Teodora – imparateasa Bizantului

carturesti.ro
Charles Diehl (1859-1944), ilustru savant și bizantinolog, ne prezintă aventura Teodorei, împărăteasa Bizanțului, care din culisele Hipodromului a ajuns pe tronul Cezarilor.
Considerată una dintre cele mai influente și puternice femei din istoria Bizanțului, soția împăratului Iustinian a fost o parteneră implicată în deciziile acestuia. Împreună au luptat împotriva corupției și au introdus reforme sociale și economice care au îmbunătățit viața oamenilor din imperiu.
Împărăteasa Teodora a luptat pentru drepturile femeilor – cum ar fi dreptul la divorț și la moștenire – și eliminarea prostituției forțate, a susținut dezvoltarea artei și a culturii, a fondat biserici și mănăstiri. De asemenea, s-a implicat în politica externă a Imperiului Bizantin, având o contribuție semnificativă în dezvoltarea relațiilor diplomatice cu alte state.
Admirată pentru puterea și inteligența sa, a fost canonizată de Biserica Ortodoxă în secolul al X-lea pentru contribuțiile sale la viața religioasă a Imperiului Bizantin.
Fără îndoială, în această stranie existență de dansatoare ajunsă împărăteasă, în acest caracter schimbător și multiform de curtezană devenită, prin inteligența și prin ambiția sa, un eminent om de stat va exista întotdeauna o fărâmă de necunoscut și de mister.
Sursa: librarie.net

Poți să ne susții cumpărând cărți de la Carturesti, Litera, Librex, Libris, Cartepedia, Librarie.net, Okian.ro, Compania de Librării București, Anticariat-Unu sau Anticexlibris folosind linkurile de mai jos:

  1. Carturesti
  2. Litera
  3. Librex
  4. Libris
  5. Cartepedia
  6. Okian.ro
  7. Librarie.net
  8. Compania de Librarii Bucuresti
  9. Anticexlibris

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

error: Continutul este protejat!