muzeu

ICEM Tulcea – Ziua Maimuței la Centrul Muzeal Eco-Turistic ”Delta Dunării”

Sâmbătă, 14 decembrie 2024, cu ocazia Zilei Internaționale a Maimuței, la Centrul Muzeal Eco-Turistic ”Delta Dunării” din str. 14 Noiembrie, nr.1 bis, între orele 10.15 – 12.00, va avea loc Workshop-ul educațional ”Maimuțele și prietenii lor: Aventuri la muzeu”, organizat în colaborare cu Asociația CARUM.
La workshop pot participa copii cu vârste cuprinse între 3 și 11 ani, în limita a 30 de locuri, pe baza înscrierii și achitării unei taxe de 14 lei la Centrul Muzeal Eco-Turistic ”Delta Dunării”, de marți până duminică, între orele 9.00 – 17.00.
 
Prezentăm oferta organizatorilor:
 ”Ce vom face în cadrul atelierului: Citeste mai mult

Editura Muzeului Naţional de Istorie a României va fi prezentă la Târgul de carte Gaudeamus 2024

Muzeul Naţional de Istorie a României (MNIR) participă și în acest an la Târgul de carte Gaudeamus Radio România, care se va desfășura în perioada 4 – 8 decembrie 2024, la Centrul expozițional Romexpo din București, în pavilionul B2.Vă invităm la standul cu nr. 66, cu publicații diverse precum, albume de colecție, cataloage de expoziție, și cărţi de specialitate.Printre noile apariții editoriale se numără albumul Expoziția Omagială care cuprinde un material documentar referitor la renumita expoziție din trecut, deschisă la Muzeul de Istorie al R.S.R. între 1978-1989, o bogată selecție de obiecte care au făcut parte din expoziția cu „cadourile lui Ceaușescu” (peste 550 de piese, însoțite de fișe), precum și o anexă cu documente de arhivă (tematici expoziționale, note, adrese, planuri de amenajare și fotografii).La standul editurii MNIR veți găsi publicații consacrate, cum sunt Capodopere din patrimoniul Muzeului Național de Istorie a României, Cercetări Arheologice, Cercetări Numismatice, anuarul Muzeul Național, Revista de Restaurare, Conservare și Investigații, alături de cataloagele unor expoziții temporare apreciate de public – Dacia. Ultima frontieră a romanității, În jurul Atacului de la Smârdan. Pictori ai Războiului de Independență, Nicolae Iorga – 150 de ani de la naştere, Cuza. 150 etc.Volumele sunt, de asemenea, accesibile atât la magazinul muzeului din Calea Victoriei nr. 12, cât și online, pe site-ul MNIR: shop.mnir.ro/. Programul de vizitare a târgului va fi între orele 10:00 şi 20:00, iar accesul publicului se face gratuit. Citeste mai mult

Expoziția „Pe pământ și pe apă: locuitorii Deltei Dunării acum 6500 de ani”

Palatul Suțu din București găzduiește, în perioada 11 decembrie 2024 – 30 martie 2025, expoziția care explorează adaptarea comunităților eneolitice la provocările naturii și schimbările climatice din Delta Dunării de acum 6500 de ani.

Organizată de Institutul de Cercetări Eco-Muzeale „Gavrilă Simion” Tulcea, Institutul Francez din România, Laboratoire GEODE și Muzeul Municipiului București, expoziția reconstituie un peisaj pierdut, acoperit astăzi de apele Dunării.

📅 Vernisaj: 11 decembrie 2024, ora 10:00
📍 Locație: Palatul Suțu, Bd. I.C. Brătianu, nr. 2, București
Intrare liberă la vernisaj.

Program de vizitare: miercuri – duminică, 10:00 – 18:00 (ultima intrare la 17:30). Citeste mai mult

Eveniment internațional dedicat culturii Cucuteni, la Piatra-Neamț

În perioada 26-28 noiembrie 2024, Muzeul de Artă Eneolitică Cucuteni „Gheorghe Dumitroaia” a găzduit colocviul internațional „CUCUTENI – 140: Interdisciplinary Framework for Cucuteni-Trypillia Research”, marcând 140 de ani de la descoperirea culturii Cucuteni.

