muzeu

Descoperirile Funerare Preistorice din Câmpia Ploieștiului: Tumulii din Epoca Bronzului

Câmpia din apropierea Ploieștiului este un veritabil tezaur arheologic, bogat în tumuli – movile funerare de mari dimensiuni ridicate de comunitățile umane începând cu Epoca Bronzului. Acestea sunt concentrate în zona delimitată de râurile Prahova și Telejen și includ localitățile Ariceștii Rahtivani, Băicoi, Blejoi, Florești și Ploiești. Peste 350 de tumuli au fost identificați în această regiune, iar cercetările arheologice au relevat faptul că aceste monumente funerare au fost folosite pentru îngroparea celor decedați, conform unor ritualuri specifice acelei perioade. Citeste mai mult

Istoria la Festivalul „La Casa Tudorii”: Redescoperirea Orașului de Floci

În perioada 11-13 octombrie 2024, Festivalul „La Casa Tudorii” a oferit publicului nu doar un concurs de tradiție culinară, ci și o incursiune în trecutul istoric al „Orașului de Floci”. Amplasat în comuna Giurgeni, acest sit arheologic are o semnificație deosebită, fiind locul de naștere al domnitorului Mihai Viteazul și un important centru comercial și cultural al Evului Mediu.

Evenimentele organizate la Baza de Cercetare și Expunere Muzeală „Orașul de Floci” au inclus reconstituiri istorice și spectacole tematice, menite să readucă la viață atmosfera unei perioade de maximă înflorire a acestui oraș medieval. Orașul de Floci a fost un nod comercial important datorită poziției sale strategice pe râul Ialomița, dar declinul său a început în secolul al XVII-lea, odată cu schimbările economice și politice.

Festivalul a fost un prilej unic de a îmbina arta culinară tradițională cu istoria, oferind participanților o perspectivă mai profundă asupra trecutului regiunii Bărăganului. Prin spectacole, manifestări folclorice și reconstituiri istorice, „La Casa Tudorii” continuă să fie un eveniment de referință în promovarea patrimoniului cultural ialomițean. Citeste mai mult

Arheologia experimentală ca unealtă pentru înțelegerea trecutului

Pe 21 noiembrie 2024, la Muzeul de Artă din Piatra-Neamț, s-a desfășurat conferința susținută de dr. Felix-Adrian Tencariu, intitulată Arheologia experimentală: unealtă activă pentru înțelegerea trecutului. Evenimentul a evidențiat importanța arheologiei experimentale ca metodă de reconstituire a comportamentelor tehnice din trecut și ca instrument de interpretare a unor situații arheologice fără analogii documentate. Participanții au descoperit cum această metodă facilitează popularizarea descoperirilor și implicarea publicului larg prin demonstrații practice și simulări captivante.

Dr. Tencariu a prezentat contribuțiile sale la cercetarea culturilor neo-eneolitice și la proiectele de reconstituire a tehnologiilor antice, incluzând olăria, instalațiile de ardere și procesarea apei sărate. Totodată, a pus în lumină lucrările sale recente, precum volumul Despre artefacte și oameni (2024), care oferă o perspectivă amplă asupra paradigmelor și experimentelor din acest domeniu. Conferința a fost o oportunitate valoroasă de a înțelege mai bine trecutul prin prisma arheologiei experimentale, contribuind la apropierea dintre cercetare și comunitatea publică. Citeste mai mult

Lansarea platformei „Fototeca online a comunismului românesc”

Pe 20 noiembrie 2024, Arhivele Naționale ale României și Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc au lansat platforma digitală „Fototeca online a comunismului românesc” în cadrul unui eveniment desfășurat la Jockey Club din București. Proiectul, inițiat în 2008, oferă publicului acces la o colecție vastă de fotografii din perioada 1921-1989, relevante pentru istoria comunismului românesc. Platforma optimizată include acum aproximativ 100.000 de materiale fotografice digitizate și organizate pe fonduri și albume, marcând un pas important în conservarea și accesibilizarea patrimoniului vizual al perioadei comuniste.

