La 28 Ianuarie 98, imediat după moartea împăratului Nerva, Senatul roman îl proclama Augustus pe Traian. Din acel moment, ziua devine 𝘥𝘪𝘦𝘴 𝘪𝘮𝘱𝘦𝘳𝘪𝘪𝘪 dedicată lui lmperator Caesar Nerva Traianus Augustus.
Istoria teritoriului de la nord de Dunăre a fost profund influențată de ambițiile politice ale lui Traian, care a dus mai departe inițiativele de expansiune ale predecesorilor săi. Ca urmare a victoriei asupra lui Decebal, Traian creează provincia Dacia, spațiul devenind pentru aproape două secole un avanpost al apărării graniței de nord a imperiului și totodată un avanpost al romanității.
Hadrian Daicoviciu propune o interpretare interesantă a unor pasaje din Tacitus, care ar putea fi inspirate din evenimentele din timpul războaielor dacice, într-un articol din revista Crisia.
Paginile dedicate siturilor arheologice Tropaeum Traiani și Ulpia Traiana Sarmizegetusa pe site-ul oficial al Direcției Patrimoniului Digital -CIMEC https://cimec.ro/id-01-arheologie/situri-arheologice-22/ conțin informații și sinteze referitoare la acea perioadă. Siturile în sine sunt mărturii importante ale prezenței romanilor în zonă.
Subiecte legate de familia imperială din care face parte Traian și de succesiunea la tron sunt atinse de către Constantin Petolescu.
O reprezentare în marmură a lui Traian descoperită în templul Magna Mater de la Ostia se regăsește și în colecția Muzeului Național de Istorie a României, sculptura fiind clasată în categoria Tezaur și indexată în baza de date a Bunurilor culturale mobile clasate în patrimoniul cultural național.
Sursa text: Directia Patrimoniu Digital – CIMEC
Poți să ne susții cumpărând cărți de la Carturesti, Litera, Librex, Libris, Cartepedia, Librarie.net, Okian.ro, Compania de Librării București, Anticariat-Unu sau Anticexlibris folosind linkurile de mai jos:
- Carturesti
- Litera
- Librex
- Libris
- Cartepedia
- Okian.ro
- Librarie.net
- Compania de Librarii Bucuresti
- Anticexlibris