Recomandare carte de istorie – Cruciada impotriva lui Stefan cel Mare


Foloseste codul PREMIUM20 pentru 20 de lei reducere atunci cand cumperi cele 12 editii Istorie Veche premium dintre martie 2022 si februarie 2023. Peste 12 ore de articole de istorie pe care le primesti pe email si pe care poti sa accesezi de oriunde ai internet pe mobil, tableta sau laptop/PC.cartepedia.ro
Cruciada impotriva lui Stefan cel Mare. Codrii Cosminului 1497 

Victoria moldovenilor de la Codrii Cosminului sta la loc de cinste in paginile manualelor de scoala. Azi stim cu totii cum taranii din oastea lui Stefan cel Mare au taiat copacii si i-au doborat asupra armatei de cavaleri in armuri grele a regelui Ioan Albert. Cum apoi locul a fost arat cu trufasii nobili poloni prinsi in jug. Inca o victorie a marelui voievod asupra unui vecin mai mare si mai puternic!

In urma cu cativa ani, medievistul Liviu Cimpeanu descoperea in Arhiva Secreta de Stat a Mostenirii Culturale Prusace manuscrisele lui Liborius Nacker, secretarul general al Ordinului Teuton, cuprinzand Jurnalul de campanie al cavalerilor teutoni care l-au insotit pe regele polon. Acest document esential ramasese necunoscut istoricilor nostri. El este o piatra de hotar in cercetarea epocii lui Stefan cel Mare pentru istoricii de azi si de maine; urmeaza sa fie publicat, in editie critica si analitica, la Humanitas.

Volumul de fata povesteste si explica, pentru un public mai larg, nu doar campania din 1497 si batalia decisiva, ci si intregul sir de evenimente, pornind chiar dinainte de domnia lui Stefan, care a condus la aceasta lupta, intr-un amplu tablou dramatic al Evului Mediu tarziu din aceasta parte a Europei. Pe langa Jurnalul lui Liborius Nacker, analiza se bazeaza pe izvoare moldovenesti, muntene, polone, otomane, ungare, occidentale, din care reiese urzeala de relatii politice si militare din Europa rasariteana a secolului al xv-lea. Pana la sfarsit, cititorul va fi uimit sa afle ca la Codrii Cosminului, alaturi de armata profesionista a lui Stefan cel Mare, au luptat trupe otomane si tatare, intr-o alianta care cuprindea si Muntenia, Rusia si Ungaria, iar inamicii sai au fost Polonia, Lituania si Ordinul Teuton. Aceste aliante se vor mentine in anii urmatori; razboiul a continuat pana la moartea voievodului Moldovei.


Sursa: libris.ro

Fii la curent cu noutati despre istorie

Email:
Poți să ne susții cumpărând cărți de la Carturesti, Litera, Librex, Libris, Cartepedia, Librarie.net, Okian.ro, Compania de Librării București, Anticariat-Unu sau Anticexlibris folosind linkurile de mai jos:

  1. Carturesti
  2. Litera
  3. Librex
  4. Libris
  5. Cartepedia
  6. Okian.ro
  7. Librarie.net
  8. Compania de Librarii Bucuresti
  9. Anticexlibris

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

error: Continutul este protejat!