mnir

Deschiderea expoziției „Avram Iancu. Eroul moților” la Muzeul Etnografic ,,Pamfil Albu’’ din Lupșa

septembrie 06, 2022

Muzeul Național de Istorie a României în colaborare cu Primăria Lupșa, Consiliul Local Lupșa, Asociația „Cneazul Cândea” a Fiilor Satului Lupșa, Muzeul Etnografic ,,Pamfil Albu” Lupșa și Societatea Cultural Patriotică „Avram Iancu” – Filiala Lupșa, anunță deschiderea expoziției „Avram Iancu. Eroul moților”. Evenimentul va avea loc vineri, 9 septembrie 2022, la sediul Muzeului Etnografic „Pamfil Albu” din Lupșa și are rolul de a comemora un secol și jumătate de la trecerea în neființă a revoluționarului pașoptist.
Avram Iancu s-a evidențiat ca un autentic comandant militar, un bun orator și un susținător al cauzei românilor transilvăveni. A fost unul dintre conducătorii revoluției care a reușit să inspire, să conducă și să ofere speranțe oamenilor din rândurile cărora provenea. Omniprezent, în fruntea moților săi, pe cărări de munte și la porțile orașelor, acesta a luptat alături de lăncieri și pușcași, încurajându-i și oferindu-le încredere în misiunea lor.
În cadrul expoziției vor fi prezentate piese de patrimoniu care evocă personalitatea lui Avram Iancu, precum și pe cele ale conducătorilor pașoptiști care i-au fost alăturiꓽ Ioan Bologa, Axente Sever și Nicolae Corcheș. Totodată, va putea fi admirată Scrisoarea locuitorilor din orașul Brad către Avram Iancu, scrisă în limba română cu alfabet chirilic. De asemenea, în expoziție se vor regăsi și obiecte cu valoare istorică, relevante pentru zona Munților Apuseni, care provin din colecțiile Muzeului Etnografic ,,Pamgil Albu” Lupșa.
În Țara Moților, amintirea lui Avram Iancu se păstrează vie, personalitatea și faptele acestuia fiind evocate și onorate de fiecare dată, cu un profund sentiment de recunoștință și mulțumire. Supranumit „Crăișorul munților” sau ,,Regele munților Apuseni”, Avram Iancu rămâne un simbol la luptei pentru dreptate, un exemplu de verticalitate și un reper în istoria modernă a României.
Vineri, 9 septembrie, de la ora 13ꓽ00, la sediul muzeului din localitate va fi susținută o lecție inteactivă de istorie, care va avea ca subiect personalitatea lui Avram Iancu la care vor participa elevi de la Școala Gimnazială „Dr. Petru Șpan” Lupșa.
Sâmbătă, 10 septembrie, începând ora 12ꓽ00, la Biserica Ortodoxă ,,Pogorârea Sfântului Duh” va fi organizat un Te Deum pentru pomenirea lui Avram Iancu. Ceremonia va fi urmată de o serie de discursuri din partea organizatorilor și de un moment artistic susținut de Corul Bisericii Ortodoxe din Lupșa.
Expoziția ,,Avram Iancu. Eroul Moților’’ va putea fi vizitată în perioada 9-11 septembrie 2022, de vineri până duminică, în intervalul orar 10:00-18:00.
  Citeste mai mult

Festivalul de reconstituire istorică daco-romană „Zilele Columnei”, ediția a II a, la Muzeul Național de Istorie a României