Lansarea a inclus o masă rotundă despre importanța surselor vizuale în cercetarea istorică, moderată de Ștefan Bosomitu, la care au participat personalități de seamă precum Adrian Cioroianu, Alina Pavelescu și Mioara Anton. Această inițiativă reafirmă angajamentul instituțiilor partenere de a valorifica patrimoniul istoric prin tehnologie, oferind un instrument esențial pentru cercetători, studenți și pasionați de istorie. Citeste mai mult

ANUALA de pictură, grafică, sculptură și fotografie

ediția a XX-a

2024-2025

Joi, 21 noiembrie 2024, ora 17, va avea loc vernisajul expoziției, Anuala de pictură, grafică, sculptură și fotografie, care a ajuns, anul acesta, la ediția a XX-a. O ediție aniversară cu participări din țară dar și din afara granițelor, care a adunat 45 de artiști din Roman, Piatra Neamț, Bârlad, Iași, Bacău, Vaslui, Brașov, Ploiești, Chișinău, Uk și Bulgaria. Un număr de 160 de lucrări și-au dat întâlnire pe simezele muzeului pentru a oferi un adevărat regal de culoare, forme și simboluri, în explorări de profunde trăiri specifice fiecărui artist în parte. Cele mai recente creații sau cele mai de suflet, dar și lucrări din colecții private ale unor îndrăgiți artiști nemțeni, repuse circuitului expozițional, în semn de omagiu.

Varietatea de stiluri, tehnici și  temele propuse de artiști,  provoacă la un dialog vizual care ne poartă pe căi de introspecție, de începuturi și maturizări, de transformări și încercări. Un spectacol clasic și modern, abstract și contemporan, în perspective de viziuni și abordări, în esențializări când sensibile când dramatice. Naturi statice, peisaje, florale, compoziții, portrete în ulei pe pânză, în tușuri și penițe pe hârtie, în colaje de surprinzătoare materiale înnobilatoare sau în modelări de lut, de marmură sau lemn. De la ipostaze urbane și rurale în alb-negru, la cele intens sau delicat cromatice, cu pătrunzătoare observații psihologice, la compoziții cu dialoguri de creație, de pământesc și divin, în chemări de îngeri, în procesiuni sau porți spre cer, lucrările se dezvăluie privitorului în reverii și ecouri de lumină. Lumi paralele în vibrații de albastru, între real și ireal în tonuri terestre,  biosfere în grafii delicate de peniță, ne invită la meditație. ”Hodine” în tradiționalul material, lemnul, întrupat în omagiul truditorilor sau ”istorii” strânse în identități supraviețuitoare, pentru a poposi într-un moment de reverie sau la introspecția sufletului, în metamorfica marmură. Rapsodii de toamnă în culori vibrante, poeme în seninătăți de iarnă și în dansuri de mesteceni, ulițe cu amintiri și case luminate de soare, ne cheamă să respirăm profund în parfum de flori tomnatice și de gutui, printre aripi de îngeri și de dor nestăvilit. De la sufletul mamei, atât de încorsetat de griji și totuși atât de nobil și înălțător, la inocențe pierdute printre sârme ghimpate, ne oprim să ascultăm un acordeon trubadur. Puterea cunoșterii ne îndeamnă la speranță iar ”Shakespeare in love” e în așteptarea a acelui…”doar Tu”, în nuanțe delicate sau grafii pline de rafinament. Extazieri cromatice și reinterpretări, în partituri de spațiere și atemporalitate, propuneri revigorante de așezări pe Marte, în căutări de informații ascunse…  

Artiștii devin proprii observatori și critici, se reinventează cromatic și spațial, tematic și conceptual, pentru a ne invita la un spectacol al frumosului și al simțirii, într-o expoziție devenită tradiție.

Expoziția este deschisă în perioada 21 noiembrie 2024 – 17 ianuarie 2025.

