Românii și aportul lor în bătălia de pe râul Kalka

libris.ro

În anul 1221, generalii mongoli Jebei și Sudebei se aflau în expediție cu o armată de 20.000 de oameni prin Azerbaidjan și Georgia. Câștigând numeroase bătălii împotriva unor inamici superiori din punct de vedere numeric, Jebei și Sudebei își împart armata – Jebei merge la gurile Niprului, în timp ce Subedei se deplasează către peninsula Crimeea. Cumanii, popor înfrânt de hoarda mongolă, îi înștiințează pe prinții regiunilor Rusiei Kievene de iminența atacului mongolilor.


În componența armatelor lui Jebei și Sudebei se afla un contingent de brodnici.

Se pare că acești brodnici erau, după cercetările lui Dimitrie Onciul, “un popor neașezat, pribeag sau de curând venit”[5]. De asemenea, Dimitrie Onciul subliniază, în același articol, faptul că brodnicii erau români sau, cel puțin, popor amestecat cu românii.

Revenind la lupta de pe râul Kalka, descoperim că, sub conducerea voievodului Ploscânea, armata brodnicilor a luptat cot la cot cu cea mongolă, având un aport decisiv în derularea bătăliei. Victoria mongolilor a fost doar un avertisment pentru ruși. În 1237-1238, mongolii strâng o armată de 100.000 de oameni și distrug cele mai importante orașe din Rusia Kieveană, punând capăt extinderii rusești ce dura deja de mai bine de trei secole.

Poți să cumperi acces pentru întregul articol mai jos. Vei primi toată ediția din mai 2022.



Batalia de pe râul Kalka


Poți să ne susții cumpărând cărți de la Carturesti, Litera, Librex, Libris, Cartepedia, Librarie.net, Okian.ro, Compania de Librării București, Anticariat-Unu sau Anticexlibris folosind linkurile de mai jos:

  1. Carturesti
  2. Litera
  3. Librex
  4. Libris
  5. Cartepedia
  6. Okian.ro
  7. Librarie.net
  8. Compania de Librarii Bucuresti
  9. Anticexlibris

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

error: Continutul este protejat!