septembrie 05, 2022

Muzeul Național de Istorie a României și Asociația Terra Dacica Aeterna organizează a doua ediție a festivalului de reconstituire istorică daco-romană „Zilele Columnei”. Evenimentul se va desfășura la sediul muzeului din Calea Victoriei nr. 12, Bucureşti, în perioada 17-18 septembrie 2022, cu sprijinul Asociației Coolturale „Nouă ne Pasă!” și Bookster. 
Ca și la prima ediție, perioada festivalului a fost aleasă pentru a coincide cu ziua de naștere a împăratului Traian, respectiv 18 septembrie.
Cu această ocazie, membrii Asociației Terra Dacica Aeterna vor aduce la viață o serie de elemente civile și militare ale perioadei antice. În cadrul festivalului se vor desfășura mai multe ateliere meșteșugărești de prelucrare a lemnului, osului, pielii, cămășilor de zale, prezentări de vestimentație și echipament specifice dacilor și romanilor, precum și demonstrații militare, prin intermediul cărora publicul se va familiariza cu formațiile de luptă romane, dar și cu armele dacilor. De asemenea, participanții vor avea ocazia să deguste o serie de rețete culinare antice, autentice. asemenea, vor fi expuse o serie de artefacte antice care au fost replicate în scop educativ de către Asociația Terra Dacica Aeterna.
Ca element de noutate, ediția din acest an a festivalului va cuprinde și reconstituirea unui proces roman, ritualuri antice și lupte de gladiatori susținute de la Ludus Ursus Nigrus – Școala de gladiatori a Asociației Terra Dacica Aeterna.
30 de elevi de gimanziu, coordonați de profesori din cadrul Teach for Romania, se vor bucura de o „Lecție de Istorie Vie”, susținută de către membrii Asociației Terra Dacica Aeterna și de muzeografi ai muzeului, precum și de un concurs de tip „treasure hunt”.
De asemenea, vor fi expuse o serie de artefacte antice care au fost replicate în scop educativ de către Asociația Terra Dacica Aeterna.
Programul evenimentului este următorul:
Sâmbătă, 17 septembrie
10:00-18:00 – ateliere meștesugărești
13:30-14:00 – ritualuri romane și lupte de gladiatori
17:00-17:30 – demonstrații militare
Duminică, 18 septembrie
10:00-16:00 – ateliere meștesugărești
12:00-12:30 – reconstituirea unui proces roman
13:30-14:00 – lupte de gladiatori
15:00-15:30 – demonstrații militare.
Parteneri mediaꓽ The History Channel și Magic FM. Citeste mai mult

Muzeul Național de Istorie a României sărbătorește Ziua Cinematografiei Românești cu proiecția filmului „Restul e tăcere”

septembrie 05, 2022

Muzeul Național de Istorie a României și Nae Caramfil, binecunoscutul și îndrăgitul cineast român, au plăcerea de a vă invita la proiecția filmului „Restul e tăcere”.
Evenimentul este organizat cu ocazia desfășurării primei ediții a Zilei Cinematografiei Românești  (10 septembrie 2022) și va avea loc vineri, 9 septembrie, începând cu ora 16ꓽ00, în Holul Central al muzeului (Calea Victoriei nr. 12). Proiecția este urmată de o discuție cu regizorul filmului.
Accesul publicului este liber, în limita locurilor disponibile.
Lansat în 2008, „Restul e tăcere” (scenariul și regia Nae Caranfil, actori – Marius Florea Vizante, Ovidiu Niculescu, Ioana Bulcă) prezintă povestea regizării primului film artistic românesc de lung metrajꓽ Independența României: Răsboiul Româno-Ruso-Turc 1877, ce a avut premiera în 1912, la cinematograful Eforie din București.
Pelicula lui Nae Caranfil ,,este unul dintre puținele filme postcomuniste care abordează teme din epoci istorice problematice. Pentru regizor a fost prilejul de a pomeni, cu ironie și compasiune, despre pionierii singuratici și sacrificiali ai culturii românești, despre generozitatea visătorilor români ai ,,Frumoasei Epoci” – La Belle Epoque”. (Prof. univ. dr. Mihaela Grancea, LDMD, vol. 2, 2014)
Capodoperă a cinematografiei românești, „Restul e tăcere” a fost distinsă cu mai multe premii la Galele Gopo din 2009, printre care Gopo pentru cel mai bun film, Cel mai bun scenariu, Cea mai bună imagine. Citeste mai mult

