Partea I | Partea II | Partea III | Partea V
Citești în 10 minute!
Activitatea și descoperirile lui Plopșor descrise în articolele precedente sunt confirmate de către Lucian Roșu, un student al cărui mentor era Plopșor, și care avea să devină la rândul său un alt important cercetător al României, bineînțeles necunoscut azi. Iată ce spune despre profesor:
Plopșor was active not only with studies in in specialized journals, but also a participant at international congresses like the one on pre- and proto-historical sciences in Prague in 1966, at which, together with Dardu Nicolăescu Plopșor, he presented his theories concerning the discoveries at Bugiulesti. He also presented on the same theme at the international Congress of Anthropological and Ethnological Sciences in Moscow, and played host to the great scholar Raymond Dart from Johannesburg (South Africa), the original discoverer of remains of Australopithecus in 1924, and the one who defined and defended the existence of a Paleolithic characterized by human use of the bones and teeth of animals and of naturally-worked stones as tools and weapons.
Attracted by the importance of Plopșor’s discoveries at Bugiulesti, Dart came to Romania especially to view the site where the artifacts had been found. He visited in Bucharest – a guest of the Institute of Archaeology – and at Craiova and Bugiulesti, and finally concluded that, „Romania owns at present the largest collection of villafranchiene fossils I have ever seen„.
Plopșor a fost activ nu numai cu studii în jurnale specializate, ci și un participant la congrese internaționale cum ar fi cel de științe pre- și proto-istorice din Praga în 1966, unde, alături de Dardu Nicolăescu Plopșor, și-a prezentat teoriile privitoare la Bugiulesti. A prezentat aceeași temă și la Congresul internațional de Științe Antropologice și Etnologice din Moscova și a fost de asemenea și gazda profesorului Raymond Dart din Johannesburg (Africa de Sud), descoperitorul rămășițelor de Australopithecus din 1924, și cel care a definit și a apărat existența unui Paleolitic caracterizat de folosirea de către oameni a oaselor și dinților de animale, precum și a pietrelor, ca unelte și arme.
Atras de importanța descoperirilor lui Plopșor de la Bugiulesti, Dart a venit în România ca să vadă în mod special situl unde au fost găsite aceste artefacte. A vizitat întâi Bucureștiul – ca oaspete al Institutului de Arheologie – și Craiova și Bugiulesti, după care a ajuns la concluzia că: „România deține în prezent cea mai mare colecție de fosile „villafranchiene” din câte am văzut”.
Lucian Roșu – With C.S. Nicolăescu Plopșor through the ages, pag. 109
Raymond Dart. Sursa foto
Müller Beck spune, de asemenea, despre această descoperire următoarele:
„Despite any skepticism, there remains no other supposition than that this was the activity of a carnivorous primate, probably a hominid.”
„În ciuda oricărui scepticism, nu rămâne altă supoziție decât aceea că asta este activitatea unui primat carnivor, probabil un hominid.”
Lucian Roșu – With C.S. Nicolăescu Plopșor through the ages, pag. 110
Tot de la Lucian Roșu aflăm și mai multe detalii despre descoperire și metoda de datare, făcută inițial prin compararea cu alte fosile descoperite în situri asemănătoare de pe continentul african.
There[at Olduvai], the Leakeys – husband and wife – discovered australopithecans in context with tools of stone and bone (at that time the australopithecans where considered the oldest hominids in Africa). At Bugiulești, Plopșor found relatively the same faunistic composition and a significant number of fossilized bones, intentionally broken in a specific way, in series, and used as tools approximately two millions years ago. The age was confirmed through comparison of the faunistic material from Bugiulești with that discovered at Olduvai or in similar African sites. Furthermore, the geomorphological observations conducted by specialists reached the same conclusion, specifically that there is a perfect resemblance between the sites at Bugiulești and Olduvai.
Acolo[la Olduvai], soții Leakeys, au descoperit australopitheci în contextul folosirii de către aceștia a uneltelor din piatră și os (la acea vreme, australopithecii erau considerați cei mai vechi hominizi din Africa). La Bugiulești, Plopșor a găsit aproximativ aceeași compoziție faunistică și un număr semnificativ de oase fosilizate, sparte în mod intenționat într-un anumit fel și folosite ca unelte acum aproximativ 2 milioane de ani. Vârsta a fost confirmată prin comparația materialului faunistic de la Bugiulești cu cel descoperit la Olduvai sau situri asemănătoare din Africa. Mai mult, observațiile geomorfologice realizate de specialiști au ajuns la aceeași concluzie, și anume că este o asemănare perfectă între siturile Bugiulești și Olduvai.
Lucian Roșu – With C.S. Nicolăescu Plopșor through the ages, pag. 116
Sursa:
- Lucian Roșu – With C.S. Nicolăescu Plopșor through the ages, editura „Mica Valahie”, București, 2004
Poți să ne susții cumpărând cărți de la Carturesti, Litera, Librex, Libris, Cartepedia, Librarie.net, Okian.ro, Compania de Librării București, Anticariat-Unu sau Anticexlibris folosind linkurile de mai jos:
- Carturesti
- Litera
- Librex
- Libris
- Cartepedia
- Okian.ro
- Librarie.net
- Compania de Librarii Bucuresti
- Anticexlibris