Evenimentul a reunit 65 de specialiști din 6 țări și 38 de instituții, promovând cercetarea interdisciplinară și patrimoniul cultural cucutenian. Programul a inclus prezentări științifice, vizite la expoziții și situri arheologice din Piatra-Neamț și împrejurimi.

Organizat sub egida unor instituții prestigioase din România, Ucraina și Germania, colocviul a celebrat importanța uneia dintre cele mai vechi civilizații europene și memoria personalităților care au contribuit la protejarea acestui patrimoniu unic. Citeste mai mult

Salonul de iarnă

            Galeriile de Artă „Lascăr Vorel” din Piatra-Neamț invită publicul larg la cea mai așteptată expoziție din an, Salonul de iarnă, aflată la cea de-a 14-a ediție, ce se va desfășura în perioada 25 noiembrie – 31 decembrie 2024.

            Vernisajul expoziției va avea loc luni, 2 decembrie 2024, ora 17:00, în cadrul căruia, ca în fiecare an, se va acorda premiul pentru artistul anului.

            În cadrul expoziției, vizitatorii pot admira creațiile a 24 de artiști, care au adus în fața publicului lucrări în diverse tehnici: ulei pe pânză, ulei pe carton, ulei pe carton pânzat, acrilic pe pânză, tempera pe pânză și carton, tehnică mixtă, grafică.

Artiștii expozanți:

Dumitru Bostan Jr.                                    Florin Mircea Zaharescu

Mircea Titus Romanescu                         Lucian Gogu Craiu

Mihai Agape                                              Laurențiu Dimișcă

Ștefan Roșu                                                Oana Doru

Arcadie Răileanu                                      Narcisa Stejeran

Ștefan Ioan Diaconu                                  Irina Maria Moldova

Valentina Chirvase                                   Lucian Tudorache

Radu Cristian Macavei                            George Romila

Oana Gavriliu                                           Grigore Agache

Viorica Ciucanu                                       Gheorghe Pintilie

Dumitru Bezem                                       Carmen Cărbunariu

Dumitru Mosor                                       Ștefan Potop

Salonul de iarnă – Galerie foto

Sursa: Complexul Muzeal Național Neamț – https://cmnn.ro/expozitie/salonul-de-iarna/

România-Polonia, un secol de istorie. Mareșalul Józef Piłsudski și Familia Regală a României

Muzeul Național de Istorie a României, împreună cu Muzeul Józef Piłsudski din Sulejówek, Polonia, anunță deschiderea expoziției „România-Polonia, un secol de istorie. Mareșalul Józef Piłsudski și Familia Regală a României“. Proiectul este organizat în cadrul Sezonului Cultural România–Polonia, 2024-2025.Vernisajul va avea loc în data de 5 decembrie 2024,  la sediul Muzeului Național de Istorie a României, începând cu ora 17:00. Printre personalitățile prezente la eveniment se vor afla nepoata și nepotul mareșalului Piłsudski, doamna Joanna Onyszkiewicz și domnul Krzystsztof Józef Jaraczewski, invitați de Institutul Cultural Român de la Varșovia.Cele peste o sută de bunuri de patrimoniu românești și poloneze selectate pentru această expoziție vor putea fi admirate până pe 9 februarie 2025, după care versiunea poloneză a expoziției va fi deschisă în data de 3 martie 2025, la sediul Muzeului Józef Piłsudski din Sulejówek, cu ocazia Zilei Solidarității româno-polone.Printre obiectele aflate în colecția Muzeului Józef Piłsudski, care vor fi expuse la București, se află sabia mareșalului. Acest bun cultural, simbol polonez, încărcat de istorie, va fi prezentat alături de tablouri ale mareșalului Piłsudski și ale Familiei Regale române, statuete, medalii, decorații și brevete, plachete, documente diplomatice, albume fotografice și fotografii, pliante, hărți, ziare, drapele, uniforme ale regilor Ferdinand I și Carol al II-lea, precum și cea a reginei Maria, arme și insigne.Toate aceste bunuri de patrimoniu românești și poloneze ilustrează o epocă a istoriilor comune, a unor evenimente în centrul cărora s-au aflat Familia Regală a României și mareșalul Józef Piłsudski.Parteneri ai expoziției sunt: Institutul Cultural Român, Muzeul Militar Național „Regele Ferdinand I”, Arhivele Diplomatice ale Ministerului Afacerilor Externe, Muzeul Național Peleș, Institutul Polonez din București, precum și colecționarii Daniel-Cosmin Obreja și George Trohani.Expoziția „România-Polonia, un secol de istorie. Mareșalul Józef Piłsudski și Familia Regală a României“ va fi deschisă la Muzeul Național de Istorie a României, în perioada 5 decembrie 2024 – 9 februarie 2025 și va putea fi vizitată de miercuri până duminică, între orele 09ꓽ00 – 17ꓽ00.

