Lingoul de aur cu inscripții de la Feldioara, județul Brașov, din secolul 4 d.Hr.

Acum ceva timp publicam poze și informații despre lingourile de aur de la Crasna din județul Covasna și descoperite începând cu anul 1887.


Am lăsat deoparte un alt lingou de aur asemănător, descoperit în anul 1880 în Feldioara. În lucrarea „Inscripții grecești și latine din secolele IV-XIII” am găsit informații și poze alb-negru despre acest lingou și faptul că se găsește la Muzeul Național de Istorie a României, însă fară număr de inventar.

Am contactat muzeul să aflam detalii despre acesta. Lingoul se afla în patrimoniul MNIR, cu numărul de inventar P23169 și se găsește în cadrul expoziției permanente „Tezaur istoric”.

Piesa a fost expusă și în Spania până în februarie 2022, în cadrul Arcaheological Treasures of Romania. Dacian and Roman Roots.

Mai jos sunt informații din catalogul expoziției pe care l-am urcat și pe website, mai jos.

„Mulțumită însemnelor marcate în antichitate pe suprafața plană a lingoului de la Feldioara știm că acesta a fost turnat în atelierul 9 al monetăriei din Tesalonic, sub supravegherea unui oficial de rang înalt pe nume Flavius Callipus, care a certificat autenticitatea și calitatea lingoului. Portretele imperiale ștampilate pe lingou indică faptul că acesta era folosit pentru uz oficial și nu privat.

Literele D-D-D și N-N-N traduse ‘Acest lingou aparține tuturor celor 3 conducători ai noștri’ arata faptul că, ținând cont și de ideologia imperială de la acea vreme, lingoul era și un obiect sacru, precum orice alt obiect legat de persoana împăratului.

Cercetătorii au legat prezența lingourilor de aur de la Feldioara și Crasna de plăți făcute de Imperiul Roman goților, că foederati sau în schimbul serviciilor politice și militare. Decizia de a ascunde aceste tezaure în arcul carpatic, în zone care legau vechea provincie Dacia de sudul și estul Carpatilor, a fost probabil motivată de evenimentele dramatice care au avut loc în lumea vizigoților și ostrogoților după ce au fost învinși de huni în anul 375 și retragerea lor dezordonată în căutarea siguranței din calea invaziei nomazilor.”

Pozele sunt urcate cu acceptul Muzeului National de Istorie a României, care ne-au trimis poze de o calitate mai buna decât cele din catalog.

Lingoul de la Feldioara – sursa Arcaheological Treasures of Romania. Dacian and Roman Roots, pag. 706
Lingoul de la Feldioara – sursa Arcaheological Treasures of Romania. Dacian and Roman Roots, pag. 707
Inscripțiile antice din Dacia și Scythia Minor, 1976, Inscripțiile grecești și latine din secolele IV-XIII descoperite în România
Inscripțiile antice din Dacia și Scythia Minor, 1976, Inscripțiile grecești și latine din secolele IV-XIII descoperite în România
Inscripțiile antice din Dacia și Scythia Minor, 1976, Inscripțiile grecești și latine din secolele IV-XIII descoperite în România

Mai jos este catalogul Arcaheological Treasures of Romania. Dacian and Roman Roots cu toate artefactele care au fost expuse anul trecut în Spania.


Poți să ne susții cumpărând cărți de la Carturesti, Litera, Librex, Libris, Cartepedia, Librarie.net, Okian.ro, Compania de Librării București, Anticariat-Unu sau Anticexlibris folosind linkurile de mai jos:

  1. Carturesti
  2. Litera
  3. Librex
  4. Libris
  5. Cartepedia
  6. Okian.ro
  7. Librarie.net
  8. Compania de Librarii Bucuresti
  9. Anticexlibris

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

error: Continutul este protejat!