„Ritual si memorie, Balcanii stravechi si dincolo de ei” expozitie de istorie la Institutul pentru Studiul Lumii Antice din cadrul NYU (ISAW)

Putine muzee de istorie din SUA expun arta si cultura neolitica. Si mai putine au in colectiile lor permanente sau temporare piese din patrimoniul civilizatiei antice sud-est europene. La NY, Institutul pentru Studiul Lumii Antice din cadrul NYU (ISAW), in colaborare cu Field Museum din Chicago si proiectul First Kings of Europe, prezinta o expozitie unica, accesibila publicului newyork-ez intre 21 septembrie 2022 si 19 februarie 2023. Intitulata “Ritual si memorie: Balcanii stravechi si dincolo de ei”, expozitia include contributii din 11 tari (printre care Romania, Bulgaria, Ungaria, Serbia, Croatia) si prezinta peste 200 de piese de o mare diversitate estetica si functionala: figurine si statuete din ceramica, modele arhitecturale din teracota in miniatura, vase diverse, sabii, topoare, pumnale, altare, bijuterii din aur si chihlimbar, dintr-o regiune care se intinde de la Muntii Balcani pana in Bazinul Carpatic. In cele doua sali ale expozitiei se afla obiecte din perioada neolitica (cu o vechime de 8000 de ani), piese apartinand Epocii Fierului (cu o vechime de 2500 de ani) si artefacte mai recente. Expozitia aduce piese rar prezentate in circuitul mondial al muzeelor. In majoritate, obiectele expuse au valoare ritualica si au fost probabil folosite in festivitati si funeralii. Participarea a 18 institutii de profil ofera o oportunitate unica de a explora aspecte relevante despre existenta acestor civilizatii de mult apuse, despre care se cunoaste atat de putin. Muzeul de Istorie al Romaniei este principala institutie romaneasca participanta. Piesele rare si putin familiare publicului american includ coiful de argint aurit de la Peretu, bijuteriile si obiectele din aur de la Sarasau sau carul in miniatura din bronz si fier de la Bujoru. Intre artefactele expozitiei se numara si cele 13 bratari de aur de la Oradea (1300-1200 iHr) aflate in colectia Muzeului de Istorie de la Budapesta si vasul zoomorfic din ceramica de la Carna (1600-1300 iHr) din colectia Muzeului Olteniei, Craiova.


Expozitia se deschide cu grupul miniatural de 21 de statuete din ceramica asezate pe scaune in cerc, de la Poduri – Dealul Ghindaru (4900-4750 iHr), prezentat de Complexul Muzeal Neamt, Piatra Neamt. Cele 21 de figurine in miniatura, de marimi diferite, au fost descoperite inautrul unui vas, foarte probabil intr-un sanctuar de acum 7000 de ani. In ciuda diverselor teorii si interpretari in ceea ce priveste rolul, functia si ierarhia acestor statuete neolitice (numite de unii cerecetatori “Consiliul Zeitelor”), istoricii impartasesc ideea ca acestea au avut o functie ritualica, foarte probabil legata de reproducere, fertilitate si moarte. Grupul misterios vorbeste poate si de cosmologia acestui tinut stravechi si despre practicile care mediau relatiile umano divine. Figurinele antropomorfice de la Poduri – Dealul Ghindaru sunt considerate unul din cele mai extraordinare artefacte preistorice. Modelul in miniatura din ceramica/ teracota de la Cascioarele, imprumutat de Muzeul National de Istorie al Romaniei, ca si cel de la Sultana, Malu Rosu, din colectia Muzeului Culturii Gumelnita, Oltenia, dateaza din mileniul al 5-lea iHr si au fost descoperite in proximitatea unor sanctuare sau locuri sacrificiale. Aceste modele architecturale in miniatura au jucat, probabil, rolul unor obiecte de cult si ofera informatii importante despre structurile suprapuse din perioada neolitica descoperite in aceasta regiune geografica. Miniaturizarea figurii umane si a structurilor arhitecturale poate indica faptul ca valoarea lor era simbolica. Expozitia reaminteste de fluiditatea practicilor culturale si a simbolismului lor si despre interactiunile dintre grupuri si populatii antice si subliniaza teoria Europei antice de sudest ca un spatiu dinamic si divers. “Ritual si memorie” reaminteste publicului de la New York de expozitia majora organizata de Institutul pentru Studiul Lumii Antice in 2009, cu titlul “Lumea pierduta a vechii Europe, Valea Dunarii, 5000-3500 iHr”. Asa cum spuneau Dragomir Popovici, directorul departamentului de arheologie de la Muzeul National de Istorie al Romaniei, si Prof Univ Dr Ioan Opris cu ocazia vernisajului la NY, expozitia din 2009 a fost cel mai mare eveniment cultural legat de arheologia romaneasca in America de la al doilea razboi mondial incoace si a explorat estetica, tehnica si structurile sociale care au unit si diferentiat aceste civilizatii stravechi din Europa de sud-est. Romanian TV of NY a ilustrat expozitia organizata in 2009 si a realizat interviuri cu directorul si curatorul Institutului si cu cercetatorii romani. Prezentarea acestei expozitii de exceptie e urmata de interviul amplu pe care scriitorul si colaboratorul RTVNY Mirela Roznoveanu i l-a luat directorului Institutului, Prof Alexander Jones, la NY in 2023.

Urmareste prezentarea mai jos:


Poți să ne susții cumpărând cărți de la Carturesti, Litera, Librex, Libris, Cartepedia, Librarie.net, Okian.ro, Compania de Librării București, Anticariat-Unu sau Anticexlibris folosind linkurile de mai jos:

  1. Carturesti
  2. Litera
  3. Librex
  4. Libris
  5. Cartepedia
  6. Okian.ro
  7. Librarie.net
  8. Compania de Librarii Bucuresti
  9. Anticexlibris

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

error: Continutul este protejat!