Deschiderea va fi însoțită de ritmuri de romanțe, într-un moment muzical susținut de mezzosoprana Ionela Mardare-Mirică acompaniată la pian de Dominic Mărtinaș.

Vă așteptăm cu drag!

Curator Mihaela Ciobanu

Galerie foto

Vezi mai multe

Sursa: Complexul Muzeal Național Neamț – https://cmnn.ro/expozitie/anuala-de-pictura-grafica-sculptura-si-fotografie/

„Animale din grădina cu legume”

Expoziție de fotografie la Muzeul de Științe Naturale Roman

Complexul Muzeal Național Neamț în colaborare cu Stațiunea de Cercetare-Dezvoltare pentru Legumicultură din Bacău organizează la sediul Muzeului de Științe Naturale Roman expoziția de fotografie intitulată „Animale din grădina cu legume”, realizată de dr. biolog Iosob Gabriel-Alin.

Această expoziție își propune să atragă atenția asupra bogăției ecosistemului pe care îl regăsim adesea în grădinile de legume din spatele casei și, în același timp, să evidențieze rolul esențial al insectelor în menținerea echilibrului natural. Vizitatorii vor putea admira postere educative și fotografii originalece surprind detalii spectaculoase din viața animalelor găsite în grădină și insecte vii, exemplare rare, care permit vizitatorilor să observe de aproape adaptabilitatea și caracteristicile unice ale insectelor fitofage.

Extrem de importante în grădini sunt moluștele, insectele, amfibienii, reptilele, păsările și mamiferele, în menținerea echilibrului ecologic ale acestor ecosisteme antropice, ele reprezentând verigi ale lanțurilor trofice. Acestea fac parte din patrimoniul științific al Muzeului de Științe Naturale Roman și completează suportul fotografic al expoziției.

Dr. biolog Iosob Gabriel-Alin,cercetător științific la Stațiunea de Cercetare-Dezvoltare pentru Legumicultură Bacău, se ocupă de protecția plantelor și studiază rolul fiecărei specii în acest mediu.

Expoziția va fi deschisă publicului în perioada 20 noiembrie 2024 – 31 ianuarie 2025, oferind o incursiune fascinantă în lumea animalelor din grădina de legume.

Vernisajul expoziției va avea loc miercuri, 20 noiembrie, începând cu ora 10.00.

Vă invităm să descoperiți această expoziție unică și să vă lăsați inspirați de frumusețea naturii!

Sursa: Complexul Muzeal Național Neamț – https://cmnn.ro/expozitie/animale-din-gradina-cu-legume/

EIKON. Conservare-restaurare pictură pe lemn

Muzeul Național de Istorie a României anunță deschiderea expoziției temporare „EIKON. Conservare-restaurare pictură pe lemn”. Vernisajul va avea loc luni, 25 noiembrie, începând cu ora 17ꓽ00, la sediul muzeului din Calea Victoriei nr. 12, Bucureşti.Proiectul expozițional aduce în atenția publicului larg problematicile generale de conservare și restaurare ale picturii pe lemn din colecția Muzeului Național de Istorie a României. În buna tradiție a Secției de Restaurare din cadrul muzeului, și de această dată, sunt aduse în prim plan rezultatele unei profesii prea puțin vizibile în peisajul muzeal românesc.Pe lângă obiectele restaurate, va fi prezentat și fluxul tehnologic pe care îl parcurge un obiect, de la restaurare, la expunere, precumꓽ investigații fizico-chimice, îndepărtarea repictărilor, consolidarea și reatașarea ramei pe panoul de lemn, chituirea lacunelor din stratul pictural, vernisarea intermediară și integrarea cromatică a fisurilor și lacunelor stratului pictural. Vor fi etalate piese încadrate între secolele XVII – XX, cu precădere de școală lipovenească, cu diferite problematici de restaurare care țin de vechime, condițiile de depozitare, dar și de calitatea materialelor utilizate în operă.Bunurile culturale au fost restaurate de către Maria Popa și Marian Radu, restauratori în cadrul muzeului.Expoziția va putea fi vizitată începând cu data de 27 noiembrie, de miercuri până duminică, între orele 09ꓽ00 – 17ꓽ00, până la începutul anului viitor. Vă așteptăm!

