Epoca împăratului Iustinian și destrămarea frontierei dunărene

libris.ro

Una dintre cele mai importante politici ale împăratului Iustinian, care a domnit timp de aproape patru decenii (527-565) a fost reprezentată de dorința sa de a securiza frontiera dunăreană, astfel încât să fie impenetrabilă în fața atacurilor triburilor din nord. Cu toate acestea, barbarii au continuat atacurile, procurându-și singuri bunurile de care au fost privați prin fortificarea Dunării.


Deși armatele sale au făcut față incursiunilor triburilor de la nord de Dunăre, în iarna 558-559 a avut loc cel mai important atac asupra Imperiului Roman din epoca lui Iustinian. Kutrigurii, un popor hun, sub conducerea lui Zabergan, trec Dunărea pe timpul iernii, acțiune înlesnită de faptul că fluviul era înghețat. În martie 559, aceștia ajung la porțile Constantinopolului, fiind înfrânți, într-o luptă decisivă, de generalul Belisarius.

După sfârșitul domniei lui Iustinian, Imperiul Roman de Răsărit s-a confruntat cu ofensive ale bulgarilor, avarilor și ale triburilor slavice de la nord de Dunăre.

Cu toate acestea, cetățile și fortificațiile dunărene romane au rezistat până în anii 614-624, când invaziile avarilor și slavilor au distrus frontiera dunăreană. După șase secole în care romanii și-au făcut simțită prezența în Dunărea de Jos, frontiera naturală este abandonată, Imperiul concentrându-se pe conflictele cu armata persană.

“Vor mai trece trei secole și jumătate până când acest imperiu va fi capabil să revină la vechea frontieră dunăreană, unde între timp, daco-romanii deveniseră români, adică acea populație creștină care a păstrat ca nume etnic denumirea de Romanus tocmai pentru a se deosebi de slavii rămași păgâni până în secolul al IX-lea, cu care împărtășeau același teritoriu.”

Sursa: Alexandru Madgearu, Istoria militară a Daciei post-romane 275-614, p. 57.

Mai multe detalii despre conflictele de la Dunare din secolele 3-7 dupa Hristos in editia Istorie Veche premium mai 2022.

 
 



Poți să ne susții cumpărând cărți de la Carturesti, Litera, Librex, Libris, Cartepedia, Librarie.net, Okian.ro, Compania de Librării București, Anticariat-Unu sau Anticexlibris folosind linkurile de mai jos:

  1. Carturesti
  2. Litera
  3. Librex
  4. Libris
  5. Cartepedia
  6. Okian.ro
  7. Librarie.net
  8. Compania de Librarii Bucuresti
  9. Anticexlibris

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

error: Continutul este protejat!