Sursa: https://www.mnir.ro/maresalul-jozef-pilsudski-si-familia-regala-a-romaniei-mnir/

„1 DECEMBRIE – ZIUA NAŢIONALĂ A ROMÂNIEI”

Simpozion la Muzeul de Istorie Roman

Joi, 28 noiembrie 2024, de la ora 12.00, la sediul Muzeului de Istorie Roman, str. Cuza Vodă, nr. 36 (Casa Nevruzzi) va avea loc simpozionul „ 1 Decembrie – Ziua Naţională a României”. Activitatea se adresează publicului tânăr, din ciclul liceal, fiind realizată în colaborare cu Colegiul Tehnic „Petru Poni” din Roman.

Programul manifestării cuprinde comunicările: „Armata română şi Marea Unire”(autor: istoric militar Sorin Grumuş, Asociaţia Cultural – Ştiinţifică Urbana), „Viaţa cotidiană în vreme de război”(autor: muzeograf Iulia CristinaLazăr,Muzeul de Istorie Roman – Complexul Muzeal Național Neamț), „Marea Unire văzută în presa romaşcană”(autor: profesor MonicaPescaru, Colegiul Tehnic „Petru Poni”). La acestea se adaugă o prezentare Power Point, ilustrată cu materiale din patrimoniul M.I.R. – „Îngrijirea răniţilor în spitalul „Precista Mare” – activitatea doctorului Constantin Mărzescu”.

Organizatori: Consiliul Județean Neamț, Complexul Muzeal Național Neamț – Muzeul de Istorie Roman, Asociația Cultural-Științifică Urbana şi Colegiul Tehnic „Petru Poni” din Roman.

Responsabil de activitate: muzeograf Iulia Cristina Lazăr

Sursa: Complexul Muzeal Național Neamț – https://cmnn.ro/expozitie/1-decembrie-ziua-nationala-a-romaniei/

România-Polonia, un secol de istorie. Mareșalul Józef Piłsudski și Familia Regală a României

Muzeul Național de Istorie a României, împreună cu Muzeul Józef Piłsudski din Sulejówek, Polonia, anunță deschiderea expoziției „România-Polonia, un secol de istorie. Mareșalul Józef Piłsudski și Familia Regală a României“. Proiectul este organizat în cadrul Sezonului Cultural România–Polonia, 2024-2025.Vernisajul va avea loc în data de 5 decembrie 2024,  la sediul Muzeului Național de Istorie a României, începând cu ora 17:00. Printre personalitățile prezente la eveniment se vor afla nepoata și nepotul mareșalului Piłsudski, doamna Joanna Onyszkiewicz și domnul Krzystsztof Józef Jaraczewski, invitați de Institutul Cultural Român de la Varșovia.Cele peste o sută de bunuri de patrimoniu românești și poloneze selectate pentru această expoziție vor putea fi admirate până pe 9 februarie 2025, după care versiunea poloneză a expoziției va fi deschisă în data de 3 martie 2025, la sediul Muzeului Józef Piłsudski din Sulejówek, cu ocazia Zilei Solidarității româno-polone.Printre obiectele aflate în colecția Muzeului Józef Piłsudski, care vor fi expuse la București, se află sabia mareșalului. Acest bun cultural, simbol polonez, încărcat de istorie, va fi prezentat alături de tablouri ale mareșalului Piłsudski și ale Familiei Regale române, statuete, medalii, decorații și brevete, plachete, documente diplomatice, albume fotografice și fotografii, pliante, hărți, ziare, drapele, uniforme ale regilor Ferdinand I și Carol al II-lea, precum și cea a reginei Maria, arme și insigne.Toate aceste bunuri de patrimoniu românești și poloneze ilustrează o epocă a istoriilor comune, a unor evenimente în centrul cărora s-au aflat Familia Regală a României și mareșalul Józef Piłsudski.Parteneri ai expoziției sunt: Institutul Cultural Român, Muzeul Militar Național „Regele Ferdinand I”, Arhivele Diplomatice ale Ministerului Afacerilor Externe, Muzeul Național Peleș, Institutul Polonez din București, precum și colecționarii Daniel-Cosmin Obreja și George Trohani.Expoziția „România-Polonia, un secol de istorie. Mareșalul Józef Piłsudski și Familia Regală a României“ va fi deschisă la Muzeul Național de Istorie a României, în perioada 5 decembrie 2024 – 9 februarie 2025 și va putea fi vizitată de miercuri până duminică, între orele 09ꓽ00 – 17ꓽ00.

