română

Bătălia de la Vaslui – 10 ianuarie 1475

Am găsit pe Youtube un mini-documentar foarte interesant despre bătălia de la Vaslui din 10 ianuarie 1475 de la Podul Înalt dintre armatele conduse de Suleiman Pașa pe de o parte și cea condusă de Ștefan cel Mare de cealaltă parte.

Foto – captură video Youtube

In video sunt explicate toate mișcările de trupe și operațiunile militare desfășurate în acea zi. De asemenea, la începutul video-ului este oferit și un context internațional în care această bătălie a avut loc. Citeste mai mult

Biblioteca Secretă a Vaticanului nu mai e secretă

Începând cu 28 octombrie 2019, Papa Francisc a decis schimbarea numelui Arhivei Secrete a Vaticanului în Arhiva Apostolică a Vaticanului. Mai jos redăm un fragment din această scrisoare:

Sursa foto

 

The term Secretum, which has become the institution’s proper name and which has prevailed in recent centuries, was justified because it indicated that the new Archive, created at the behest of my predecessor Paul V around 1610-1612, was none other than the Pope’s private, separate, reserved archive. This is how all the Popes always intended to define it, and this is how scholars still define it today, without any difficulty. This definition, moreover, was widespread, with similar meaning, in the courts of kings and princes, whose archives were defined indeed as secret. Citeste mai mult

REGII GETO-DACI – scurtă cronologie

Mai jos regăsim o listă cu regii daci cunoscuți documentar. O să completăm această listă pe măsură ce găsim noi informații.

Sursa foto – Deviantart

Antyrus ( 514 î.e.n.) – Prima mențiune despre un rege get de la sud de Dunăre, Antyrus intrat în conflict cu regele persan, Darius I cel Mare, în timpul expediției organizată de acesta împotriva sciților.

Charnabon (mijlocul sec.5 î.e.n.) – Rege al geților menționat în piesa de teatru “ Triptolemus “ a dramaturgului și omului politic Sofocle (n.cca. 496 î.e.n.- d. cca.406 î.e.n.). Mai multe aici.

Cothelas (341 î.e.n.) – Regele Cothelas, de asemenea cunoscut şi sub numele de Gudila, a condus triburile geto-dace aflate în spaţiul cuprins între Munţii Balcanici şi Dunăre; posibil şi dincolo de Dunăre. În acest an, el încheie un tratat cu regele macedonean Filip al II-lea, devenind aliat al acestuia. Detalii despre Cothelas aici si aici.

Rex Histrianorum (339 î.e.n.) – Rege get în Dobrogea care se opune regelui scit Ateas, care organizase o expediție îndreptată împotriva macedonenilor conduși de Filip al II-lea (n. 382 î.e.n.– d. 336 î.e.n.), tatăl lui Alexandru cel Mare (n.356 î.e.n. – d.323 î.e.n). Mai multe despre Rex Histrianorum aici.

Moskon ( cca.335 î.e.n.) – Rege get în Muntenia aliat cu tribalii în timpul conflictelor acestora cu Alexandru cel Mare (n.356 î.e.n. – d.323 î.e.n). Detalii despre Moskon aici.

Sarmis ( sec. 4 î.e.n.) – Sarmis Basileus, misterios rege dac din Transilvania. Numele lui a fost găsit pe cîteva monezi de aur descoperite la Turda și Grădiștea Muncelului.

Dromichaetes (înainte de 300 – după 292 î.e.n.) – Regele geților de la nord și sud de Dunăre care se confruntă și-l înfrânge, în repetate rânduri pe Lisimah (n.cca. 360 î.e.n.–d.281 î.e.n.), regele tracilor. Mai multe aici.

Zalmodegikos (sec.III î.e.n.) – Rege get din Dobrogea sau din Muntenia si sudul Moldovei, intrat în conflict cu Cetatea Histria. Mai multe aici.

Oroles (sec.II î.e.n.)  – Rege dac extrem de autoritar din Transilvania aflat în conflict cu bastarnii. Mai multe aici.

Rhemaxos (sec.II î.e.n.) – Rege get din Muntenia si Dobrogea, protector al coloniilor grecești din Dobrogea.

=&11=&

Nicolae Iorga – „Nu mai credem în romanizările minunate”

Pentru că mulți s-au îndoit de veridicitatea citatului atribuit lui Nicolae Iorga, în care spunea că nu mai crede în romanizarea dacilor, lăsăm mai jos atât citatul, cât și sursa unde se poate găsi acest citat.

La cerere, putem transmite cartea integrală în format digital, din moment ce aceasta este publică.

