Considerații privind topoarele din secolele VII-VIII descoperite pe teritoriul Transilvaniei

Pe teritoriul Transilvaniei am înregistrat un numar de 19 topoare, care datează în diferite secvente cronologice de pe parcursul secolelor VII-VIII. Cele 19 artefacte provin din: 6 cimitire – 10 piese; punct militar de paza/punet de observație a zonei o piesă; aşezare/ locuință o piesă; descoperiri întâmplătoare: 3 localități 4 piese, teritoriu judet 3 piese (Tab. 1, Fig. 1, Gr. 1). Principalul reper pe care l-am utilizat in realizarea tipo logies topoarelor descoperite in Podișul Transilvaniei este forma artefactului. În funcție de aceasta am delimitat cinci tipuri principale: Tipul 1 – Topor cu muchie, de tip cio- can; Tipul 2 – Topor cu muchie înaltä/lungă sub formă de tija dreptunghiulara, Tipul 3 Topor cu lama in forma de evantai și muchie Inalta in forma de tija dreptunghiu lara; Tipul 4- Topor cu muchie rotunda, Tipul 5-Barda (Fig. 2-7). Conform contextelor de descoperire şi analogi- ilor, topoarele datează în diferite secvente cronologice de pe parcursul secolelor VII-VIII (Tab. 3A-B). Cea mai mare parte a topoarelor din secolele VII-VIII, din Transilvania, au fost gasite in interiorul unor morminte de razboinici avari, sau provin din descoperiri cu caracter funerar, ori sunt piese ce se asociaza cu alte arme. Această realitate, combinată cu o serie de caracteristici tipologice, permite plasarea respectivelor artefacte in categoria topoarelor de lupta.


In societățile războinice din Europa, din primul mileniu al crei creștine, toporul a fost, alături de sabie, lance sau arc, un accesoriu important al echipamentului militar utilizat de războinicii acelor vremuri. De-a lungul timpului, în literatura de specialitate europeană, au fost elaborate o serie de studii referitoare topoarele descoperite in siturile databile in secolele IV-XI’. In cadrul lor au fost propuse o serie de tipologii a pieselor respective, și de asemenea au fost emise o serie de teorii referitoare la inter- pretarea rolului pe care aceste artefacte l-au avut în cadrul comunităților unde ele au fost descoperite. Foarte pe scurt, ceea ce reiese din aceste studii este faptul că topoarele au fost utilizate primordial ca și armă atât de către triburile germanice cât și de către cele salve, avare sau maghiare. Trebuie precizat însă faptul că rolul toporului in panoplia de arme ale diferitelor etnii războinice din mileniul I d. H, a fost deosebită de la o societate la alta. Prezența sau absența, primordialitatea sau un rol mai redus al toporului in cadrul armelor utilizate în război, a fost impus de tactica de luptă a fiecărei popor dintre cele care s-au perindat prin Europa in Evul Mediu timpuriu. Toporul a fost o armă care în funcție de formă și dimen- siuni, a fost utilizată atât de către cavalerie cât și de către trupele de infanterie. Prezența topoarelor în morminte a primit diverse interpretări precum cele referitoare afirmarea statului social al decedatului, sau rolul apotropaic al artefactului depus in morminte. Considerat în primul rând armă, toporul a fost folosit în Evul Mediu timpuriu și unealtă în gospodăriile timpului.

Dacă în ceea ce priveşte zone ale Europei vestice, dar şi estice, topoarele din fier descoperite in contexte datate in secolele IV-XI, au beneficiat de o cercetare atentă din partea specialiștilor, nu acelaşi lucru se poate spune despre topoarele descoperite pe teritoriul Transilvaniei, în situri arheologice databile in a doua jumătate a mileniului I d. H., artefacte care nu au făcut obiectul unui studiu special. Motivul este suficient pentru a preciza ca scopul acestui demers științific este acela de a prezenta in deta liu toate topoarele publicate în literatura de specialitate din România, dar și pe cele inedite, descoperite in Transilvania, databile in secol VII-VIII.

Consider că, mai vechile descoperiri de topoare din Podișul Transilvanaici, la care se adaugă cele descoperite intr-o perioadă mai recentă (unele inedite), datate in Evul Mediu timpuriu, abordate in ansamblu, descrise în detaliu, oferă noi oportunități de interpretare a respectivelor artefacte din punct de vedere militar, social, economic, etc., teme neabordate până acum, In istoriografia arheologică românească.

Sursa: Călin Cosma, Considerații privind topoarele din secolele VII-VIII descoperite pe teritoriul Transilvaniei


Poți să ne susții cumpărând cărți de la Carturesti, Litera, Librex, Libris, Cartepedia, Librarie.net, Okian.ro, Compania de Librării București, Anticariat-Unu sau Anticexlibris folosind linkurile de mai jos:

  1. Carturesti
  2. Litera
  3. Librex
  4. Libris
  5. Cartepedia
  6. Okian.ro
  7. Librarie.net
  8. Compania de Librarii Bucuresti
  9. Anticexlibris

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

error: Continutul este protejat!