În anul 2015, grație cercetării tumulului nr. 8 de la Cimișlia, a fost descoperit unul dintre cele mai vechi complexe de cult identificate în sudul Republicii Moldova. Sanctuarul de afla în preajma mormântului primar al tumulului, atribuit culturii Cernavoda I din epoca eneolitică.
Complexul de cult, a fost alcătuit din șase gropi, grupate câte trei în două șiruri paralelele, formând în plan un dreptunghi. In interiorul unor gropi au fost semnalați pari de lemn, pentru o mai bună fixare a cărora au fost folosite pietre de calcar. Datările C14 plasează acest complex de cult în al doilea sfert al mil. IV î. Hr.
Locul activităților ritualice, limitat spațiului din preajma amenajării din pari, este pus în legătură cu tradițiile indo-europene vechi și își găsește numeroase reflecții în vedele indiene – cele mai vechi scripturi ale hinduismului.
Vedele au fost concepute în vederea recitării acestora în cadrul rugăciunilor și slujbelor religioase, sunt compuse destul de sofisticat cu cunoștințe fixe a domeniului oficierii jertfelor ritualice.
Parul, în textele vedice apare drept – stâlp al sacrificiului, având originea simbolică în ritualul primar al sacrificării bazat pe arhetipul sacrificiului lui Puruși – bărbatul primordial, arhetipul uman din trupul căruia s-au desprins elementele constitutive ale Universului.
Totodată, stâlpul are și o dimensiune cosmogonică reprezentând veriga ce unește cerul cu pământul. De stâlp se legau animalele sacrificate în timpul procesiunilor religioase. Astfel stâlpul sacrificiului devenea un fel de Axis mundi iar animalul sacrificat obținea calitățile mesagerului făcând legătura dintre om și zeitate.
Mai târziu ritul va fi regândit în așa fel încât însuși instalarea unui stâlp deja va reprezenta un act ritualic, reproducând săvârșirea actului creator – sacrificiului lui Puruși.
de Sergiu Popovici si Adela KovaksDescarcă
Sursa: Agentia Nationala Arheologica
Poți să ne susții cumpărând cărți de la Carturesti, Litera, Librex, Libris, Cartepedia, Librarie.net, Okian.ro, Compania de Librării București, Anticariat-Unu sau Anticexlibris folosind linkurile de mai jos:
- Carturesti
- Litera
- Librex
- Libris
- Cartepedia
- Okian.ro
- Librarie.net
- Compania de Librarii Bucuresti
- Anticexlibris