„Nimfa”. Nicolette Franck, o jurnalista a Razboiului Rece

libris.ro

Razboiul Rece nu s-a desfasurat doar la vedere, cu amenintari de o parte si de cealalta a Cortinei de Fier, ci si departe de ochii opiniei publice, pe frontul nevazut al luptelor dintre serviciile secrete. Unul dintre acesti „soldati” a fost Nicolette Franck (1920–2012), corespondent permanent al ziarului La Libre Belgique la Palatul Natiunilor Unite din Geneva timp de 40 de ani. Nascuta la Iasi, intr-o familie evreiasca, jurnalista a emigrat in strainatate dupa incheierea celui de-Al Doilea Razboi Mondial si s-a specializat in studierea istoriei comunismului si a Europei Rasaritene.


Casatorita cu un agent de informatii occidental, a intrat in atentia Securitatii. Cu numele conspirative Mia, Franciska, Nimfa, a fost urmarita pas cu pas si s-a incercat influentarea ei, astfel incat sa serveasca intereselor propagandistice ale regimului Ceausescu. Insa Nicolette Franck a stiut sa-si joace bine atuurile – relatia privilegiata  cu regele Mihai, informatiile obtinute la organizatiile internationale, legaturile cu membrii importanti ai emigratiei romanesti – si s-a dovedit mult mai abila decat credeau serviciile secrete de la Bucuresti.

Nimfa este o poveste fascinanta despre spioni si spionaj in perioada tumultuoasa a Razboiului Rece, intr-o tesatura fina ce reuneste diplomati, gazetari, regi si regine, lideri politici din Vest si Est, agenti secreti americani, francezi, elvetieni, romani si luxemburghezi si informatori.

Alte carti aparute la Editura Corint:

Duduia. Scrisori din exil ale Elenei Lupescu

Amurgul Vechii Europe. Trieste ʼ79, Viena ʼ85, Praga ʼ89.

Jurnalele din Berlin, 1940–1945. Insemnarile unei printese ruse

Sursa: librex.ro


Poți să ne susții cumpărând cărți de la Carturesti, Litera, Librex, Libris, Cartepedia, Librarie.net, Okian.ro, Compania de Librării București, Anticariat-Unu sau Anticexlibris folosind linkurile de mai jos:

  1. Carturesti
  2. Litera
  3. Librex
  4. Libris
  5. Cartepedia
  6. Okian.ro
  7. Librarie.net
  8. Compania de Librarii Bucuresti
  9. Anticexlibris

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

error: Continutul este protejat!