Când apar slavii în orbita dunăreană?

flanco.ro/

Slavii nu au sosit pentru prima dată în părțile noastre doar odată cu secolul VI ci, în număr mic, ei ajung încă înaintea acestui secol în Dacia prin diferite infiltrații. Patria lor primitivă a fost ținutul cuprins între Vistula, Niprul mijlociu, Lacurile Mazuriene și acelea dintre afluenții Narewului și ai Prieptului și Carpații galițieni, teritoriu ce corespundea aproximativ cu Polonia de azi și regiunea de vest a Ucrainei. Inițial viziunea lor toată era focusată asupra Imperiului Bizantin și a opulenței acestuia, primele incursiuni ale slavilor în zona sud-estică a Europei fiind notată în anii 520-530 în perioada în care erau așezați în nordul Mării Negre, năvălirile lor fiind realizate în cârdășie cu avarii și alte popoare nomade. Treptat se apropie tot mai mult de frontiera dunăreană a bizantinilor și încep să se instaleze între Carpați, Dunăre și Marea Neagră în anii 570-580, iar din 650 ocupă și Ardealul.


În anul 584, scriitorul Ioan din Efes spunea despre slavi că „locuiesc, se așază și se odihnesc în provinciile romane, fără grijă și fără teamă, jefuind, ucigând și arzând; au devenit bogați posedă aur, argint, herghelii de cai și multe arme și au învățat să poarte războaie ca și romanii. Și totuși, aunt oameni simpli care nu îndrăznesc să iasă din pădure”. Năvălirea lor spre teritoriul daco-roman, a fost precedată de o serie de confruntări cu Imperiul Constantinopolitan și e de menționat, ca o anecdotă interesantă pentru cultura românească, confruntarea bizantino-slavă-avară din anul 587 de care se leagă notoria expresie: „Torna, torna, fratre” și pe care istoricul Giurescu o relatează în studiul său de ”Istoria românilor” și despre care afirmă că e cea dintâi mențiune de limbă românească.

Poți să cumperi acces pentru întregul articol mai jos. Vei primi toată ediția din iunie 2022.



Sursa: Aplicația mobilă Biblioteca Digitală


Poți să ne susții cumpărând cărți de la Carturesti, Litera, Librex, Libris, Cartepedia, Librarie.net, Okian.ro, Compania de Librării București, Anticariat-Unu sau Anticexlibris folosind linkurile de mai jos:

  1. Carturesti
  2. Litera
  3. Librex
  4. Libris
  5. Cartepedia
  6. Okian.ro
  7. Librarie.net
  8. Compania de Librarii Bucuresti
  9. Anticexlibris

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

error: Continutul este protejat!