Festivalul de reconstituire istorică și educație pentru patrimoniu „Micia Rediviva”, ediția a IV-a

august 25, 2022

Muzeul Național de Istorie a României și Muzeul Civilizației Dacice și Romane Deva, în parteneriat cu Primăria Comunei Vețel și Filiala Deva a Asociației Terra Dacica Aeterna organizează duminică, 28 august, Festivalul de reconstituire istorică și educație pentru patrimoniu „Micia Rediviva”. Aflat la cea de-a patra ediție, evenimentul își propune să atragă atenția asupra unui patrimoniu arheologic deosebit de valoros, dar și să transmită publicului interesat, într-un limbaj accesibil și atractiv, rezultatele cercetărilor arheologice de aici. Cu această ocazie, pe șantierul arheologic Micia se va desfășura și „Ziua  Porților Deschise”.
Programul evenimentului este următorul:
11.00 – Deschiderea oficială
11.30 – Deschiderea taberelor militare și a atelierelor (gastronomie antică, jocuri romane, meșteșuguri)
13.00 – Ghidaj în situl arheologic Micia
14.00 – Concurs surpriză cu premii pentru cei mai mici participanți
15.00 – Reconstituirea unui ritual antic
16.00 – Prezentarea taberelor militare
16.30 – Gladiatori în arenă!
Vă așteptăm, așadar, duminică, 28 august 2022, pe platoul Amfiteatrului Roman din cadrul sitului de la Micia, com. Vețel, jud. Hunedoara. Citeste mai mult

DAeL Industry Forum București

  • iunie 17, 2022

Vă invităm la un nou eveniment organizat de Muzeul Național de Istorie a României în cadrul proiectului european DAeL – e-Peisajele arheologice ale Dunării / Danube’s Archaeological e-Landscapes. Intitulat “Industry Forum”, evenimentul are loc la sediul Muzeului Național de Istorie a României, luni – 20 iunie 2022, cu începere de la ora 10.30. Marți – 21 iunie 2022 va fi organizată vizita documentară la Centrul Expozițional Documentar – Muzeul Școlii de Arhitectură și Atelierul Experimental MAC POPESCU din cadrul UAUIM, precum și la CINETic – Centrul Internațional de Cercetare și Educație în Tehnologii Inovativ Creative din cadrul UNATC, parteneri ai MNIR în cadrul acestui eveniment. Citeste mai mult

„Noi piese adăugate Tezaurului Istoric al României” – conferință de presă prilejuită de repatrierea a două monede antice de aur, cu o valoare excepțională, recent recuperate din Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord

  • iunie 24, 2022

 

Muzeul Național de Istorie a României anunță organizarea unei conferințe de presă, cu prilejul readucerii în țară a două monede antice de aur, recuperate recent din Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord.

Conferința de presă va avea loc în data de 29 iunie, orele 16:00, la sediul Muzeului Național de Istorie a României din Calea Victoriei nr. 12, sector 3, București. Evenimentul se va desfășura în prezența ES doamna Laura Popescu, Ambasadorul României la Londra, a domnului Lucian Romașcanu, Ministru al Culturii și a domnului dr. Ernest Oberländer-Târnoveanu, Director general al Muzeului Național de Istorie a României. Citeste mai mult

„Față în față cu trecutul. Vasul antropo-zoomorf neolitic de la Vădastra”- exponatul lunii, la Muzeul Național de Istorie a României / Facing the past. The anthropo- zoomorphic vessel from Vădastra – Exhibit of the Month, The National History Museum of Romania

  • iulie 22, 2022

Muzeul Naţional de Istorie a României continuă seria de micro-expoziții „Exponatul lunii”, dedicată valorificării bogatului patrimoniu pe care îl deţine, prezentând publicului una dintre capodoperele din colecțiile sale, un vas neolitic unic. Aceasta va fi accesibilă publicului în perioada 22 iulie-22 august 2022, la sediul muzeului din Calea Victoriei nr. 12, Bucureşti.

