Hunedoara: Cercetări arheologice la cetatea Sarmizegetusa Regia, în cadrul proiectului de restaurare

O campanie de cercetări arheologice se desfăşoară, în aceste zile, în cetatea dacică Sarmizegetusa Regia din Munţii Orăştiei, în cadrul proiectului de restaurare a sitului UNESCO denumit „Capitala Daciei – Muzeu viu al patrimoniului cultural european”, a informat, marţi, Consiliul Judeţean (CJ) Hunedoara.

Săpăturile se efectuează în mai multe puncte ale fortificaţiei, cu scopul de a oferi informaţii şi clarificări specialiştilor cu privire la elementele constructive antice şi la starea de conservare a monumentului istoric.


„În prima etapă a fost trasată o suprafaţă la Poarta de est, unde lucrările din anul 1980 au modificat substanţial aspectul monumentului. O serie de argumente desprinse din săpăturile din secolele XIX şi XX indică o configuraţie diferită a porţii faţă de cea materializată în prezent în teren, astfel că se impune o (re)cercetare a zonei, pentru a obţine date suplimentare în vederea propunerii unor soluţii optime de restaurare”, a precizat CJ Hunedoara.

Specialiştii urmează să deschidă o serie de secţiuni şi de suprafeţe pe mai multe segmente ale zidului cetăţii, precum şi în zona porţilor de vest şi de sud.

Proiectul „Capitala Daciei – Muzeu viu al patrimoniului cultural european” are ca obiect conservarea, restaurarea şi punerea în valoare a cetăţii dacice Sarmizegetusa Regia.

Sursa: agerpres.ro

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.