Comorile haznalelor istorice din București

flanco.ro/

„Comorile haznalelor istorice din București” se dorește a fi o expoziție ce va trata o temă mai puțin obișnuită. În decursul anilor, arheologii de la Muzeul Municipiului București au avut șansa să cerceteze câteva haznale în diferite zone ale vechiului oraș. Parfumul Bucureștiului din perioada secolelor XVIII-XIX va înmiresma mica sală de expoziție de la subsolul Casei Filipescu Cesianu cu o serie de obiecte descoperite lângă Bisericile Sf. Dumitru, Mavrogheni, Hanul Serafim și în Cartierul Evreiesc. Fiecare dintre aceste contexte va aduce un detaliu unic în cadrul expoziției pentru că fiecare oferă o imagine privind preocupările celor care voit sau nu, au pierdut ceva în hazna.


Cuvântul „hazna” este un paradox semantic pentru că hazine care în limba turcă făcea de fapt referire la visterie, va căpăta în limba română înțelesul latinizat pentru latrină sau cloacă.

În prezent arheologii le-au descoperit în contextul clădirilor dispărute ca urmare a deselor sistematizări ale țesutului urban care au survenit în diverse perioade istorice. Sub pământ sau asfalt se păstrează alături de zidurile de fundație și o serie de beciuri, subsoluri, pivnițe sau haznale care au „scăpat” neafectate de distrugeri sau demolări pentru că au fost săpate sau construite la adâncimi apreciabile. Rațiunea practică a haznalei se schimbă din nou și se apropie de înțelesul de visterie care păstrează de această dată un tezaur al inutilului devenit memorie. Astfel, regăsim în aceste contexte devenite arheologice obiecte din ceramică, faianță, porțelan și sticlă.

Produsul secundar, dacă se poate spune așa, rămâne informația despre acțiunile umane din trecut. Petrecerile de Crăciun vor lăsa în urmă mult mai multe sticle și resturi de artificii decât de obicei, iar dacă acestea sunt împreună cu oase de curcan, te afli mai degrabă în America decât în Europa. Tot așa, oalele și ulcelele descoperite în haznale recreează frânturi de povești din viața celor ce s-au descotorosit de ele.

Această incursiune în trecut vorbește despre igienă, îngrijire personală și salubritate, într-o vreme în care Bucureștiul începe să aibă nasul adus după occident.

Sursa: Muzeul Municipiului Bucuresti


Poți să ne susții cumpărând cărți de la Carturesti, Litera, Librex, Libris, Cartepedia, Librarie.net, Okian.ro, Compania de Librării București, Anticariat-Unu sau Anticexlibris folosind linkurile de mai jos:

  1. Carturesti
  2. Litera
  3. Librex
  4. Libris
  5. Cartepedia
  6. Okian.ro
  7. Librarie.net
  8. Compania de Librarii Bucuresti
  9. Anticexlibris

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

error: Continutul este protejat!