Reprezentare deosebit de expresivă, atât ca formă, cât şi ca decor, vasul cu atribute antropo -zoomorfe expus la Muzeul Național de Istorie a României, ocupă un loc aparte în cadrul ceramicii şi a plasticii neolitice identificate în România, fiind, până în acest moment al cercetării arheologice, o descoperire unică. Acesta  a fost descoperit de Corneliu Mateescu în timpul campaniei de săpături arheologice desfăşurate în 1959 în cadrul sitului de la Vădastra, punctul Dealul Cişmelei, judeţul Olt. Citeste mai mult

„Păpuși în costume populare și de epocă” – o nouă expoziție la Muzeul Național de Istorie a României

  • iulie 27, 2022

Peste 1000 de păpuși în costume populare și de epocă din colecția Asociației „Muzeul Jucăriilor” pot fi admirate la Muzeul Național de Istorie a României în perioada iulie – septembrie 2022, fiind cea mai mare colecție de acest fel prezentată până acum publicului. Printre acestea se numără 200 de piese în costume populare românești realizate la „Arta Crișana” și la alte cooperative din România în perioada 1960-1980. Alte 800 de păpuși îmbrăcate în costume populare tradiționale și de epocă din Germania, Franța, Italia, Spania, Belgia și Olanda completează proiectul expozițional. Păpușile în costume populare sau „Păpușile folclorice”, cum erau numite în pliantele de prezentare din epocă, prezintă la scară redusă, elemente de port caracteristice diferitelor regiuni din țară, păstrând, cu toată stilizarea necesară, linia și motivele decorative specifice. Aceste obiecte erau dăruite copiilor sau cel mai adesea, erau folosite ca elemente decorative. Citeste mai mult

Expoziția temporară „ 160 de ani de Poșta Română”, la Muzeul Național de Istorie a României

  • august 17, 2022

Muzeul Național de Istorie a României în colaborare cu Compania Naţională Poşta Română au organizat în Holul Central al muzeului din Calea Victoriei nr. 12, o expoziție aniversară care marchează împlinirea a 160 de ani de la înființarea Poștei Române și de activitate a acestei companii.

Proiectul expozițional aduce în fața publicului principalele momente din istoria poștei, de la primele timbre poștale, la povestea surugiilor și a lucrătorilor poștali. Prin intermediul acesteia sunt prezentate obiecte foarte valoroase din Colecția Filatelică a României, cum ar fi pietrele litografice folosite pentru emisiunile Carol cu barbă și Carol cu favoriți, plăcile de tipar și colile de timbre din emisiunea Principatele Unite (1862-1864), matrițele pentru emisiunile Paris (1872) și București (1879), colile de timbre din emisiunile Carol I gravate și Carol I tipografiate și modelarele de culoare. De asemenea, pot fi admirate numeroase machete pentru emisiuni de timbre, cum ar fi Centenarul mărcii poștale (alături de modelare) Asistența PTT, Uzuale Efigie Regele Mihai (alături de modelare). Citeste mai mult

Deschiderea expoziției Nicolae Iorga – patrimoniu inedit din „Colecția Iorga-Pippidi”, la Muzeul Memorial „Nicolae Iorga”, Vălenii de Munte

Muzeul Național de Istorie a României, în parteneriat cu Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Prahova și Muzeul Memorial „Nicolae Iorga” din Vălenii de Munte, anunță deschiderea expoziției temporare Nicolae Iorga – patrimoniu inedit din „Colecția Iorga-Pippidi”.

Evenimentul va avea loc joi, 16 iunie 2022, începând cu ora 12ꓽ00, la sediul muzeului din Vălenii de Munte.

Marele savant Nicolae Iorga (1871-1940) este omagiat la 151 de ani de la naștere, prin acest demers cultural ce pune în valoare obiecte din Colecția „Iorga-Pippidi”, donate Muzeului Național de Istorie a României de către domnul prof. univ. dr. Andrei Pippidi, nepot al lui Nicolae Iorga și expuse acum pentru prima dată. Din inestimabila colecție au fost selectate și vor face parte din expoziție: documente de familie, corespondență, insigne, brevete și decorații precum: insigna comemorativă a Corpului 2 Polonez Kaniow, Ordinul Legiunea Onoare în grad de Comandor primit în 1919, Marea Cruce a Ordinului Orania-Nassau primită de marele istoric de la regina Wilhelmina a Olandei în 1937, diploma Academiei din Atena prin care Nicolae Iorga este ales membru străin pentru „Știință și virtute” din 25 martie 1933, dar și unul din planurile Universității Populare din Văleni, proiectul Căminului, soluția 3, realizat de către arhitectul Duiliu Marcu și multe altele. Citeste mai mult

error: Continutul este protejat!