Capidava romană

libris.ro

“Romanii aveau o relație extraordinară cu natura, erau foarte organizați și pragmatici în sensul că aveau nevoie de puncte cu vizibilitate maximă. Închipuiti-vă că între Capidava și cea mai apropiată cetate importantă în amonte de la Axiopolis, de la Cernavodă sunt 18.000 de pași, vreo 18 mile, adică 25 de km. De la Capidava până la Carsium, adică Hârșova, în aval sunt iarași 18.000 de pași. Între aceste cetați existau puncte de observație, tot felul de turnuri, un sistem de semnalizare în caz de pericol cam cum funcționa cel din Stapânul inelelor, în așa fel încât pe mal, din fortificație în fortificație, se transmitea semnalul luminos în caz de pericol. Un sistem cu făclii și vedem lucrul acesta marcat chiar pe Columna lui Traian” ne explică profesorul Ioan Carol Opriș.


Bornele de kilometraj existau încă de pe vremea romanilor. Ele se numeau “milliaria” și se aflau pe marginea drumului, la intersecții și în locuri vizibile și calculau distanța în mii de pași. O milă romana avea 1458 metri. Aceste borne, erau de fapt niște cilindri înalți de 2-3 metri. Pe bornă era trecută data amplasării și era menționat numele împaratului care a construit drumul, apoi numele guvernatorului provinciei și care era distanța până la cea mai apropiată localitate. Astfel de “milliaria” au fost descoperite nu numai la Capidava ci și la Șeimenii Mari și Topalu.

De la vărsarea Rinului în Marea Nordului și până la vărsarea Dunării în Marea Neagră, exista o ritmicitate de asemenea fortificații care demonstrează spiritul foarte organizat al romanilor și felul cum controlau marile fluvii de pe frontiera nordică. Cel mai probabil, cetatea a fost construită între cele două războaie dacice și simultan cu castrul au fost ridicate portul, magaziile, anexele și termele pentru comandanții care locuiau în cetate.

Textul complet este in editia Istorie Veche premium din mai 2022.



Poți să ne susții cumpărând cărți de la Carturesti, Litera, Librex, Libris, Cartepedia, Librarie.net, Okian.ro, Compania de Librării București, Anticariat-Unu sau Anticexlibris folosind linkurile de mai jos:

  1. Carturesti
  2. Litera
  3. Librex
  4. Libris
  5. Cartepedia
  6. Okian.ro
  7. Librarie.net
  8. Compania de Librarii Bucuresti
  9. Anticexlibris

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

error: Continutul este protejat!