A doua parte aici.
Ipoteza kurgană, cunoscută și ca modelul kurganelor sau teoria kurganelor, face referire la originile indo-europene. Conform acestei teorii, oamenii aparținând unei culturi numită „cultura kurganelor” localizată în stepa nord-pontică au fost vorbitori ai limbii proto-indo-europene (PIE).
Această ipoteză a fost formulată mai întâi de Otto Schrader în 1883 iar apoi de V. Gordon Childe în 1926, însă cea mai cunoscută autoare care a tratat această temă este Marija Gimbutas [1]. Cercetătoare americană de origine lituaniană, Marija Gimbutas, a definit cultura kurgană ca având patru perioade succesive.
S-au formulat diverse viziuni asupra teoriei kurgane de-a lungul timpului, pornind cu cea a lui Otto Schrader și nu numai. Lucrarea Marijei Gimbutas, Preistoria Europei de Est apărută în 1956 este considerată o lucrare interdisciplinară, cuprinzând atât aspecte arheologice cât și lingvistice.
Ce sunt kurganii și la ce se referă teoria kurgană?
Termenul „kurgan” vine din cuvântul turco-tătar kurgan care face referire la tipul de morminte construite de oamenii de la acea vreme. În română, el corespunde cuvintelor gorgan sau tumul.
Teoria kurgană e probabil cea mai larg acceptată ipoteză cu privire la originile indo-europene însă mai există încă susținători și ai teoriei patriei primordiale anatoliene. [2]
Limbile indo-europene au apărut în urmă cu aproximativ 6000 de ani în stepa Ponto-Caspică. Spațiul se întinde din Moldova și Ucraina de azi până în Rusia și Kazahstan. Cu aproximativ 4500 de ani în urmă, începe un proces de migrație masivă din stepa Ponto-Caspică ce duce la răspândirea limbii proto-indo-europene și formarea limbilor indo-europene moderne.
De altfel, se poate spune că există un consens în comunitatea științifică în ceea ce privește originea comună limbilor indo-europene, fie că vorbim de română, engleză, sau greacă. Originea geografică a acestei limbi este însă un subiect mult mai dezbătut chiar și în ziua de azi.
Susținătorii teoriei anatoliene consideră că proto-indo-europeana a apărut în Anatolia, aflată în zona Turciei de azi între anii 7500 și 6000 î.Hr. Pe de altă parte, ipoteza kurgană plasează apariția limbii între anii 4500 și 3500 î.Hr. în zona stepei Ponto-Caspice.
Articolul complet se găsește în ediția premium din iulie 2022.
Poți să ne susții cumpărând cărți de la Carturesti, Litera, Librex, Libris, Cartepedia, Librarie.net, Okian.ro, Compania de Librării București, Anticariat-Unu sau Anticexlibris folosind linkurile de mai jos:
- Carturesti
- Litera
- Librex
- Libris
- Cartepedia
- Okian.ro
- Librarie.net
- Compania de Librarii Bucuresti
- Anticexlibris
Păcat că aceste articole despre istoria noastră, nu sunt publicate, popularizate și în limbi străine de circulație internațională recunoscute!
Mai ales că există multe falsuri grosolane despre istoria noastră națională, în exterior și prost interpretate în țara noastră.
Multumim de apreciere. Acest articol a fost documentat din surse si articole in limba engleza. Sunt lucruri stiute.
Pingback: Încă face valuri. Marija Gimbutas în actualele dezbateri de arheologie - Istorie Veche