Teritoriul roman din sudul Moldovei, aşa cum s-a subliniat adesea, ocupă un loc deosebit în apărarea provinciei Moesia Inferior. În acelaşi timp, el avea o mare importanță și pentru apărarea frontierelor de răsărit ale provinciei Dacia. Ținând sub permanentă observație mişcările populațiilor din regiunile de la est de Carpați, trupele romane staționate la Barboşi, Orlovka sau Tyras puteau oricând alerta şi la nevoie ajută cu noi efective (staționate în Moesia Inferior) garnizoanele din estul Daciei. Pentru a putea interveni în caz de nevoie, romanii trebuiau să stăpânească sau cel puţin să aibă sub supraveghere drumul de legătură dintre Bărboși şi Transilvania, de pe valea Șiretului şi a Trotușului. Pericolul dinspre sud era bineînțeles foarte redus, deoarece Muntenia şi sudul Moldovei fuseseră pacificate şi anexate la imperiu.
Probleme mai dificile de apărare se iveau pentru regiunea din stânga Șiretului, acolo unde populațiile rămase în afara frontierelor puteau oricînd organiza atacuri prin surprindere. Prin urmare, controlul roman trebuia extins și pe o zonă de pe malul stâng al Șiretului, cel puțin de la confluența cu Trotușul până la Dunăre.
Fragment „Ionita, Ion, Din Istoria Si Civilizatia Dacilor Liberi, Dacii Din Spatiul Est–Carpatic În Secolele II–IV E. N.”
Poți să ne susții cumpărând cărți de la Carturesti, Litera, Librex, Libris, Cartepedia, Librarie.net, Okian.ro, Compania de Librării București, Anticariat-Unu sau Anticexlibris folosind linkurile de mai jos:
- Carturesti
- Litera
- Librex
- Libris
- Cartepedia
- Okian.ro
- Librarie.net
- Compania de Librarii Bucuresti
- Anticexlibris