muzeu

Evenimentul „Concert & Carte” – Muzeul Judetean de Istorie si Arheologie Prahova

Duminică ,25 februarie 2024, ora 11.00, Muzeul Memorial „Paul Constantinescu”, secție a Muzeului Județean de Istorie și Arheologie Prahova, va fi gazda unui eveniment cultural de excepție: „Concert & Carte”, organizat în memoria prof.dr. Alexandru I.Bădulescu. Concertul va fi susținut de către Orchestra de Tineret „Dinu Lipatti” din București, sub bagheta dirijorului Ștefan Aprodu, cu profesorul Magdalena Ursu în calitate de coordonator al orchestrei. Lansarea volumului „Alexandru I.Bădulescu- susținător împătimit al culturii prahovene” va avea loc în prezența autoarei, conf.univ. dr. Carmen Manea. Este o ocazie deosebită pentru publicul interesat să se bucure de o combinație unică între muzică și literatură. Vă invităm să participați și să vă bucurați alături de noi de această experiență culturală remarcabilă.

Sursa: Muzeul Judetean de Istorie si Arheologie Prahova

Muzeul Farmaciei din Cluj-Napoca: Peste 4500 de vizitatori în prima lună de la redeschidere 

COMUNICAT DE PRESĂ:

  • În prima lună după redeschidere, Muzeul Farmaciei a atras un număr impresionant de vizitatori, o creștere notabilă față de cei 10.000 de vizitatori în ultimele 12 luni înainte de renovare.
  • Muzeul Farmaciei pregătește o gamă variată de evenimente speciale pentru a aduce comunitatea mai aproape de istoria și importanța sănătății.

Cluj-Napoca, 15 Februarie 2024: La numai o lună de la redeschiderea sa, Muzeul Farmaciei, o colecție valoroasă a Muzeului Național de Istorie a Transilvaniei (MNIT), a captivat peste 4500 de vizitatori, marcând un interes remarcabil din partea publicului. Comparativ cu anul precedent renovării, când muzeul a înregistrat 10.000 de vizitatori în total, această cifră subliniază un interes crescut și relevanța muzeului în contextul cultural și educațional actual. „Suntem profund impresionați de numărul mare de vizitatori. Acesta confirmă interesul și aprecierea pentru patrimoniul nostru și ne motivează să continuăm să oferim experiențe educative de calitate.” afirmă Dr. Felix Marcu, Manager al MNIT. Citeste mai mult

A treia întâlnire bilaterală din cadrul proiectului „CAPITALA DACIEI – MUZEU VIU AL PATRIMONIULUI CULTURAL EUROPEAN”

 
Muzeul din Deva este gazda celei de-a treia întâlniri bilaterale din cadrul proiectului „CAPITALA DACIEI – MUZEU VIU AL PATRIMONIULUI CULTURAL EUROPEAN”, derulat de Consiliul Județean Hunedoara, în parteneriat cu Møre og Romsdal Council, Norvegia și Fundația Mihai Eminescu Trust, Sighișoara.
 
În Sala Șemineului a Palatului Magna Curia vor avea loc, azi, 13 februarie și mâine, 14 februarie, sesiuni de discuții, cu participarea membrilor echipelor de proiect ale celor trei parteneri!
 
Ne bucură faptul că organizatorii au ales Muzeul Civilizaţiei Dacice şi Romane Deva pentru aceste interesante discuții, locul perfect, zicem noi, având în vedere importantul patrimoniu istorico-arheologic provenit din Capitala Daciei, deținut de muzeul nostru!
 
