Istoria sionismului din Romania

carturesti.ro
Istoria sionismului din Romania. De la sionismul mesianic si mistic, la Congresul de la Focsani, Herzl si proclamarea Statului Israel

Carte cu atat mai pretioasa cu cat ea este prima lucrare pe aceasta tema in bibliografia istoriei tribului evreo-roman. Aparitia ideii sioniste si dezvoltarea Miscarii Sioniste pe ulita evreiasca marcheaza un moment revolutionar, istoric de cea mai mare importanta. Dupa 2000 de ani de diaspora, sionismul si infiintarea Statului Evreu ofereau evreilor solutia salvatoare. Si nu intamplator, intr-un oras romanesc, la Focsani, in zilele de 31 decembrie 1881-1 ianuarie 1882 a avut loc Primul Congres Sionist din lume. Evreimea romana se mandreste cu primele asezari agricole moderne din Eretz Israel, Rosh Pina si Zichron Yacov, infiintate in 1882 de sionistii emigranti din Romania. Sionismul romanesc a reusit performanta de a stramuta aproape intreaga populatie evreiasca in Israel. Dezvoltarea Israelului modern nu ar fi fost posibila fara aceasta alia masiva, de peste 400.000 de oameni, care a actionat ca un motor viu in toate do-meniile vietii sociale, economice, militare, culturale si stiintifice. O carte de mare pret! O carte-document! 

Colectiv de autori: Tesu Solomovici, Theodor Loewenstein-Lavy, Misu Benvenisti, Lya Benjamin, Harry Kuller, Tiberiu Roth, Boris Marian-Mehr, Moshe Talmon.
 Sursa: libris.ro

Poți să ne susții cumpărând cărți de la Carturesti, Litera, Librex, Libris, Cartepedia, Librarie.net, Okian.ro, Compania de Librării București, Anticariat-Unu sau Anticexlibris folosind linkurile de mai jos:

  1. Carturesti
  2. Litera
  3. Librex
  4. Libris
  5. Cartepedia
  6. Okian.ro
  7. Librarie.net
  8. Compania de Librarii Bucuresti
  9. Anticexlibris

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

error: Continutul este protejat!