15 noiembrie 1987

carturesti.ro
Brasovenii au reusit intr-o singura zi sa cutremure o epoca. – Nicolae Pepene, directorul Muzeului Judetean de Istorie Brasov
 
Pe 15 noiembrie 1987 a avut loc revolta anticomunista de la Brasov, un eveniment aproape uitat astazi sau, mai rau, minimizat – iar aceasta este o mare nedreptate. Revolta brasovenilor a reprezentat inceputul sfarsitului pentru dictatura lui Nicolae Ceusescu si a regimului sau, un produs al deceniilor de ideologie comunista, criminala si anti-umana prin esenta ei. Revolta a pornit de la un fapt aparent fara incarcatura politica: muncitorii de la sectia 440 a Intreprinderii de Autocamioane si-au primit salariile micsorate drastic – taierile au fost de 30, 50, chiar 70% in unele cazuri. Banii oamenilor au disparut fara explicatii. Dar acest lucru nu era decat o dovada in plus a falimentului economic generalizat in care se afundase, de decenii, statul comunist. In pragul iernii si apasati deja de lipsurile de tot felul de care intreaga societate „beneficia” in epoca prin „grija” Partidului Comunist, nu e de mirare ca muncitorii nu au mai putut rabda.
 
Autoarea si ilustratoarea acestui album, Alexandra Gold, avea in 1987 un an, iar tatal ei este unul dintre muncitorii care au participat la revolta. Dupa mai bine de trei decenii, povestea acelor evenimente este spusa acum pe mai bine de 100 de pagini de imagini si text, intr-un gest de recuperare si recunostinta fata de cei care au avut curajul de a se opune dictaturii intr-o epoca in care raul parea instalat etern peste o tara intreaga.
 
Albumul „15 Noiembrie 1987” a fost editat si publicat de Muzeul de Istorie Brasov a carui echipa entuziasta si pasionata nu numai de istorie, ci si de banda desenata, merita felicitari si toata admiratia. Muzeul se afla in inima Brasovului, in cunoscuta Casa a Sfatului, si gazduieste, printre alte sectiuni, o expozitie permanenta foarte spectaculoasa si bine documentata despre revolta din 1987. Tot Muzeul de Istorie este si organizatorul unui festival anual de banda desenata.
  Sursa: libris.ro

Poți să ne susții cumpărând cărți de la Carturesti, Litera, Librex, Libris, Cartepedia, Librarie.net, Okian.ro, Compania de Librării București, Anticariat-Unu sau Anticexlibris folosind linkurile de mai jos:

  1. Carturesti
  2. Litera
  3. Librex
  4. Libris
  5. Cartepedia
  6. Okian.ro
  7. Librarie.net
  8. Compania de Librarii Bucuresti
  9. Anticexlibris

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

error: Continutul este protejat!