Vă oferim câteva imagini de la deschiderea sesiunilor de discuții, revenind mâine cu altele, din timpul acestora!
  Citeste mai mult

Sibiu: expoziția SAMURAI. Legendele Japoniei, Muzeul Național Brukenthal

Elita militară a dominat politica, economia și politicile sociale japoneze între secolele al XII-lea și al XIX-lea. Cunoscuți sub numele de bushi sau samurai, acești războinici, care au apărut pentru prima dată în înregistrările istorice ale secolului al X-lea, au ajuns la putere inițial prin priceperea lor marțială – în special, erau experți în tir cu arcul, manevrarea sabiei și călărie. Cerințele câmpului de luptă i-au inspirat pe acești oameni să prețuiască virtuțile curajului și loialității și să fie foarte conștienți de fragilitatea vieții.
„Bushido” înseamnă „Calea Războinicii”. A fost în centrul credințelor și conduitei samurailor. Filosofia lui Bushido este „eliberarea de frică”. Însemna că Samuraiul și-a depășit teama de moarte. Asta i-a dat pacea și puterea de a-și sluji stăpânul cu credincioșie și loialitate și de a muri bine dacă este necesar. „Datoria” este o filozofie primară a samurailor. Citeste mai mult

Tecuci: Exponatul lunii FEBRUARIE 2024 la Muzeul de Istorie „Teodor Cincu”: PAHAR DE STICLĂ (SEC. IV P. CHR.)

🏛️PAHAR DE STICLĂ (SEC. IV P. CHR.)🏺
🔸Paharul de sticlă, care face obiectul acestei microexpoziții, a fost descoperit în mormântul 50, în cadrul campaniei din anul 1977, în necropola birituală de la Barcea.
Cele 167 morminte cercetate între anii 1974-1984, pe baza artefactelor descoperite poate fi datată la jumătatea secolului IV p. Chr.

🔸Pe lângă obiectele de factură locală, în morminte, au fost descoperite numeroase piese de import, dintre care amintim piese de port și podoabă (fibule, mărgele din sticlă, chihlimbar), ceramică (amfore), un joc format din jetoane de sticlă colorată și zaruri din os, precum și pahare din sticlă (17 piese). Citeste mai mult

Pitești: Exponatul lunii februarie 2024 la Muzeul Județean Argeș – Tezaurul de la Recea

Muzeul Județean Argeș expune în luna februarie, în cadrul microexpoziției   ,,Exponatul lunii”, tezaurul de la Recea.Tezaurul a fost descoperit în anul în 1988 și recuperat de către autorități, cel mai probabil parțial, în decursul aceluiași an. Nu se cunosc alte detalii legate de locul descoperirii.

Aceasta conține 73 de monede identificate astfel: 10 lowentaleri olandezi, doi florini romano-germani emiși de Anton Gunther, 58 de piaștri turcești emisiuni ale sultanilor Ahmed al II-lea, Mustafa al II-lea, Ahmed al III-lea, Mahmud I, 13 zolta și două yarim zolta, emisiuni ale aceluiași Mahmud I (1730-1754).

Talerii olandezi au fost bătuți în cinci provincii diferite, în ani diferiți, după cum urmează: Holland 1576, 1598, 1616; Friesland 162?; Utrecht 1648, 1639; Westfriesland 1647 și Campen 1663, 1683, 1687. Observăm un caz tipic pentru perioada secolului al XVIII-lea în care monedele olandeze mai vechi, emise înainte cu aproape 200 de ani față de ultima monedă din tezaur, circulau nestingherite alături de nominalele otomane, aspect cauzat de procentajul superior al argintului din compoziție. Citeste mai mult

Muzeul „Vasile Pârvan” din Bârlad are deosebita plăcere de a găzdui în perioada 10 februarie – 14 aprilie 2024 o nouă expoziție cu tematică istorică: Distincție și Onoare. Ordine și decorații din colecția Muzeului „Vasile Pârvan” Bârlad.

Muzeul „Vasile Pârvan” din Bârlad are deosebita plăcere de a găzdui în perioada 10 februarie – 14 aprilie 2024 o nouă expoziție cu tematică istorică: Distincție și Onoare. Ordine și decorații din colecția Muzeului „Vasile Pârvan” Bârlad.
Prin prisma acestui eveniment am dorit să ilustrăm evoluția Principatelor, iar mai apoi a României în perioada secolelor XIX-XX, o perioadă tumultoasă pentru istoria Europei în care au avut loc numeroase conflicte, iar multe state, printre care și România, și-au câștigat independența. Expoziția creată de noi prezintă o mare parte din evenimentele care au marcat aceste două secole și oferă vizitatorilor ocazia de a putea viziona exponate cu o bogată încărcătură istorică, care au fost construite în acea perioadă și purtate cu mândrie atât de către militarii vremii, cât și de diverse personalități în jurul cărora s-au țesut nenumărate povești.
Expoziția, Distincție și Onoare. Ordine și decorații din colecția Muzeului „Vasile Pârvan” Bârlad, este compusă atât din ordine și decorații românești, cât și străine, prezentând o evoluție în timp a acestora. Totodată, ținem să menționăm faptul că în cadrul acestei expuneri nu veți putea admira doar decorații militare și civile, ci și o serie de medalii comemorative, jubiliare sau obținute cu ocazia diverselor concursuri care amintesc numeroase evenimente ce ne-au marcat existența. Citeste mai mult