Sursa: https://www.mnir.ro/romania-polonia-un-secol-de-istorie-maresalul-jozef-pilsudski-si-familia-regala-a-romaniei/

Expoziția temporară „Timbrele Unirii – o călătorie în istorie” – Muzeul Judetean de Istorie si Arheologie Prahova


Listen

Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Prahova vă invită joi, 28 noiembrie 2024, ora 11.00, la sediul său din Ploiești, str. Toma Caragiu, nr. 10, la un eveniment muzeal deosebit, vernisajul expoziției temporare „Timbrele Unirii – o călătorie în istorie”. Unitatea și independența au fost două deziderate ale poporului român de-a lungul istoriei noastre destul de încercată. Expoziția aduce în prim plan două din evenimentele majore ale istoriei românilor: Unirea de la 1859 și Marea Unire de la 1918, ilustrate prin intermediul mărcilor poștale. Citeste mai mult

CUCUTENI – 140: Interdisciplinary Framework for Cucuteni-Trypillia Research

Eveniment cultural-științific internațional la Piatra-Neamț

dedicat celebrării a 140 de ani de la descoperirea culturii Cucuteni

În perioada 26-28 noiembrie 2024 va avea loc la Muzeul de Artă Eneolitică Cucuteni „Gheorghe Dumitroaia” o nouă reuniune științifică internațională, cu caracter interdisciplinar, dedicată celebrării a 140 de ani de la descoperirea culturii Cucuteni.

Conform tradiției instituită în anul 1984, la Piatra-Neamț va fi organizat cel de-al cincilea colocviu internațional dedicat celei mai importante civilizații preistorice europene, sub egida unor prestigioase instituții muzeale, universitare și academice: Complexul Muzeal Național Neamț prin intermediul Centrului Internațional de Cercetare a Culturii Cucuteni, Institutul de Arheologie din Kiev al Academiei Naționale de Științe a Ucrainei, Universitatea „Christian-Albrechts” din Kiel și Universitatea „Friedrich-Alexander” din Erlangen-Nürnberg, ambele din Germania.

În acest an evenimentul va succeda Târgului de Turism al României, desfășurat la București în perioada 21-24 noiembrie, unde Consiliul Județean Neamț și Complexul Muzeal Național Neamț vor promova patrimoniul de excepție aparținând culturii Cucuteni.

Colocviul promovează cercetarea științifică interdisciplinară și dezvoltarea durabilă a patrimoniului cultural cucutenian, evenimentul reunind contribuțiile a 65 de specialiști, proveniți de la 38 de instituții muzeale, universitare și academice din România, Republica Moldova, Ucraina, Germania, Polonia și Statele Unite ale Americii.

Lucrările colocviului, materializate prin prezentarea comunicărilor și posterelor (al căror conținut este redat succint în volumul ce reunește programul și rezumatele), vor fi însoțite de vizitarea expozițiilor din cadrul muzeelor din Piatra-Neamț, precum și a unor situri arheologice cucuteniene de importanță cultural-științifică deosebită din municipiu și împrejurimi, cercetate arheologic interdisciplinar în ultimii ani.

Totodată, evenimentul din acest an, desfășurat în circumstanțe excepționale, comemorează activitatea unor importante personalități ce s-au dedicat protejării, cercetării și valorificării patrimoniului cultural cucutenian și care au trecut în eternitate în ultimul deceniu.

Dr. Constantin Preoteasa

Sursa: Complexul Muzeal Național Neamț – https://cmnn.ro/expozitie/cucuteni-140-interdisciplinary-framework-for-cucuteni-trypillia-research/

error: Continutul este protejat!