Romania 1989 – de la revolta populara la lovitura de Stat

cartepedia.ro
Dupa 30 de ani de la inlaturarea regimului Ceausescu, evenimentele din decembrie 1989 continua sa suscite un interes deosebit. In primii cativa ani dupa 1989, cu toata presiunea liniei impuse politic si a justitiei care a pronuntat hotarari derutante pentru opinia publica, principalele necunoscute ale lui decembrie 1989 au fost in majoritate elucidate de catre cercetatorii interesati in analiza acestor evenimente.


Lucrarea de fata nu abordeaza decat tangential o serie de aspecte, cum ar fi istoria actiunilor de strada in decembrie 1989, psihologia maselor in zilele evenimentelor si in perioada imediat urmatoare, atitudinea minoritatilor, organizarea manifestantilor, rolul tineretului, nivelul de intelegere de catre masele de demonstranti a fenomenelor politice care se derulau (la nivel international si in Romania), tortura in timpul evenimentelor si dupa aceea, nivelul de implicare a serviciilor secrete straine, a modului in care unele structuri ale statului roman l-au abandonat pe Ceausescu, lasandu-l sa calce in gol, realizarea loviturii de stat si a diversiunii teroriste, care a permis apoi derularea unui intreg sir de evenimente.

Lucrarea de fata nu este o carte de invatatura. Ea nu isi propune sa dea solutii la multiplele probleme pe care evenimentele din decembrie 1989 le-au adus in fata societatii romanesti.

O lucrare care se refera la un eveniment istoric declansat si derulat ca urmare a unor activitati ale mai multor servicii secrete si a unei intregi armate acoperite este o istorie a unei conspiratii. In general, in perioada post-comunista, lucrarile privitoare la conspiratii au fost etichetate de catre reprezentantii puterii post-comuniste si de catre sustinatorii ei in termeni peiorativi. Tot ceea ce apartinea „teoriei conspiratiei” a ajuns sa fie trimis in derizoriu, cand, de fapt, marile momente ale istoriei au fost rodul unor conspiratii ale unora impotriva altora. Conspiratiile exista si se deruleaza continuu, dar pentru manipularea popoarelor s-a mers pana acolo incat tot ce nu convine mai marilor zilei este etichetat drept „teorie a conspiratiei”, iar mai nou „fake-news”. Din aceasta cauza, la nivelul opiniei publice s-au nascut si s-au intretinut confuzii.

Suntem convinsi ca, dupa 30 de ani de la lovitura de stat, un numar mult mai mare de cetateni sunt pregatiti sa judece corect faptele pe care nu le-au inteles in perioada imediat urmatoare evenimentelor si sa accepte realitatea asa cum a fost ea, chiar daca ea nu este conforma cu aspiratiile lor.

Sursa: librarie.net


Poți să ne susții cumpărând cărți de la Carturesti, Litera, Librex, Libris, Cartepedia, Librarie.net, Okian.ro, Compania de Librării București, Anticariat-Unu sau Anticexlibris folosind linkurile de mai jos:

  1. Carturesti
  2. Litera
  3. Librex
  4. Libris
  5. Cartepedia
  6. Okian.ro
  7. Librarie.net
  8. Compania de Librarii Bucuresti
  9. Anticexlibris

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

error: Continutul este protejat!