Petre de pe ulciorul Capidavei

carturesti.ro

La Capidava a fost descoperit un obiect unic prin vechimea și importanța lui. Un ulcior pe care este inscripționat cel mai vechi nume stră-românesc: Petre. Este cea mai importantă piesă pentru Capidava acest un vas bizantin, marcat cu litere cursive grecești. A fost descoperit în anul 1967 de către un țăran din Topalu pe care îl chema tot Petre. Este posibil ca olarul, știutor de carte, să-și fi inscripționat ulciorul dar și mai probabil pare că este vorba despre Petre, patronul spiritual al pescarilor. Vasul datează din secolul al 10-lea și îi lipsesc torțile și o parte a gâtului.

Este o descoperire de mare notorietate și în prezent se află în patrimonial Muzeului Național de Istorie a României din București.

Ulciorul are gâtul şi torţile rupte din vechime, fundul este plat. Torţile se prindeau la baza gâtului, deasupra umerilor. Zona mediană a vasului este împărţită în două registre prin trei brâuri profilate. Între ele sunt trasate linii paralele incizate. Pe umăr este incizată o cruce mare cu capetele braţelor lăţite şi cu linii în formă de raze între braţe. La trei dintre braţele crucii sunt incizate în limba greacă literele MPT şi formula NHKO. De jur împrejurul crucii este incizat alfabetul grec din care lipseşte numai litera H. La sfârşitul alfabetului este incizat numele PETRE, care este considerat cea mai veche mărturie de limbă românească. – descriere ulcior de pe cimec.ro

Mai multe informatii despre Capidava in editia Istorie Veche premium din mai 2022.




Fii la curent cu noutati despre istorie

Email:




Poți să ne susții cumpărând cărți de la Carturesti, Litera, Librex, Libris, Cartepedia, Librarie.net, Okian.ro, Compania de Librării București, Anticariat-Unu sau Anticexlibris folosind linkurile de mai jos:

  1. Carturesti
  2. Litera
  3. Librex
  4. Libris
  5. Cartepedia
  6. Okian.ro
  7. Librarie.net
  8. Compania de Librarii Bucuresti
  9. Anticexlibris

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

error: Continutul este protejat!