 i.Hr.)


Poți să ne susții cumpărând cărți de la Carturesti, Litera, Librex, Libris, Cartepedia, Librarie.net, Okian.ro, Compania de Librării București, Anticariat-Unu sau Anticexlibris folosind linkurile de mai jos:

  1. Carturesti
  2. Litera
  3. Librex
  4. Libris
  5. Cartepedia
  6. Okian.ro
  7. Librarie.net
  8. Compania de Librarii Bucuresti
  9. Anticexlibris

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

error: Continutul este protejat!