Călărași: Muzeul Dunării de Jos vă prezintă exponatul lunii februarie 2024: CĂNIȚĂ, așezarea medievală de la Păcuiul lui Soare

Muzeul Dunării de Jos, instituție de cultură aflată în subordinea Consiliului Județean Călărași, prezintă publicului în luna februarie, în cadrul proiectului ”Exponatul lunii”, o piesă din categoria recipientelor de băut – CĂNIȚĂ.

Obiectul a fost descoperit în anul 1965, în cadrul cercetărilor arheologice din cadrul așezării medievale de la Păcuiul lui Soare. Semnalată încă din anul 1898, de cunoscutul arheolog și topograf Pamfil Polonic, cetatea intră în atenția specialiștilor, începând cu anul 1956 când au avut loc primele săpături arheologice sistematice, coordonate de reputatul arheolog, istoric și cercetător Petre Diaconu (1924-2007).

Piesa face parte din categoria ceramicii comune, de uz gospodăresc, reproducând la o scară mai mică tipurile de oale cu toartă, specifice așezării. Repertoriul ceramicii comune de la Păcuiul lui Soare cuprinde piese precum oala cu toartă, borcanul, strachina, farfuria, ulciorul, cana sau opaițul. Cănița prezentată se află într-o stare bună de
conservare, având dimensiuni reduse (h=8cm, diam. fund=3,5cm, diam. buză=5cm). Probabil din cauza acestor dimensiuni ea s-a păstrat destul de bine, fiind descoperite mai multe exemplare întregi sau întregibile. Citeste mai mult

Muzeul Județean de Istorie și Artă Zalău vă invită la expoziția ”Simbolul sacru al Egiptului Antic – Scarabaeus Sacer”.

Muzeul Județean de Istorie și Artă Zalău, instituție subordonată Consiliului Județean Sălaj, vă invită la vernisajul expoziției temporare: ”Simbolul sacru al Egiptului Antic – Scarabaeus Sacer”. Evenimentul va avea loc marți, 13 februarie 2024, cu începere de la ora 11,00, în Beciul Cultural al muzeului.Expoziția temporară ”Simbolul sacru al Egiptului Antic – Scarabaeus Sacer” își propune să valorifice colecția de coleoptere a lui Takacs Adalbert, aflată în grija muzeului nostru.

În primul segment expozițional propunem explorarea domeniului științific, prezentând o caracterizare sistematică și morfologică a Coleopterelor. Vizitatorii sunt invitați să admire exemplarele expuse în cutii entomologice, iar o atenție deosebită este acordată prezentării colecționarului Takacs Adalbert, prin intermediul unei scurte introduceri. În plus, expoziția oferă o butaforie ce redă mediul natural în care trăiește gândacul sacru. Citeste mai mult