Sursa: https://www.mnir.ro/eikon-conservare-restaurare-pictura-pe-lemn/

Fundațiile Potaissei Romane: Noi Descoperiri din Epoca Romană

În luna noiembrie, arheologii de la Muzeul de Istorie Turda, sub conducerea lui Chiorean Paul, împreună cu Universitatea „Babeș-Bolyai”, au efectuat cercetări în zona rurală a vechiului municipiu Potaissa. Situl investigat, situat la limita comunelor Săndulești și Mihai Viteazu, lângă izvorul Văii Pordei, a fost identificat între 2023 și 2024. Prospecțiunile geofizice efectuate de echipa de la Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei au scos la iveală fundațiile de piatră ale unei clădiri de peste 200 mp, orientate nord-sud. Într-o secțiune de diagnostic, arheologii au descoperit un zid de fundație din piatră, fără mortar, și o podea de lut bătătorit. Obiectele găsite includ instrumente pentru prelucrarea pietrei, precum compasuri și dălți de diverse dimensiuni. În aceeași zonă, s-au identificat patru gropi de stâlp ce aparțineau unei construcții anterioare, din lemn, datată tot din epoca romană. Locuirea romană este strâns legată de exploatările de piatră, urmele vechilor cariere fiind vizibile pe dealurile din apropiere. Aceste cariere, documentate încă din secolul al XIX-lea de G. Téglás, au furnizat materiale esențiale pentru dezvoltarea Potaissei.
Sursa: Muzeul de Istorie Turda Citeste mai mult

Certificat de eliberare din robie pe numele lui Oprea Matei

Muzeul Național de Istorie a României anunță deschiderea micro-expoziției „Certificat de eliberare din robie pe numele lui Oprea Matei”, exponatul lunii noiembrie. Aceasta va fi accesibilă publicului la sediul muzeului din Calea Victoriei nr. 12, Bucureşti, începând de joi, 14 noiembrie 2024.Exponatul lunii noiembrie, certificatul de eliberare din robie pe numele lui Oprea Matei, ne aduce în vremea Revoluției de la 1848, în Țara Românească, invitându-ne să redescoperim din perspectiva comunității rome această etapă, altfel foarte familiară, din eforturile de modernizare ale Principatelor.Documentul a fost emis de Comisia Eliberării Robilor, instituție prin intermediul căreia revoluționarii din Țara Românească și-au propus să rezolve cea mai mare nedreptate socială a momentului, statutul de dependență personală în care se aflau locuitorii romi ai Principatului. Este un document extrem de rar, iar caracterul său de martor excepțional al unui moment istoric eșuat este și mai ușor de înțeles dacă ținem cont de natura efemeră a instituțiilor care l-au emis, precum și de circulația sa ca act privat, lipsit de valabilitate. Deși nu știm nimic altceva despre Oprea Matei, copilul de zece ani care pe durata verii lui 1848 s-a numărat printre locuitorii liberi ai țării, mărturia sa dă dimensiune umană procesului lung de câteva decenii – din care momentul 1848 constituie doar un episod – care s-a concretizat cu abolirea robiei romilor, cea mai importantă reformă socială din Principatele Române la mijlocul secolului al XIX-lea.Expoziția va putea fi vizitată în perioada 14 noiembrie – 8 decembrie 2024, de miercuri până duminică, între orele 09ꓽ00 – 17ꓽ00.Curatorul proiectului expozițional este dr. Andreea Ștefan, MNIR.

Sursa: https://www.mnir.ro/certificat-de-eliberare-din-robie-pe-numele-lui-oprea-matei/

error: Continutul este protejat!