Interventia romaneasca in Razboiul Mondial

carturesti.ro
Din Cuprins:

    ◊ Originile politicii germane in Romania
    ◊ Ezitarea Romaniei si dificultatile militare
    ◊ Pregatirea Romaniei
    ◊ Dificultatile situatiei interne si externe
    ◊ Interventia romaneasca

Conflagratia generala i-a oferit poporului roman o ocazie nesperata de a-si realiza unitatea sa nationala. Insa ea ne-a surprins intr-un moment de transformare interioara radicala. Clasele populare, cele rurale mai ales, putin satisfacute de reformele partiale realizate anterior, asteptau de la Constituanta completa lor emancipare economica si politica. Marea masa a taranilor romani de-abia daca posedau jumatatea solului national, in timp ce cealalta jumatate apartinea catorva mii de familii … Daca razboiul ar fi izbucnit cu cativa ani mai tarziu, intr-un moment in care legea agrara ar fi avut timpul de a-si vedea roadele, situatia interna a Romaniei ar fi fost mai bine adaptata la efortul pe care tara trebuia sa-l faca. – Dumitru Draghicescu
Fragment din cartea „Interventia romaneasca in Razboiul Mondial” de Dumitru Draghicescu

„Situatia Romaniei era aceea ca, daca se hotara sa intervina de partea Puterilor Cntrale, si-ar fi vazut fortele militare crescand in mod considerabil, datorita profunziniii munitiilor, tunurilor, pustilor, a motoarelor de razboi de tot felul pe care le-ar fi fi primit, in timp ce daca ar fi trebuit sa intervina in favoarea aliatilor, distantele, penuria mijloacelor de transport, izolarea ei aproape completa i-ar fi redus atat de mult forta incat ar fi facut-o aproape neglijabila. Un milion de soldati, inarmati pana-n dinti, avand munitii pana la satietate si comandati de germani, ar fi contribuit fara nici o indoiala la zdrobirea Rusiei si – indirect – a Frantei, iar o data cu ea, a cauzei libertatii si a dreptatii. Acelasi milion de soldati, redusi la mijloacele pe care pe care Romania le-ar fi putut obtine de la germani sau smulge austriecilor, nu ar fi valorat mai mult de 200.000 de oameni. Insuficient aprovizionata de aliati, armata romana ar fi pierdut in orice caz 70% din valoarea sa, iar sprijinul pe care l-ar fi adus cauzei comune era departe de a fi proportional cu sacrificiile sale.
Pe tot timpul neutralitatii noastre, Germania nu a incetat nici o clipa sa puna in valoare in fata oamenilor politici romani toata forta acestor argumente, care nu erau deloc neglijabile. in acelasi timp, diplomatii germani s-au straduit sa procure Romaniei si alte motive pentru a o atrage de partea lor. Ei ne promiteau nu numai Basarabia si regiunile romanesti de dincolo de Nistru, ci si Bucovina si ar fi facut eforturi considerabile pentru a obtine de la maghiari, sub garantia Germaniei, anumite drepturi si libertati pentru romanii din Ungaria.”
  Sursa: libris.ro

Poți să ne susții cumpărând cărți de la Carturesti, Litera, Librex, Libris, Cartepedia, Librarie.net, Okian.ro, Compania de Librării București, Anticariat-Unu sau Anticexlibris folosind linkurile de mai jos:

  1. Carturesti
  2. Litera
  3. Librex
  4. Libris
  5. Cartepedia
  6. Okian.ro
  7. Librarie.net
  8. Compania de Librarii Bucuresti
  9. Anticexlibris

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

error: Continutul este protejat!