REGII GETO-DACI – scurtă cronologie


Foloseste codul PREMIUM20 pentru 20 de lei reducere atunci cand cumperi cele 12 editii Istorie Veche premium dintre martie 2022 si februarie 2023. Peste 12 ore de articole de istorie pe care le primesti pe email si pe care poti sa accesezi de oriunde ai internet pe mobil, tableta sau laptop/PC.cartepedia.ro

Mai jos regăsim o listă cu regii daci cunoscuți documentar. O să completăm această listă pe măsură ce găsim noi informații.

Sursa foto – Deviantart

Antyrus ( 514 î.e.n.) – Prima mențiune despre un rege get de la sud de Dunăre, Antyrus intrat în conflict cu regele persan, Darius I cel Mare, în timpul expediției organizată de acesta împotriva sciților.

Charnabon (mijlocul sec.5 î.e.n.) – Rege al geților menționat în piesa de teatru “ Triptolemus “ a dramaturgului și omului politic Sofocle (n.cca. 496 î.e.n.- d. cca.406 î.e.n.). Mai multe aici.

Cothelas (341 î.e.n.) – Regele Cothelas, de asemenea cunoscut şi sub numele de Gudila, a condus triburile geto-dace aflate în spaţiul cuprins între Munţii Balcanici şi Dunăre; posibil şi dincolo de Dunăre. În acest an, el încheie un tratat cu regele macedonean Filip al II-lea, devenind aliat al acestuia. Detalii despre Cothelas aici si aici.

Rex Histrianorum (339 î.e.n.) – Rege get în Dobrogea care se opune regelui scit Ateas, care organizase o expediție îndreptată împotriva macedonenilor conduși de Filip al II-lea (n. 382 î.e.n.– d. 336 î.e.n.), tatăl lui Alexandru cel Mare (n.356 î.e.n. – d.323 î.e.n). Mai multe despre Rex Histrianorum aici.

Moskon ( cca.335 î.e.n.) – Rege get în Muntenia aliat cu tribalii în timpul conflictelor acestora cu Alexandru cel Mare (n.356 î.e.n. – d.323 î.e.n). Detalii despre Moskon aici.

Sarmis ( sec. 4 î.e.n.) – Sarmis Basileus, misterios rege dac din Transilvania. Numele lui a fost găsit pe cîteva monezi de aur descoperite la Turda și Grădiștea Muncelului.

Dromichaetes (înainte de 300 – după 292 î.e.n.) – Regele geților de la nord și sud de Dunăre care se confruntă și-l înfrânge, în repetate rânduri pe Lisimah (n.cca. 360 î.e.n.–d.281 î.e.n.), regele tracilor. Mai multe aici.

Zalmodegikos (sec.III î.e.n.) – Rege get din Dobrogea sau din Muntenia si sudul Moldovei, intrat în conflict cu Cetatea Histria. Mai multe aici.

Oroles (sec.II î.e.n.)  – Rege dac extrem de autoritar din Transilvania aflat în conflict cu bastarnii. Mai multe aici.

Rhemaxos (sec.II î.e.n.) – Rege get din Muntenia si Dobrogea, protector al coloniilor grecești din Dobrogea.

Rubobostes (sec.II î.e.n.) – Rege dac din Transilvania. Pompeius Trogus semnalează o creșterii a puterii dacilor.

Burebista (cca.80-44 î.e.n.) – Regele geto-dacilor. Este primul conducator care uneste triburile geto-dacice.

Deceneu (44-? Î.e.n.) – Mare Preot al geto-dacilor care preia conducerea după moartea lui Burebista.

Comosicus (cca. 44/43 ? – 38 ? î.e.n.). Rege al geto-dacilor.

Cotiso < Cotisoni > (cca. 40-cca. 10 î.e.n.)  – Rege geto-dac. Iniţial aliat a lui Octavianus Augustus, apoi a lui Marcus Antonius.

Dicomes (în jurul anului 31 î.e.n.) – Rege al geto-dacilor. Aliat a lui Marcus Antonius în confruntarea cu Octavianus Augustus.

Rholes (în jurul anului 29 î.e.n.) – Rege geto-dac din Dobrogea, aliat cu romanii intrat în conflict cu Dapyx și Zyraxes

Dapyx (în jurul anului 29 î.e.n.) – Rege geto-dac din Dobrogea intrat în conflict cu Rholes

Zyraxes (în jurul anului 29 î.e.n.) – Rege geto-dac din Dobrogea intrat în conflict cu Rholes

Thiamarcos (sec.I î.e.n.- sec.I e.n.) – Rege get din vestul Munteniei (Oltenia). Numele lui este mentionat pe un vas ceramic.

Scorillo < Coryllus > (cca.28-69 e.n.) – Rege geto-dac

Duras-Diurpaneus (69-86 e.n.) – Rege geto-dac

Decebal (86-106 e.n)  – Rege geto-dac. Mai multe despre Decebal aici.

Pieporus (în jurul anului 170 e.n.) – Regele costobocilor, respectiv al triburile dacice din nordul Transilvaniei si Moldovei. Mai multe despre Pieporus aici.

 

Fragment din Codex Geto-Dacorum, scrisa de Cornel Birsan


Fii la curent cu noutati despre istorie

Email:
Poți să ne susții cumpărând cărți de la Carturesti, Litera, Librex, Libris, Cartepedia, Librarie.net, Okian.ro, Compania de Librării București, Anticariat-Unu sau Anticexlibris folosind linkurile de mai jos:

  1. Carturesti
  2. Litera
  3. Librex
  4. Libris
  5. Cartepedia
  6. Okian.ro
  7. Librarie.net
  8. Compania de Librarii Bucuresti
  9. Anticexlibris

1 thought on “<span style="font-family: Times New Roman, serif;"><span lang="en-US"><b>REGII GETO-DACI – scurt</b></span></span><span style="font-family: Times New Roman, serif;"><b>ă cronologie</b></span>”

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

error: Continutul este protejat!