Cetatea dacică de la Târcov

Cetatea dacică de la Târcov se găsește în apropierea satului Târcov, la aproximativ 7 km nord de Pârscov. Aceasta este plasată pe o culme greu accesibilă numită Piatra cu Lilieci, care are trei laturi abrupte și o înălțime maximă de 735 m. Cetatea a funcționat în a doua jumătate a secolului I d.Hr., în timpul domniei regelui Decebal și a avut probabil un rol important în sistemul defensiv organizat de acesta pentru a controla accesul spre Transilvania pe cursul superior al râului Buzău.


Fundație din piatră de la un edicificiu – sursa: muzeubuzau.ro

În timpul cercetărilor arheologice, s-au descoperit resturi de construcții, inclusiv locuințe de suprafață sau semiadâncite, majoritatea confecționate din lemn și acoperite cu lut în tehnica paiantei. Au fost găsite numeroase artefacte, inclusiv fragmente ceramice de la vase de provizii, vase de gătit, vase de băut, străchini cu picior înalt sau castroane. Pentru iluminat, dacii foloseau cești-opaiț, utilizând seul de oaie. Au fost descoperite și unelte și ustensile din fier, cuțite, cuie, scoabe, arme (vârfuri de lance și de săgeți), podoabe și piese de port din bronz și mărgele din sticlă, precum și râșnițe din piatră.

Cercetările arheologice sistematice au început în 2007 și continuă și astăzi, aducând noi informații despre cetatea dacică de la Târcov și viața daco-romană din acea perioadă.

Vedere dinspre est – sursa: muzeubuzau.ro
Fundație zid – sursa: muzeubuzau.ro
Vestigii arheologice descoperite in interiorul unei locuințe – sursa: muzeubuzau.ro


Poți să ne susții cumpărând cărți de la Carturesti, Litera, Librex, Libris, Cartepedia, Librarie.net, Okian.ro, Compania de Librării București, Anticariat-Unu sau Anticexlibris folosind linkurile de mai jos:

  1. Carturesti
  2. Litera
  3. Librex
  4. Libris
  5. Cartepedia
  6. Okian.ro
  7. Librarie.net
  8. Compania de Librarii Bucuresti
  9. Anticexlibris

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

error: Continutul este protejat!