Planul ,,dacic” al lui Gabriel Bathory

Gabriel Bathory a fost principele Transilvaniei între anii 1608-1613, domnia sa fiind caracterizată de ambiții expansioniste și sporirea autorității princiare, lucru care a nemulțumit profund nobilimea ardeleană. În anul 1610, Bathory a desființat Universitatea săsească, prin ocuparea abuzivă și jefuirea Sibiului, transformat în reședința sa. Ca atare, în Transilvania s-a creat o stare generală de nemulțumire împotriva principelui. A existat chiar și un atentat nereușit împotriva lui Bathory, elaborat de nobilii transilvăneni, împreună cu comandantul Balthazar Korniș și cancelarul Ștefan Kendy. Pe plan extern, cronicarul I. Szalardi a spus că Bathory ,,a tulburat toată odihna țării, care cu foarte mare trudă se câștigase pentru ca, măsurându-și puterea cu puterea domnilor românești, celor din vecini, și râvnind asupra țărilor lor, la foarte mare necaz a dus pe bieții ardeleni’’.
Nereușind să obțină coroana Poloniei, după exemplul rudei sale Ștefan Bathory, Gabriel Bathory a adoptat planul dacic, anume, să-și concentreze în mâna sa conducerea Transilvaniei, Țării Românești și a Moldovei, înțeleasă ca o stăpânire perpetuă, nu ca o unire politică a trei țări, bazată pe o evidentă unitate etnică. Ambiția principelui ardelean de a deveni ,,rege al Daciei” (rex Daciae) a stârnit un conflict cu domnul Valahiei, Radu Șerban, cel din urmă luând măsuri împotriva lui Bathory, prin încheierea unor alianțe cu Polonia și Imperiul Romano-German.
În luna decembrie a anului 1610, Gabriel Bathory, împreună cu armata sa transilvăneană, a invadat Țara Românească, cronicile muntene și săsești relatând despre jafurile și cruzimea soldaților unguri. Principele ardelean s-a instalat la Târgoviște, unde s-a proclamat principe al Munteniei. Radu Șerban s-a retras în Moldova, conform înțelegerii cu domnul Constantin Movilă, având cu sine tezaurul, familia, boierii săi și o parte din oștire. Instalat la Roman, domnul exilat al Valahiei și-a organizat diplomatic și militar contraofensiva care avea să ducă la înfângerea principelui Transilvaniei. Aceasă contraofensivă, desfășurată între ianuarie și septembrie 1611, a curpins trei etape. În prima etapă (ianuarie-mai 1611) Radu Șerban a încheiat o alianță cu Regatul Ungariei condus de Matias al II-lea, cu Polonia și cu împăratul german Rudolf al II-lea. Aceste tratate precizau desfășurarea unui atac concomitent asupra lui Gabriel Bathory în Țara Românească sau în Transilvania.
În a doua etapă (sfârșitul lui mai – începutul lui iulie 1611), oșțenii valahi conduși de Nicolae Pătrașcu și spătarul Mârza îl alungă pe Radu Mihnea de la București, în vreme ce Radu Șerban adună timp de o lună jumătate oștile de țară la Buzău, după care, fără a mai trece pe la Tărgoviște, s-a îndreptat spre Transilvania.
A treia etapă (iulie-septembrie 1611) a culminat cu Bătălia de la ,,Câmpul de Mijloc’’ al Brașovului, spre Sânpetru, unde Gabriel Bathory și forțele sale au fost înfrânte de valahii conduși de Radu Șerban. Principele ardelean, rănit, a trebuit să se refugieze la Sibiu. Orașul a fost asediat de trupele româno-imperiale, dar din nefericire, intervenția forțelor turco-tătare, l-au făcut pe Radu Șerban să renunțe la campania sa din Transilvania. La Târgoviște, otomanii l-au reinstaurat pentru a treia oară ca domn pe Radu Mihnea, iar fostul conducător Radu Șerban, urmărit de tătari, s-a îndreptat spre Suceava, trecând apoi prin Polonia și Ungaria Superioară, spre Viena, unde s-a stabilit permanent.
În ceea ce-l privește pe Gabriel Bathory, acțiunile sale au stârnit nemulțumirea atât a imperiului Otoman cât și a celui Habsburgic. În cele din urmă Poarta a decis înlocuirea sa cu Gabriel Bethlen. În toamna anului 1613, Bathory a fost destituit, iar pe data de 27 octombrie a fost asasinat, familia sa nemaiocupând vreodată tronul Principatului Transilvaniei.
Bibliografie:
Academia Română, Secția științe istorice și arheologice, Istoria Românilor, vol V, O epocă de înoiri în spirit european (1601-1711/1716), Editura Enciclopedică, București, 2003.
Muzeograf Petre Vlad Citeste mai mult

error: Continutul este protejat!