’’Nu mai credem în romanizările minunate, prin legionari de şaizeci de ani căsătoriţi cu femei barbare – care, cu tenacitatea conservativă a femeilor, mai curând ele i-ar fi putut deznaţionaliza – cu alergarea, pe alocuri, în Transvaalul – Daciei şi îmbulzirea atâtor căutători de aur şi nestatornici vânători de noroc uşor, care, nicăieri şi în nici o vreme, n-au obicei să se aşeze şi să înmtemeieze. Nu credem în minunile făcute abia în decurs de un veac şi jumătate cu asemenea oameni şi în asemenea situaţii (…)’’

Nicolae Iorga – Istoria literaturilor romanice în dezvoltarea și legăturile lor, pagina nr 1.

[embeddoc url=”http://istorieveche.ro/stuff-to-see/uploads/2018/03/N.Iorga-Istoria_literaturilor_romanice-Vol-1.pdf” download=”all” viewer=”google”]

Regele Mihai I – ultimul voievod al românilor

Un articol de Anghel Adrian-Claudiu

Sursa foto

Probabil veți considera cuvintele de mai jos ca fiind un alt „articol” despre rege, din cele multe care au fost scrise în ultimele 2 săptămâni. Am observat înverșunarea cu care cel care a fost Regele României și Marele Voievod de Alba Iulia a fost catalogat în toate felurile. Acest articol nu se vrea a fi o pledoarie despre monarhie, în care nu cred, și nu vreau să detaliez. O dată cu moartea regelui, supraviețuitor al celui de-al doilea război mondial, monarhia în România devine doar o poveste de istorie, din care trebuie extragem atât aspectele pozitive, cât și în mod special, pe cele negative. Citeste mai mult

Creațiunea românească – formele de viață

Extras din „Scrieri istorice”, volumul 1 – Nicolae Iorga – paginile 76-78

Barbarii n-au distrus și n-au gonit pe „romanii” balcanici, acum formați în veacul al III-lea măcar, ca și galo-romanii cu o figură bine determinată din Apus. Ei i-au fărâmițat și sărăcit: atâta. N-au ocupat cu intenție provinciile, ci au ucis pentru mult timp drumurile, cu toate urmările ce puteau pleca de acolo.
Numele și rosturile vechi rămân de-a lungul Dunării mijlocii și de jos.

Sursa foto: 

 

 

 

 

 

[embeddoc url=”http://istorieveche.ro/stuff-to-see/uploads/2017/10/Creatiunea-romaneasca-formele-de-viata.pdf” download=”all” viewer=”google”] Citeste mai mult

Diavolul vorbește românește!

Un text scris de Cornel Birsan

Într-un articol intitulat: Țara lui Papură Vodă, în vremea lui Pazvante Chioru, postat pe www.certitudinea.ro, scriitorul și publicistul Miron Manega a făcut un jalnic rechizitoriu al prezentului:

„Trăim vremuri în care domneşte fărădelegea. Nimic nu mai funcţionează, nimic nu-ţi mai dă siguranţa zilei de mâine. Instituţiile publice sunt împărţite în două (instituţiile naţiunii şi instituţiile puterii), armata a fost desfiinţată, sistemul de sănătate şi învăţământul la fel, economia a fost paralizată şi vândută pe bucăţi, resursele vândute şi ele, sau arvunite. În plus, România e „fezandată” pentru a deveni groapă de gunoi pentru deşeurile toxice ale Europei iar legile, care mai există, sunt instrumentate de magistraţi-infractori, copie la indigou a unui preşedinte demis de populaţie la referendum, dar reaşezat abuziv în scaun de forţe străine. Suntem, într-un cuvânt, „Ţara lui Papură Vodă”. Chiar dacă nu mai ştim de unde vine expresia, o folosim corect, căci ea sintetizează perfect realitatea pe care tocmai am expus-o…” Citeste mai mult

Asezare dacica descoperita la Cetatea Alba Carolina

Descoperiri arheologice de excepție în curtea imobilului ce va găzdui viitorul sediu al CJ Alba

Cu prilejul săpăturilor efectuate anul trecut au fost, de asemenea, descoperite mai multe barăci romane, un altar votiv dedicat lui Jupiter și Geniului protector al unei centurii, dar și un strat de arsură posibil provenit din timpul invaziei turco-tătare din 1658.

Situată în imediata apropiere a Porții a III-a, în clădirea în care se va muta CJ Alba și care dispune de un spațiu extrem de generos, a funcționat, până în urmă cu doi ani, timp de trei decenii, Centrul Militar, care a fost relocat într-un alt sediu. Citeste mai mult

error: Continutul este protejat!